Nro 2-2013
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: kesäteatteri, Kuopio, Kuopion Uusi Kesäteatteri, Toivotaan, toivotaan, C-kasetti, 1970-luku, musikaali, Juha Kojonen, Sami Kojonen, Kai Hyttinen, Johanna Keinänen, Liisa Ruuskanen, Valtteri Haliseva


Kuva: Petra Tiihonen / Alias Studiot

Aikamatka
kultaiselle 1970-luvulle

Neljättä toimintavuottaan aloittavassa Kuopion Uudessa Kesäteatterissa laitetaan tänä kesänä C-kasetti soimaan.


  Kuopion Rauhalahden kesäteatterilavalla on nähty viime vuosina Mattia ja Teppoa, suomalaisia urheiluilmiöitä ja viimeisimpänä kirkkaanpunainen Fiat 600. Tänä kesänä sama käsikirjoittajatiimi, Johanna Keinänen, Sami Kojonen ja Kimmo Virtanen, vie katsojat nostalgishenkiselle aikamatkalle 1970-luvulle Toivotaan, toivotaan -C-kasettimusikaalin myötä.

  – Kesäteatterimme tuottaa huumorilla, upealla musiikilla ja näyttävällä koreografialla höystettyä kesäteatteria, jossa olennaisinta kuitenkin on yhteiskunnallinen sanoma. Haluamme käsitellä ajankohtaisia asioita, niitä, jotka puhuttavat juuri nyt ihmisiä, sanoo tuottaja Juha Kojonen.

  – Koska kesäteatterissa on tarkoitus viihtyä, asioita lähestytään kuitenkin huumorin keinoin, hän lisää.

Historiaa ja nykypäivää

  Toivotaan, toivotaan -näytelmän keskeisiä teemoja ovat yrittäjyys, Kekkosen odottaminen, aurinkotyttökilpailut sekä poliittinen valveutuneisuus. Tuottaja Kojosen mukaan esillä olevat aiheet ovat jatkumoa entisestä ajasta, ja niillä on vahva kiinnekohta nykypäivään.

  – Vuosien saatossa tulkinta ilmiöistä muuttuu. Nyt voimme nauraa hyväntahoisesti ilmiöille, jotka silloin olivat totisinta totta, hän sanoo hymyillen.

  – Eivät nämä teemat, yrittäjyys, vahvan johtajan odottaminen, erilaiset kilpailut sekä ismien perässä kulkeminen ja tunteiden palo, ole kadonneet mihinkään. Juuri siksi onkin antoisaa hypätä toiselle vuosikymmenelle ja tehdä havaintoja ja tulkintoja menneestä, Kojonen toteaa.

C-kasettia kuunnellen

  1970-luvulla eläneille C-kasetti oli erittäin konkreettinen asia. Niihin nauhoitettiin radiosta suosikkilaulajan rakkaimmat kappaleet, ja niitä kuunneltiin uudelleen ja uudelleen. Välillä nauha sotkeutui koneistoon, mutta sen saattoi saada kierrettyä takaisin – parhaiten kulmikkaalla lyijykynällä. Ja niin kasetti toimi taas.

  C-kasetti on tärkeässä roolissa myös Toivotaan, toivotaan -musikaalissa, joka lähtee liikkeelle 1970-luvulla rakennetun homevaurioisen kongressihotellin purkutyömaalta. Sieltä löytyy muovikassillinen C-kasetteja, joissa on tallennettuna hotelliyrittäjän vanhat äänipäiväkirjat sekä suosikkikappaleet. Kasettien myötä kuljetaan ajassa 1970-luvun loistoon, voittoon ja tappioihin – aikakauden ihania sävelmiä unohtamatta.

Kuju jälleen mukana

  Äänipäiväkirjoja pitäneen hotelliyrittäjä Toivosen roolissa nähdään Kai ”Kuju” Hyttinen. Tuottaja Kojonen on erittäin mielissään onnistuttuaan saamaan hänet mukaan.

  – Kuju on artisti, joka on laulanut monella vuosikymmenellä, ja hän toimi oikeasti kolmena kesänä aurinkotyttökilpailun juontajana, hän tietää.

  Laulaja-näyttelijä Sami Kojonen esittää näytelmässä kaikkitietävää savolaista myyntimies Huikkasta, joka viettää runsaasti aikaa Toivosen kongressihotellissa. Siellä työskentelevän Ritan roolissa vuorottelevat tanssija-koreografi-näyttelijä Liisa Ruuskanen ja tanssitaiteilija-koomikko-koreografi Johanna Keinänen. Nuorta miestä Japea, esittää Tuomas ”Tumppi” Juntunen. Lavalle tuovat myös liikettä nuoremman polven näyttelijä Valtteri Haliseva ja iso joukko avustavia näyttelijöitä.

  Toivotaan, toivotaan -musiikkinäytelmän ohjaa Kimmo Virtanen, koreografiasta vastaa Johanna Keinänen, pukusuunnittelusta Riikkamaria Korhonen ja lavastuksesta Arvo Jokiniemi. Musiikin on sovittanut Olli Heikkinen.

Oma suosikkikappale mukaan esitykseen

  Näytelmän musiikkina kuullaan 1970-luvun rakastetuimpia hittejä. Myös yleisö pääsee ehdottamaan itselleen muistorikkainta kappaletta Toivotaan, toivotaan musikaaliin. Ehdotusten perusteella järjestetään äänestys, josta valitaan mukaan otettavia kappaleita.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »