Nro 2-2013
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Karttula, Syvänniemi, Eevantalo, maaseutuhotelli, Eeva Partanen, Hermannitalo, Synne-lautta, Ukko Lokki, Teatteri Hermanni, Urho Kekkonen, Vieno Kekkonen, Riuttala, talonpoikaismuseo


Synne-lautalla pääsee myös kylän historiakohteisiin ja kalliosaariin.

Maalaiselämää parhaimmillaan

Savolaisherkkuja, maaseudun rauhaa ja musiikkiteatteria. Muun muassa niitä matkailijat löytävät Karttulasta.


  Kuopioon kuuluvassa Karttulassa Sininen Tie kulkee kumpuilevien itäsuomalaisten metsä- ja järvimaisemien halki ohittaen pienen mutta sitäkin vireämmän Syvänniemen kylän. Kylä sijaitsee kalaisan Kuttajärven rannalla, puolen tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta. Siellä vierailijoita odottaa lomanviettopaikka, jossa he saavat maistaa maalaiselämää parhaimmillaan, sillä kylässä vallitsee edelleen entisajoilta tuttu yhteen hiileen puhaltamisen henki. Matkailijoille se näkyy erityisesti lämminhenkisinä majoituspalveluina, herkullisina aterioina, elämyksellisinä luontoaktiviteetteina sekä rikastuttavana kulttuuritarjontana.

  Hyvänä kiintopisteenä Syvänniemellä toimii viihtyisä Maaseutuhotelli Eevantalo, joka tunnetaan erityisesti erinomaisesta savolaisesta ruoastaan. Arkisin Eevantalossa maistuvat kotoisat ruokailut ja maukkaat keitot, ja tilauksissa ja juhlissa pöydät notkuvat herkkuja - järvikalaa, paisteja, ruisleipää, savolaista rieskaa, mustikkakukkoa sekä muita perinneruokia, joista suurin osa on valmistettu lähialueella tuotetuista raaka-aineista. Kevätkesällä tarjoilupöydästä saattaa löytyä myös raikkaita villivihanneksia sekä metsänantimia, kuten maukkaita marjoja ja sieniä.

  Ruokailupaikkana toimii viihtyisä juhlasali, joka muuntautuu tarpeen vaatiessa myös hyvin varustelluksi kokoustilaksi tai juhlapaikaksi. Aterioita voi nauttia myös Eevantalon kodikkaassa tuvassa, jonka sydämenä on ihastuttava perinteinen puu-uuni sekä kesäaikaan katetulla ulkoterassilla, josta on suora näköyhteys vieressä kimaltelevalle kauniille Kuttajärvelle.

  Eevantaloon mahtuu yhteensä lähes sata ruokavierasta tai noin 40 kokousvierasta. Sitä suuremmat tilaisuudet järjestetään kivenheiton päässä sijaitsevalla Hermannitalolla, josta voi vuokrata käyttöönsä tilavan juhlasalin tai teatterisalin.

  Eevantalon majoitustilat sijaitsevat päärakennuksessa sekä sataman lähellä olevassa rivitalorakennuksessa, mistä on hyvät näkymät järvelle. Huoneet ovat pääsääntöisesti kahden ja kolmen hengen huoneita, joihin voi tarvittaessa sijata lisävuoteita lapsille. Rivitalon hyvin varustellut saunalliset neljän hengen huoneistot sopivat vaikka omatoimilomailuun. Yhteensä majoitustilaa on tarjolla 32 hengelle.

Maailmanmatkaajan kotiinpaluu

  Maaseutuhotellin tarmokkaana omistajana toimii yrittäjä Eeva Partanen. Reipasotteinen nainen työskenteli aikaisemmin vuosikausia ulkomailla, ensin Etelä-Afrikassa Suomen lähetystössä ja sen jälkeen Norjassa, Kanadan lähetystössä. Sieltä matka jatkui Lontooseen Merimieskirkon palvelukseen, mistä Partanen lopulta kotiutui takaisin Suomeen 1990-luvun lopulla ja perusti nimeään kantavan hotellin. Siitä lähtien hän on rakentanut yhdessä Syvänniemen kyläläisten ja paikallisten matkailualan toimijoiden kanssa pitkäjänteisesti palvelukokonaisuutta, joka sisältää roppakaupalla mielenkiintoista tekemistä matkailijoille, kokousvieraille ja virkistyspäivän viettäjille.

Hotelli luonnon keskellä

  Syvänniemeä ympäröi kaunis metsä- ja järviluonto, joka tarjoaa erinomaisen ympäristön opastettujen retkien tekemiseen mitä moninaisimmilla tavoilla ympäri vuoden. Halutessaan voi esimerkiksi lähteä vuokraveneellä soutelemaan järvelle tai tehdä ryhmän kanssa 12-paikkaisella Synne-lautalla tai 15 hengen kirkkoveneellä retken Ukko Lokille. Jääkauden muotoileman jylhän kalliosaaren laelta avautuvat upeat näköalat Kuttajärvelle. Saarilaavussa voi paistaa makkarat ja keittää perinteiset nokipannukahvit tai nauttia jopa kokonaisen aterian. Lautan kyytiin pystyvät menemään myös lapset ja liikuntarajoitteiset.

  Toinen vaihtoehto on lähteä oppaan johdolla patikoimaan tai maastopyöräilemään metsäpoluille. Hyvien mustikka- ja puolukkamaiden ansiosta matkailijat voivat loppukesästä kerätä itselleen kotiin viemisiä marjojen ja sienien muodossa. Eksotiikkaa kaipaavat voivat tehdä syksyllä retken karpalosuolle. Luontoaktiviteettejä kehittää kylämatkailuhankkeen myötä syntynyt Syvänniemi Seikkailu osuuskunta.

Kekkosia ja 1950-lukua kesäteatterissa

  Kulttuurin ystäville Syvänniemi tarjoaa muun muassa kesäteatterielämyksiä. Teatteri Hermannin ensi kesän laulunäytelmä Tangoa, rautalankaa ja muita riitasointuja kertoo vaiherikkaista 1950- ja 1960 -luvuista Suomessa ja Syvänniemellä. Paikkakuntalaisten kahvipöytäkeskusteluja hallitsi tuolloin tavan takaa nimi Kekkonen, sillä presidentiksi valittiin 1950-luvun puolivälissä Urho Kekkonen ja samanaikaisesti suomalaisten sydämiä valloitti musiikin keinoin Karttulan oma tähti, Vieno Kekkonen. Seuraavalla vuosikymmenellä tango ja valssi saivat varteenotettavan haastajan, kun rautalankamusiikki niitti suosiota erityisesti nuorison keskuudessa. Samalla moni jätti tutun kotiseutunsa ja suuntasi Kuopioon, Helsinkiin tai Ruotsiin.

  Teatteri Hermanni on esittänyt kylän historiasta ja nykyelämän koukeroista kertovia suosittuja laulunäytelmiä jo 16 vuoden ajan. Teatteri toimii upeassa, vuonna 1906 valmistuneessa Jugend-tyylisessä kivirakennuksessa.

Ainutlaatuinen talonpoikaismuseo

  Tutustumisenarvoinen kulttuurikohde Karttulassa on myös noin puolen tunnin ajomatkan päässä Syvänniemeltä sijaitseva talonpoikaismuseo Riuttala. Kyseessä on ainutlaatuinen 1800-luvun talonpoikaiselämää esittelevä rakennuskokonaisuus, joka sisältää yhteensä 20 alkuperäisellä paikallaan sijaitsevaa rakennusta. Museossa voi tutustua esimerkiksi pääkartanoon, navettaan, riiheen ja pajaan sekä aittakartanoon, jonka yhteydessä olevassa isännän aitassa säilytettiin viikatteita, sirppejä ja heinähankoja ja ruoka-aitassa valmistettiin suolalihat ja -kalat ja puolukkasurvokset.

  Yksi rakennuksista, ruumisaitta, saattaa tuntua oudolta nykyajan ihmiselle, mutta entisaikaan kuolema oli luonnollinen osa elämää. Ruumisaitassa säilytettiin ruumiita ennen niiden hautaamista, ja tästä muistutuksena aitan penkille on laitettu kapaloihin kääritty nukke ”nukkumaan ikiunta”.

  Maalaistalon pihapiiriä elävöittävät kesäisin kotieläimet, jotka kiinnostavat varmasti perheen pikkuväkeäkin.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »