Nro 2-2013
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Vesanto, Syvälahden pajutila, arboretum, huoltoasema, ruokailu, suoramyyntipiste, kahvila Vestori, lounaskahvila Viola, Vanhan koulun kesäkahvila, eläinpiha


Pikkuihmiset tauolla kahvila Vestorissa

Vesanto virkistää
Sinisen Tien kulkijaa

Sinisen Tien varrella virkistäytymiseen hyvä vaihtoehto on Vesanto, jossa palvelu pelaa niin ravintoloissa kuin huoltoasemallakin.


  Vesanto tunnetaan erityisesti musiikkipitäjänä, mistä kunnan vaakunassa kuvattu nuottiviivastokin kertoo. Musiikin lisäksi Vesannolla riittää nähtävää, kuten Syvälahden pajutila ja arboretum, jotka ovat mielenkiintoinen käyntikohde kasvien ja käsityön ystävälle.

  Arboretumissa on noin 170 harvinaista puu- ja pensaslajiketta. Tilalla valmistetaan pajutöiden lisäksi perinne- ja pulmaleluja sekä järjestetään tutustumiskierroksia, työnäytöksiä ja kurssitoimintaa. Mikäli ei itse halua pajusta taivutella pajukoria tai -koristetta, voi sellaisen ostaa mukaan.

Tankki täyteen

  Vesanto on matkailijalle oiva paikka pysähtyä tankkaamaan niin itseään kuin kulkupeliään. Pienessä kylässä hyvä palvelu on elinehto, joten matkailijan kannattaa kokea aito savolainen palveluasenne.

  Vesannon Teboilin tankille pysähtyvä saattaa kokea melkoisen yllätyksen, kun yhtäkkiä auton kimpussa pyörii jo avulias huoltoasematyöntekijä. ”Tankki täyteen?” -kysymystä ei nykyään enää kuule tässä itsepalvelun luvatussa maassa – paitsi Vesannolla, jossa yrittäjä Aki Siren ylläpitää katoavaa hyvän palvelun kansanperinnettä. Sillä aikaa kun autosi tankki täytetään puolestasi, sinä voit nauttia vaikkapa väliaikakahvit huoltamon kahvilassa.

Verkosta ja uunista suoraan tiskille

  Eineksiin tottuneille kaikki tuore ja itse tehty on luksusta. Vesannon keskustassa sijaitseva suoramyyntipiste ja kahvila Vestori tarjoaa itse tuotettuja ja tuoreita tuotteita. Paikallisten toimijoiden muodostaman osuuskunnan ylläpitämän Vestorin tiskiltä voi ostaa tuoretta leipää ja pullaa, samana aamuna ongittua kalaa sekä jauhoja ja käsitöitä, kertoo Hillevi Ruokonen osuuskunnasta. Kesän hittituote ovat luonnollisesti mansikat, mustikat ja viinimarjat. Näitä tuotteita kannattaa pysähtyä maistamaan ja ottaa matkallekin mukaan!

  Nostalgiaa rakastavan kannattaa tehdä pieni poikkeama Siniseltä Tieltä Vanhan koulun kesäkahvilaan ja eläinpihaan. Rakennus oli koulukäytössä 1970-luvun puoleenväliin asti, mistä lähtien se on ollut yksityisomistuksessa ja nyt muutaman vuoden ajan avoinna matkailijoille.

  Koulu on vanha puurakennus, jonka alakerroksen kaikissa tiloissa pääsee kiertelemään ja omistaja kertoo koulun historiasta mielellään. Rakennukseen on nostettu esille koululta löytyneitä vanhoja urheiluvälineitä, koulutauluja ja muita aarteita. Kahvilassa myydään mainioita munkkeja, ja sen yhteydessä sijaitsevan eläinpihan suloisia eläimiä voisi jäädä rapsuttelemaan pidemmäksikin aikaa.

Perushyvää lounasruokaa

  Suuremman nälän vaivaamille Vesannolla on luvassa helpotusta huhtikuussa, kun paikallinen yrittäjä Sari Liimatainen avaa kylän keskustaan uuden lounasravintola Violan. Liimatainen lupaa, että parhaillaan remontoitavan ravintolan listalta löytyy huhtikuussa jokaiselle jotakin: tavallisesta kotiruuasta grilliannoksiin. Liimatainen kertoo, että tarkoituksena on tuottaa myös pitopalvelua kuten kakkuja ja kokoustarjoiluja tilauksesta.

Liimataisen mukaan ravintolasta on tulossa ”perussiisti” ruokapaikka, jossa ei ole alkoholitarjoilua. Uusi ravintola palvelee arkipäivisin, sesonkiaikana myös viikonloppuisin sekä tilauksesta.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »