Nro 2-2013
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Keitele, Nilakkajärvi, Lossisaari, matkailukeskus, Erkki Hartikainen, Nilakka Fishing Center, kalastus, karavaanarialue, ravintola, kahvila, leipomo

Lossisaaresta täydet palvelut lomanviettoonNilakkajärvi kutsuu kalastamaan Keiteleelle

Matkailukeskus Lossisaari sijaitsee keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Tarjolla onkin harvinaisen hyvät mahdollisuudet narrata vieressä olevasta Nilakkajärvestä monenlaista kalaa tai pysähtyä vain nauttimaan kahvila-ravintolan antimista.


  Lossisaari on monipuolinen matkailukeskus Nilakkajärven rannalla Keiteleellä. Matkailijalle Lossisaari tarjoaa monenlaista tekemistä, mutta ennen kaikkea vieressä oleva Nilakkajärvi saa monet viihtymään pidempäänkin. Lossisaaressa on majoittujille tarjolla kahdeksan kodikasta, omarantaista loma-asuntoa ja kesäisin lisäksi kolme aittaa. Lossisaaren toimitusjohtaja Erkki Hartikainen kertoo, että loma-asunnon vuokraan sisältyy myös vene.

  – Sillä pääsee näppärästi Nilakan hyville kala-apajille. Järvestä nousee tyypillisiä järvikaloja, muun muassa kuhaa ja myös taimenta. Muutama vuosi sitten tuosta edustalta nousi verkoilla lähes kymmenkiloinen kuha.

  Hartikainen paljastaa, että Lossisaaressa panostetaan nyt tosissaan kalastukseen. Rakenteilla on Nilakka Fishing Center, josta matkailijoille tarjotaan kalastusvälineitä vuokralle ja järjestetään myös vetouistelu- ja heittokalastusreissuja. Jo nyt järvelle saa halutessaan mukaan asiansa tuntevan oppaan.

  – Kyllä meiltä silti hyvät kalapaikkavinkit saa ilmaiseksikin kun vaan kysyy, naurahtaa Hartikainen.

  Nilakka on osa Päijänteen vesistöä ja sitä kautta yhteydet muualle Järvi-Suomeen ovat erinomaiset myös veneellä. Tätä silmällä pitäen Lossisaareen ollaan rakentamassa vierasvenesatamaa, jonka rakennustyöt alkavat ensin kesänä.

  – Veneilijöiden osuus onkin kasvamassa kävijöistämme. Niinpä asennamme satamaan septitankit, vesiletkut ja sähköt palvelemaan veneilijöitä.

  Lossisaari elää muutenkin voimakkaan kasvun aikaa, erityisesti kalastusmatkailijat ja yöpyjät ovat lisääntyneet viime vuosina paljon.

  – Ulkomaisia vieraita on myös yhä enemmän. Majoitamme myös erityisesti talven aikana paljon paikkakunnalle työhön tulevia työmiehiä, Hartikainen kertoo.

Hyvä paikka pysähtyjälle

  Lossisaari tunnetaan laajemminkin herkullisista munkeistaan ja muista leivonnaisistaan. Viime kesänä grillikahvilaa laajennettiin niin, että nyt paikalle mahtuu vaikka bussilastillinenkin ihmisiä kerralla.

  – Ravintolassamme on joka päivä tarjolla maistuva lounas, jossa on mukana myös pizzaa. Ruoka on yleensä perinteistä kotiruokaa, erityisesti kalaa. Tarvikkeet saamme paikkakunnan tuottajilta, Hartikainen lupaa.

  Leivonnaiset ovat keränneet mainetta ehkäpä sen takia, että ne leivotaan Lossisaaren omassa pienessä leipomossa. Samassa leipomossa syntyy kaksi kertaa viikossa myös perinteiseen juureen tehtyä ruisleipää ja tarpeen vaatiessa voileipäkakkuja tai muita juhlien isompia herkkuja.

  – Meiltä saa tietysti myös mukaan kaikkia leipomotuotteitamme pitkoista sämpylöihin ja karjalanpiirakoihin. Isommissa määrissä kannattaa tosin ottaa yhteyttä etukäteen.

Karavaanareiden kohde

  Lossisaaressa on myös paikkoja karavaanareille. Sijainti keskeisen Suomen halkovan Joensuu–Vaasa-tien varrella takaa säännöllisen liikenteen, varsinkin kun automatkailijalle reitti tarjoaa upeita maisemia.

  Kolmetoista sähköistettyä sekä viisi sähkötöntä vaunupaikkaa palvelevat pidempääkin viipyviä. Karavaanareiden alueella on myös huoltorakennus, sauna, oma uimaranta, laituri sekä kaksi grillikatosta. Myös kemiallisen wc:n voi tyhjentää. Lossisaari on karavaanareiden virallinen Matkaparkki, ja maksuista saa karavaanarialennuksen.

  Harrastustoimintaa varten karavaanarialueelta löytyvät muun muassa tenniskenttä ja lentopallo- sulkapallokentät. Kysymällä saa tarjouksen paikan vuokrasta vaikka pidemmäksikin aikaa.

  Automatkailijoita Lossisaari palvelee myös huoltoasemallaan sekä päivittäistavaroita myyvällä kaupallaan. Hartikainen kertoo, että kaupasta löytyy peruselintarvikkeita, olutta ja myös Veikkauksen myyntipiste sekä viisi RAY:n peliautomaattia.

  – Myymme myös lahjaesineitä, pelejä ja muuta mukavaa tuliaistavaraa tai viihdykettä matkan ajaksi. Lisäksi täältä saa kalastusluvat alueen vesistöille, Hartikainen lupaa.Tekstin kirjoittiTapani Mylly


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »