Nro 2-2013
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Keitele, Lahnasjärvet, Konevitsan luostari, Saukonlähde, Arsenin kirkko, M.A.S.I CompanyKeitele
– keidas Sinisellä Tiellä

Keiteleen kunta sijaitsee Sinisen Tien varrella aivan Savon ja historiallisen Hämeen rajamailla. Pysyvää asutusta Keiteleelle muodostui 1500-luvun tienoilla, mutta alueelta on löydetty hämäläisten erämiesten leiripaikkoja jo 1300-luvulta.


  Keiteleen ehdoton rikkaus on sen luonto. Kunta on vesistörikasta seutua, josta pääosa kuuluu Rautalammin reitin latvavesistöihin. Suurimmat järvet ovat Nilakka ja Koutajärvi, ja niiden lisäksi veneilijöitä ja virkistyskalastajia houkuttelevat lukuisat muut kalaisat järvet ja useat jokireitit.

  Keitele on elinvoimainen pieni kunta, joka on ylpeä siitä, että sillä on maakunnan korkein työpaikkaomavaraisuus, tasapainoinen kuntatalous ja hyvin hoidetut peruspalvelut. Kunta on yksi Suomen teollistuneimmista, ja elinkeinoelämän perustana ovat kunnassa toimivat tehtaanmyymälät, jotka houkuttelevat myös matkailijoita edullisille ostoksille.

”Aja, souda, kävele – aina kutsuu Keitele”

  Aktiivilomailijalle Keitele tarjoaa monenlaista tekemistä. Veneilylle ja kalastukselle alueella on monenlaisia reittivaihtoehtoja, ja uuden kanavan kautta Keiteleelle pääsee myös todellista ”sinistä tietä” pitkin aina Päijänteeltä asti. Vierassatama sijaitsee aivan kunnan keskustassa.

  Lintu- ja eläinbongareille Keiteleen Lahnasjärvet tarjoavat luontoelämyksiä: alueelta voi kiikariin napata kymmeniä eri lintulajeja, muun muassa joutsenia, sorsalintuja, metsähanhia, kurkia ja jopa maakotkia. Lahnasjärvien ympäristössä tavataan runsaasti riistalintuja ja -nisäkkäitä, ja harvinaisen kasvillisuuden ohella saattaa Lahnasjärvillä nähdä metsäkauriin, ilveksen, saukon tai ketun – tai jopa itsensä metsän kuninkaan jälkiä.

  Lahnasjärvien alue koostuu kolmesta aikoinaan rantaniityiksi kuivatetuista järvistä, jotka 1990-luvulla kunnostettiin vedenpintaa nostamalla ja rakentamalla vesiväylä sekä pesimis- ja levähdyspaikkoja muuttolinnuille. Alueelle on rakennettu useita lintutorneja, joista voi bongailla luontoa.

  Lahnasjärville on rakennettu tiet ja helppokulkuisia polkuja, joita täydentävät pitkospuut. Polut kulkevat rantaa pitkin lintutornien, nuotiopaikkojen ja laavujen välillä. Eläimiä ajatellen rannoille on rakennettu telkän pönttöjä ja ruokintapaikkoja.

Kappale Konevitsaa

  Keitele tunnetaan myös siitä, että se toimi Laatokan Konevitsan luostarin väliaikaisena kotina kun luostari joutui lähtemään sotia pakoon 1940-luvulla. Väliaikainen luostari sijoitettiin Keiteleen Hamulan kylään: ”Sinne Keiteleen Hiekkaan", Saastamoinen Oy:ltä ostetulle tilalle. Erillistä kirkkoa ei rakennettu, vaan se sisustettiin tilan päärakennuksen suureen saliin. Pihalle rakennettiin erillinen katos muutamille kirkonkelloille.

  Konevitsan luostari piti sijaansa Keiteleellä reilut kymmenen vuotta, kunnes toiminta päätettiin siirtää Heinävedelle Valamon uuteen luostariin. Keiteleellä entisestä luostarista muistuttaa metsittynyt hautausmaa.

Käyntikohteita kaikille

  Keiteleen kävijän kannattaa pistäytyä Saukonlähteellä, historiallisen Karjala–Oulu-kauppatien varrella sijaitsevalla luonnonsuojelualueella. Korpimaiseman keskellä sijaitseva lähde on aivan harjun juurella ja siitä kumpuaa vesi runsaana maan pinnalle. Saukonlähde on matkailijoiden suosiossa, ja sen ympäristössä kulkee patikointireittejä.

  Kulttuurihistoriasta kiinnostuneille oivia käyntikohteita ovat Keiteleen kirkot. Kunnan evankelisluterilainen, tornillinen ristikirkko on yli 120 vuotta vanha, ja se on rakennettu paikkakunnalta lahjaksi saaduista puista. Kirkon on piirtänyt Volmar Westling, ja sen vieressä sijaitseva kauniin sankarihauta-alueen on suunnitellut Ilmari Virkkala.

  Toinen kiinnostava kirkko on ortodoksinen Arsenin kirkko. Vuonna 1965 käyttöön vihitty Pyhän Nikolaoksen tsasouna vihittiin kirkoksi vuonna 2000, ja tuolloin kirkon myös omistettiin myös pyhälle Arseni Konevitsalaiselle Konevitsan luostarin muistoksi. Arsenin kirkko on avoinna tilauksesta.

  Myös lompakkoa kannattaa ulkoiluttaa Keiteleellä, sillä M.A.S.I Company Oy:n tehtaanmyymälässä on myytävänä omien mallistojen edellisten sesonkien malleja sekä tuotannon kakkoslaatua edullisin hinnoin. M.A.S.I Company:n tuttuja tuotemerkkejä ovat mm. Lee Cooper, Very Nice, Sail & Ski ja Tiklas, joista kotimaisiksi klassikoiksi ovat nousseet mm. Fredriksonin ylioppilaslakit sekä Lee Cooperin farkut.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »