Nro 2-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Viitasaari, Wiikin Kartano, Mervi Somero, huopataitelija, majoitus, ruokailu, juhlat, huopatyötWiikin Kartanon rustiikeissa maisemissa

Viitasaarella, Nelostien varrella sijaitseva Wiikin Kartano on idyllinen taukopaikka matkailijoille. Mervi Someron emännöimässä kartanossa voi myös majoittua mukavasti pittoreskissa maalaisympäristössä.


Maalaismiljöössä on hyvä rauhoittua

  Tilan hirsinen päärakennus on vuodelta 1920. Mahtava, 12 asuinhuonetta käsittävä entinen kivinavetta on muunnettu taidokkaasti hotellikäyttöön, ja siellä on sänkypaikkoja yhteensä kolmellekymmenelle hengelle. Interiööri on itävaltalais-saksalaista tyyliä, ja kokonaisuus on viihtyisä tammiovineen ja lautaparketteineen.
Jokainen huone on sisustettu yksilöllisesti vanhan rakennuksen ilmettä kunnioittaen. Kaikki huoneet ovat savuttomia, ja niihin kuuluu oma kylpyhuone/wc. Huoneiden koot vaihtelevat kahden hengen huoneesta aina kuuden hengen perhehuoneeseen. Kaksikerroksisen rakennuksen alakertaan on rakennettu kaksi saunaosastoa sekä takkahuone. Niitä vuokrataan myös yrityskäyttöön. Pihapiiristä löytyy vielä kaksi talviasuttavaa mökkiä, joissa on myös keittotilat ja wc:t. Kolme pienempää mökkiä palvelevat kesäaikaan majoittuvia vieraita.

Huopataiteilijasta kartanon emännäksi

  Mervi siirtyi vanhempiensa Riitta ja Markku Someron aiemmin johtaman perheyrityksen puikkoihin jo kolmisen vuotta sitten. Ratkaisu tuntui luontevalta, onhan kartano Mervin lapsuuskoti. Majoitus- ja pitopalvelun ohessa Mervi pyörittää kartanon yhteydessä myös omaa taidegalleriaa nimeltään Punainen Paja. Siellä voi tehdä uniikkeja hankintoja omaksi iloksi tai tuliaisiksi.

  – Olen jo pienestä asti nauttinut käsillä tekemisestä ja tiennyt aina rakastavani luovaa työtä, Mervi kertoo. Taidelukion ja Kuopion Muotoiluakatemian käytyään Mervi ryhtyi valmistamaan huovasta monenlaisia tuotteita.

  Mervin taitavissa käsissä lampaanvillasta muotoutuu huovuttamalla upeita kaula- ja korvakoruja sekä käsilaukkuja. Hänen tekemissään tauluissa hehkuvat suomalaisen suvimaiseman ja pohjolan ruskan vahvat värit. Jokainen taulu on ainutlaatuinen, käsin valmistettu taideteos. Mervi käyttää taulujensa materiaaleina huopaa, villaa, pajua ja muita luonnosta saatavia kuituja. Osa tauluista on maalattu huovalle.

À la carte -ruokaa herkkusuille

  Päärakennuksen avaran tuvan uunissa rätisee takkavalkea. Jostakin häivähtää vastapaistetun leivän suloinen tuoksu. Se on peräisin Wiikin Kartanon omasta riihiruisleivästä, jota Mervin äiti, Riitta Somero, paistaa myös suoramyyntiin. Tunnelmallisessa ympäristössä aika tuntuu kuin seisahtuvan. Mervi kertoo, että 90-vuotiaan päärakennuksen iso tupa palvelee paitsi hotellin ravintolana, myös pitojen ja juhlatilaisuuksien järjestämispaikkana. Kartanon omassa keittiössä valmistuu tilauksesta maukasta pitoruokaa sekä perinteistä kotiruokaa myös lounas- ja päivällisbuffetin muodossa.

  Kahvilan erikoisuuksia ovat suolaiset lätyt, lättytaskut, eli suolaisilla tai makeilla täytteillä täytetyt lätyt sekä makeat lätty–jäätelö-annokset, joita on vaikea vastustaa.

  – Paikka on kuin luotu häiden viettoa varten, Mervi toteaa. – Muutkin juhlatilaisuudet ovat tavallisia. Järjestämme paljon myös yritystilaisuuksia.

  Mervi pitää Wiikin kartanon keskeistä sijaintia yhtenä tärkeänä tekijänä yritystapahtumien järjestämisessä.

  – Ja toinen tärkeä tekijä on tietenkin osaava kokki, hän huomauttaa hymyillen.

Lampaita ja niittykukkia

  Merville ympäröivä luonto ja kiireettömyys merkitsevät paljon. Taiteilijana hän ammentaa inspiraatiota työhönsä vuodenaikojen vaihtelusta sekä valon ja värien leikistä Viitasaaren upeissa maisemissa.

  Matkailijan kannalta Viitasaaren ympäristö tarjoaa monenlaista nähtävää. Voi harrastaa melontaa ja tutustua vaikkapa seitsemän kosken tyrskyihin. Myös kalliokiipeily on mahdollista. Yhteistyökumppanit järjestävät hotellivieraille tarvittaessa monipuolista ohjelmaa. Wiikin kartanon läheisyydessä on lisäksi viehättäviä lampia sekä hienot ulkoilumahdollisuudet aivan järvien läheisyydessä.

  Paikka soveltuu hyvin perhematkailuun. Kartanon pihamaalle on rakennettu lapsivieraiden käyttöön mm. oma leikkipaikka. Kesäaikaan pihapiirissä voi nähdä lampaita, jotka hoitavat ruohonleikkuun aivan huomaamatta – ja ekologisesti!

  – Paraikaa harkitsen mahdollisuutta siirtyä huovutustöissä alpakanvillaan, joka olisi pehmeämpää eikä myöskään allergisoi, Mervi kertoo. – Alpakoita voisi myös laiduntaa kartanon omilla mailla.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »