Nro 2-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Lomaseutu, Viitasaari, Kinnula, Pihtipudas, Kivijärvi, Tarvaalan tila, Viitasaaren Viihdekeskus, Liisankankaan jäätelö, Holiday Club Hannunkivi, Olhavaisen Lomamökit, Metsokorven mönkijäpuisto


Kivijärven vedet ovat melojien ja veneilijöiden suosiossa.

Kivoja käyntikohteita
ja tasokkaita majoitusvaihtoehtoja Lomaseudulla

Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren muodostama Lomaseutu-alue pohjoisessa Keski-Suomessa tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia rentouttavan ja elämyksellisen loman viettoon kaiken ikäisille!


Kestikievarin jalanjäljillä Tarvaalassa

  Viitasaaren Vuorilahdella, entisen kestikievarin paikalla sijaitsee Tarvaalan luomu- ja matkailutila, joka jatkaa kestikievariperinnettä ja tarjoaa Keski-Suomessa matkaileville idyllisen miljöön yöpymiseen ja erilaisiin luontoaktiviteetteihin. Talvisaikaan pääsee hiihtoladulle, ja kesällä voi lähteä vaikkapa pyöräilemään, kalastamaan tai kanoottiretkelle.

  Tarvaalan tilan paikalla on kautta aikojen sijainnut maanviljelystila, joten tilaa nykyisin isännöivä Kolarin pariskunta jatkaa pitkiä perinteitä. Tilan emännän käsissä syntyvät niin tilalla majoittuvien ateriat kuin suurten juhlien tarjoilut. Raaka-aineet saadaan pitkälti omasta pellosta, läheisistä metsistä ja viereisestä Vuosjärvestä.

  Talvisaikaan Tarvaalan perinnehirsitalossa on kahdeksan vuodepaikkaa, mutta kesällä majoituskapasiteetti kasvaa kun pihapiirin aitat ja takkahuoneet otetaan käyttöön. Kaupunkilaiselle majoittujalle Tarvaalan perinteitä huokuva rauha ja Vuosjärven laaja selkä takaavat elämyksiä, joita harvoin kotikulmilla saa.

Vapaa-ajan aktiviteetteja koko perheelle Viitasaaren Viihdekeskuksessa

  Viitasaarella vierailevalle vapaa-ajan aktiviteetteja tarjoaa moderni keilahalli Viitasaaren Viihdekeskus, jossa on ammattilaistasoinen, 6-väyläinen rata. Kaksi vuotta sitten avatussa Viihdekeskuksessa on keilaamisen lisäksi tarjolla biljardipöytä, ilmakiekkoa, minigolfia ja opastusta keilailun alkeisiin.

  Keilailun ja muun pelailun ohella aivan Viitasaaren keskustassa sijaitseva Viihdekeskus tarjoaa mahdollisuuden ruokailuun: arkipäivisin tarjolla on lounasruokaa, muina aikoina käytettävissä on á la carte -lista. Viikonloppuiltaisin ravintolan baari palvelee viihdekeilailun asiakkaita A-oikeuksin.

  Viihdekeskuksen toinen yrittäjä Mari Kärkkäinen kertoo, että keilailu on hyvä tapa viettää vapaa-aikaa lomallakin.

  – Keilailu on liikuntamuoto, joka sopii kaikenikäisille. Sitä voi harrastaa hauskapidon merkeissä tai vaikka kilpailumielessäkin, hän toteaa. Kärkkäisen tavoitteena on kehittää keilahallia ja sen ympäristöä lähivuosina koko perheen yhteiseksi vapaa-ajan viettopaikaksi.

  Kärkkäinen pyörittää yhdessä Ilkka Kemppaisen kanssa myös Niemenharjun hotellia ja Viihdekeskusta. Viihtyisäksi remontoidussa hotellissa on 14 kahden hengen huonetta, ja hotellin ravintolasta saa arkipäivisin kotiruokalounasta. Tulevana kesänä Niemenharjun camping- ja leirintäaluetta kehitetään edelleen, joten Pihtiputaalle saadaan vielä lisää majoituskapasiteettia. Kärkkäisen ja Kemppaisen tavoitteena onkin kehittää sekä Viitasaaren Viihdekeskusta että Niemenharjua edelleen koko perheen lomailu- ja vapaa-ajanviettokohteiksi.

Jätski on hyvää kun Pihtiputaalla syö

  Osa Italiaa muutti viime kesänä Pihtiputaalle kun paikallisen maitotilan toiminta laajeni tilajäätelön valmistamiseen ja myyntiin. Liisankankaan Jäätelö valmistaa Pihtiputaalla jäätelöä italialaisittain, ja jo ensimmäisen kesän aikana tilajäätelöstä tuli hitti, ja ihmekös tuo – Suomessa kun syödään jäätelöä vuosittain moninkertaisesti muuhun Eurooppaan verrattuna.

  Liisankankaan Jäätelö sai alkusysäyksensä kun yrittäjä Juha Lamminniemi puolisonsa Jaana Aholan kanssa mietti, miten pieni karjatila voisi laajentaa toimintaansa ja saada lisää tuloja. Tilajäätelön valmistus aloitettiin heinäkuussa, ja ensimmäinen kesä oli Lamminniemen mukaan ”yhtä hulinaa”.

  Liisankankaan Jäätelön tiskiltä löytyy 25–30 eri jäätelömakua, ja pikareiden lisäksi jäätelöä myydään viiden litran pakkauksissa. Juha Lamminniemen mukaan parhaillaan tehdään töitä, jotta myyntiin saataisiin myös pienempiä pakkauskokoja. Suosikkimaku ensimmäisen kesän perusteella tuntuu oleva ”emännän erikoisuus” – salaisella reseptillä valmistettu herkku. Sen lisäksi vanha kunnon vanilja sekä kesäiset mansikka ja banaani ovat myyneet hyvin.

  Tulevana kesänä Liisankankaan Jäätelö laajentaa toimintaansa pyörille, sillä Lamminniemen myyntiauto lähtee kiertämään Suomen kesätapahtumia ja kasvattamaan tunnettuuttaan. Jäätelömyymälä Pihtiputaan Muurasjärvellä avaa ovensa taas touko-kesäkuussa.

Kodikas loma mökissä Kivijärvellä tai Kinnulassa

  Lomaseutu on mitä parhainta mökkeilyseutua, ja alueella onkin paljon korkeatasoisia loma-asuntoja niin kesä- kuin talviasumiseen. Holiday Club Hannunkivi Kivijärvellä on oiva paikka viettää koko perheen lomaa hyvin varustetuissa loma-asunnoissa. Hannunkivestä voi joko vuokrata lomamökin tai hankkia oman lomaviikko-osakkeen. Lomakylä sijaitsee luonnonkauniilla niemellä Kivijärven rannalla, jossa aito suomalainen maisema ja kiireetön ilmapiiri tekevät lomasta Loman.

  Hannunkivessä voi harrastaa kaikkia perinteisiä mökkeilyyn kuuluvia juttuja: uimista, soutelua, marjastusta, pyöräilyä, metsässä samoilua ja pihakeinussa rentoutumista – kaikkea sitä, josta hyvä ja rentouttava loma on tehty. Talvella kutsuvat ladut ja Kivijärven kalaisat pilkkivedet, ja perheen pienimmille Hannunkivessä on myös oma harjoittelurinne laskettelun alkeiden opetteluun. Läheisyydessä sijaitsee Salamajärven kansallispuisto, jossa on laaja Peuran Polku -retkeilyreitistö laavuineen ja nuotiopaikkoineen.

  Olhavaisen Lomamökit Kinnulassa sijaitsevat rauhallisella paikalla niin ikään Kivijärven rannalla. Kaikki Olhavaisen ”mökit” ovat korkeasti varusteltuja ja luokitukseltaan viiden tähden huviloita – täällä kelpaa majoittua vaikka hieman vaativammallakin porukalla! Huviloista löytyy kaikki modernia elämää helpottavat asiat kodinkoneineen ja internet-yhteyksineen.

  Vaihtelua mökkilomailuun tuovat mönkijäsafarit läheisessä Metsokorven mönkijäpuistossa. Olhavaisen Loman yrittäjä Juha Tuikkanen kertoo, että noin 9 kilometrin mittainen safarireitti kulkee läheisen metsätilan uumenissa. Radan varrella on kaksi laavua sekä kota, joissa voi pysähtyä keittelemään nokipannukahvit ja ihastelemaan ympäröivää erämaaluontoa.

  Kesäisin Lomaseudulla järjestetään monenlaisia hauskoja kesätapahtumia: konsertteja, kesäteatteria, markkinoita ja kyläjuhlia. Lisää tietoa Lomaseudun matkailupalveluista löytyy matkailusivuilta www.lomaseutu.fi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »