Nro 2-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Finn-Savotta, Savotta Outlet, tehtaanmyymälä, varusteet, retkeily, ulkoilu, eränkäynti, Savotta 123 -reppu, putkirinkka Savotta 906, telttasaunaOikeat varusteet luontoon ja erälle

Suomalainen eränkävijä tietää, mikä merkitys on oikealla varustuksella silloin kun liikutaan luonnossa. Sen oivalsi aikoinaan myös nuori Allan Halme, joka yhdessä vaimonsa kanssa perusti retkeilyvälineitä valmistavan yrityksen, Pylkönmäen Nahkatyön, joka sittemmin tuli tunnetuksi Finn-Savotta Oy:nä. Jo kolmas sukupolvi jatkaa nyt perheyrityksen perinteitä.


  Vain muutaman kilometrin päässä Finn-Savotan Karstulan tehtaalta, 13-tien varrella, sijaitsee Savotta Outlet, jossa matkailija voi tehdä todellisia löytöjä kattavasta ja ajantasaisesta valikoimasta. Finn-Savotta valmistaa kaikenlaisia retkeilyyn, vapaa-aikaan, eränkäyntiin ja ulkoiluun liittyviä varusteita repuista ja rinkoista telttoihin asti. Tehtaanmyymälästä löytyy lisäksi laaja valikoima perinteisiä ulkoiluvaatteita.

Vahva panostus tuotesuunnitteluun

  Finn-Savotta on alusta lähtien panostanut sekä kotimaisuuteen että tuotesuunnitteluun. Edelleen valikoimasta löytyy avainlippumerkin omaavia, täysin kotimaisia tuotteita. Vahvan tuotekehittelyn kantavana ajatuksena on ollut, että tuotteiden tulisi kestää vaativaa, jopa ammattimaista käyttöä. Kuluttajatuotteiden laadusta kertoo jotain sekin, että rinkkoihin ja telttoihin on saatavilla varaosia, kuten hihnoja, solkia ja kangasta.

  – Tuotteemme on tarkoitettu kestämään kovaa kulutusta. Isojen rinkkamalliemme takuu on jopa 25 vuotta, Finn-Savotta Oy:n yhteyspäällikkö Elmo Valkeinen huomauttaa.

Käytössä katastrofialueillakin

  Finn-Savotan teltat ovat tulleet tunnetuiksi maailmalla mm. Suomen Punaisen Ristin kautta. Vuonna 1999 Kosovon kriisin aikaan Albanian pakolaisilla ollut kenttäsairaala toimi kahdessa Karstulan tehtaalla valmistetussa teltassa. Vaikka sääolot olivat todella haasteelliset, teltat täyttivät tehtävänsä niin vuodeosastona, apteekkina, lääkärin vastaanottona, rokotustilana kuin kahvihuoneenakin. Aikansa palveltuaan teltat siirrettiin pakolaisten mukana takaisin Kosovoon helpottamaan siviiliväestön kotiinpaluuta. Telttasängyt toimitettiin puolestaan Kreikan maanjäristysalueelle, jonne ne tulivat kipeään tarpeeseen.

  SPR on toimittanut Finn-Savotan telttoja lukuisille muillekin katastrofialueille ympäri maailman. Asuntotelttoja vietiin mm. Turkin maanjäristysseudulle. Sairaalatelttoja lähetettiin Intian valtameren tsunamialueille samoin kuin Kiinan ja Haitin maanjäristysalueille. Saunatelttoja toimitettiin puolestaan Japanin maanjäristyksen jälkeen Fukushiman ydinvoimalan ympäristöön tsunamilta pelastuneiden peseytymistiloiksi.

Designia arkikäyttöön


  Suomalaisille kenties tutuin tuote lienee Savotta 123 -reppu, jota on valmistettu vuodesta 1950 – ja valmistetaan edelleen.

  – Tämä retrotuotteeksi noussut reppu on yhä kansan suosiossa, mutta uusiakin klassikkohenkisiä malleja toki löytyy, Valkeinen kertoo.

  Tuoreinta Savotan retrobrändiä edustaa suunnittelija Harri Koskisen mukaan nimetty uusi tuotesarja. Koskinen on Karstulan omia poikia ja on uudistanut mm. laskuvarjojääkäririnkan putkituksen sekä rinkan yksityiskohdat. Hän on myös suunnitellut rinkkaan liittyvän päivärepun. Sekä reput että rinkat ovat avainlipputuotteita, joissa on aidot nahkahihnat perinteiseen malliin.

Tarpeen mukaan kasvava rinkka

  Toinen vanha klassikko on putkirinkka Savotta 906. Se on menestynyt jo aiempina vuosina erinomaisesti mm. Tekniikan Maailman testissä ja Kauppalehti Optiossa, joka valitsi rinkan lajinsa parhaaksi tuotteeksi vuonna 2009. Rinkka on suunniteltu soveltumaan leveytensä ja rakenteensa puolesta kaikille ihmistyypeille. Tämä on mahdollista liivikannon ja lantiovyön portaattoman säädön vuoksi.

  – Rinkka on ideaali esim. partionjohtajalle, sillä siihen voi tarvittaessa helposti ottaa lisäpakkauksen pikkupartiolaisen kuormasta, Valkeinen selittää.

  Rinkalla on muutenkin legendaarinen historia. Savotta 906 on ollut mukana mm. Suomen rajojen ympärivaelluksella. Se on ollut käytössä myös Huippuvuorten jäätiköitä tutkivalla tutkimusryhmällä.

Telttasaunassa kelpaa löylytellä

  Finn-Savotan telttasaunassa voi nauttia leppeistä löylyistä sielläkin, missä ennen ei ole voinut.

  – Eränkävijät ovat ottaneet uuden tuotteen omakseen, mutta se on myös karavaanareiden suosiossa, Valkeinen toteaa.

  – Monelle kesämökkiläiselle se on myös ratkaisu saunaongelmaan. Jos rakennuslupaa rantasaunalle ei lohkea, telttasauna on mukava ratkaisu. Se on myös kohtuullisen helposti purettavissa ennen talvikelejä. Telttasaunoja valmistetaan erikokoisia aina pienemmistä versioista jopa 30 hengen käyttöön, hän kertoo.

Kesäisin telttasaunaan pääsee kurkistamaan sisälle Savotta Outletissa Karstulassa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »