Nro 2-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Karstula, Karstulan Evankelinen Opisto, leiri, kurssi, Musiikkiviikko, Puu Soi, liikunta, majoitus, juhlatPuu Soi Karstulassa

Puhtaan järvimaiseman keskellä sijaitseva Karstulan Evankelinen Opisto on tullut tunnetuksi monipuolisesta tarjonnastaan. Opistossa toimii syys- ja kevätlukukausina käsityö-, liikunta- ja kasvatusalan koulutuslinjat, mutta niiden ohella järjestetään monenlaista kurssi- ja leiritoimintaa ympäri vuoden. Opisto tarjoaa myös majoitus- ja virkistyspalveluita matkailijoille.


  Lasten hiihtolomaviikolla opistolla järjestetään kolmipäiväinen Talven Ihmemaa -päiväleiri. Sen ideoinnissa ja toteutuksessa ovat vahvasti mukana opiston omat koulunkäynnin ohjaaja- ja perhepäivähoitajaopiskelijat, jotka tuovat projektiin tuoretta näkökulmaa ja otetta.

  Lapsille ja nuorille kesäisin järjestettävä Satusivellin-taideleiri on jo vakiinnuttanut paikkansa opiston ohjelmassa. Suosittu leiri täytti viime vuonna 10 vuotta. Varsinaisen kurssi- ja leiritoiminnan lisäksi Karstulan Evankelisella Opistolla voidaan järjestää ryhmille räätälöityjä paketteja ja tyky-toimintaa. Opisto tarjoaa myös puitteet esimerkiksi yhdistyksille ja seuroille omien kurssien ja leirien järjestämiseen.

Musiikkileiri vetää vieraita kauempaakin

  Kurssilaiset tulevat Karstulaan pitkänkin matkan päästä ympäri Suomen. Mieluisaan harrastukseen paneutuminen kurssin puitteissa on monelle antoisinta, etenkin kun samalla saa nauttia Keski-Suomen upeista maisemista ja irrottautua arjen rutiineista.

  – Esimerkiksi kesäisin järjestettävälle musiikkileirille ja sen yhteydessä järjestettäviin Puu Soi -konsertteihin tullaan pääkaupunkiseudulta asti, Paula Kuhmonen Karstulan Evankeliselta Opistolta kertoo.

Karstulan XXXVIII Musiikkiviikko on opiston vuotuinen tapahtuma, joka sijoittuu perinteisesti heinä-elokuun taitteeseen. Tänä vuonna se järjestetään 20.–27.7.2013. Tapahtuma koostuu musiikkileiristä, laululeiristä sekä Puu Soi -konserttisarjasta. Musiikkiviikolla kuullaan alansa huippuja: etupäässä laulajia, kitaristeja sekä jousisoittajia. Heidän lisäkseen esiintymässä nähdään opiston järjestämän musiikkileirin opiskelijoita.

  Tämän kesän musiikkileiri tarjoaa klassisen musiikin opetusta alkeista mestarikurssiin. Opettajina leirillä toimii mm. sellaisia arvostettuja kansainvälisiä ja suomalaisia musiikin ammattilaisia kuin Maria Ojanperä, Vesa Kytöoja sekä Johannes Wregg (fagotti). Leirin monipuolinen instrumenttivalikoima avaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia ja harjoitella kamarimusiikin soittamista. Esiintymistä oppilaat pääsevät harjoittelemaan iltamatineoissa.

  – Paljon on myös perheitä, joista yksi osallistuu kurssille samalla kun muu perhe tulee mukaan viettämään kesälomaa ja vierailemaan ympäristön moninaisissa kesätapahtumissa, Kuhmonen toteaa.

Valinnan runsautta aktiivilomailijoille

  Karstulaan tullaan maisemien ohella nauttimaan ulkoliikunnasta. Ympäröivä luonto antaa mahdollisuudet monipuoliseen virkistykseen. Opistolla on oma, kirkasvetinen uimaranta, ja opiston yhteydessä toimii melontareitistön tukipiste. Jos uskallusta riittää, voi vuokrata kanootin ja lähteä melomaan vaikkapa Karstula–Saarijärvi-koskireitille.

  Lomaliikuntamahdollisuudet ovat hyvät, onhan opistolla juuri liikuntapuolen koulutusta. Tarjolla on pingistä, keilailua, soutuveneilyä, koripalloa ja bocciaa. Opistoa sivuaa pururata, jossa talviaikaan kulkee hiihtolatu. Opiston omalla tontilla sijaitsee pallokenttä, jossa voi harrastaa lentopalloa. Sisäliikuntasali monipuolisine välineineen on myös matkailijoiden käytössä. Ilmastoitu, hyvin varusteltu kuntosali palvelee vieraita opiston päärakennuksessa. Patikoinnin ystävien iloksi opiston läheisyydessä kulkee luonto- ja puulajipolku. Läheinen vaellusreitti johtaa näkötornille, josta avautuu henkeäsalpaava näkymä Karstulan vaikuttaviin maisemiin.

Majoitusta moneen lähtöön

  Karstulan Evankelinen Opisto soveltuu erinomaisesti matkaileville perheille. Opistolla on mainiot majoitusmahdollisuudet kaiken kokoisille ryhmille. Päärakennuksen soluasuntojen lisäksi on neljä eritasoista majoitusrakennusta. Opiston ensimmäisenä päärakennuksena muinoin palvellut ja pieteetillä sisustettu Höyläniemi tarjoaa tunnelmallista majoitusta entisajan henkeen. Lisäksi opiston alueella sijaitsee kolme erillistä matkailurakennusta, joille on annettu kansallisromanttiset nimet: Mäntylä, Koivula sekä Kuusela. Päärakennuksesta löytyy myös perheasumiseen sopivia kaksioita ja kolmioita.

Pitoja ja juhlia isommallekin porukalle

  Viihtyisä miljöö luo oivat puitteet erilaisten juhlien, mutta myös muistotilaisuuksien järjestämiseen.

  – Karstulan Evankelisella Opistolla on oma keittiö, joka tunnetaan maittavista antimistaan. Ruoat valmistetaan alusta saakka itse, Kuhmonen kertoo. Pitopalveluruokia voi tilata myös kotiin haettavaksi pieniä tai suuria juhlatilaisuuksia varten.

  Opiston tilat soveltuvat niin pienempien ryhmätilaisuuksien kuin jopa 100 hengen juhlatilaisuuksien järjestämiseen. Rannalla sijaitsevassa ns. Rantakabinetissa voi kesäisin kokouksen tai juhlan lomassa nauttia Suomen suvesta saunoen ja uiden. Tila soveltuu 20–30 hengen ryhmille.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »