Nro 2-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Karstula, Otto von Fieandtin kivet, kotiseutumuseo, Kruukkila, Lotta- ja Suojeluskuntamuseo, Wanhat Wehkeet, kesäteatteri, näkötorni, kalliolaavu, luontokirkko, Mörkömaa


Kruukkilan kotiseututalon idyllistä pihapiiriä. Kuva: Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy

Historiaa ja tekemisen meininkiä Karstulassa

Jylhien männiköiden ja lukuisten järvien Karstulassa matkailijalla on paljon nähtävää ja koettavaa. Myös historia tulee täällä lähelle monella tapaa.


  Vuonna 1858 Karstulaan rakennettiin yhteinen viljamakasiini turvaamaan ravinnonsaanti katovuosina. Kaksikerroksisen hirsirunkoisen makasiinin koosta voi päätellä, että Karstula oli 1800-luvulla varsin väkirikas pitäjä. Tarinan mukaan viljamakasiinin avain annettiin vuoronperään kunkin isännän vastuulle, mutta tehtävä ei ollut mieluisa: vilja punnittiin aika ajoin, ja kun jyvillä on taipumus kutistua kuivassa ollessaan, aina puuttui muutama kappa viljaa. Silloin epäilykset osuivat avainta säilyttäneeseen isäntään, etenkin kun makasiinin seinät oli rakennettu kaksinkertaisiksi varkauksien estämiseksi.

  Nykyisin viljamakasiinissa toimii Karstula-Seura ry:n perustama kotiseutumuseo.

Kotoisia tarvekaluja ja Suomen sodan muistoja

  Kotiseutumuseon kokoelmaa voidaan pitää yhtenä parhaimmista pitäjämuseoiden joukossa. Esillä on yli 2 000 esinettä, jotka on sijoitettu viljamakasiinin hinkaloista tehtyihin osastoihin. Museossa voi nähdä entisajan eräkulttuuriin, kalastukseen ja metsästykseen liittyvää välineistöä. Kotiseutumuseoon on myös sisustettu vanhanajan pirtti, josta löytyvät 1800-luvun talouksissa käytössä olleet tarvekalut. Käsityöläisten työvälineille on varattu oma huoneensa, jossa voi tutustua siihen, miten tuolloin nahkurit työskentelivät. Suomen sodan ajoilta on nähtävillä runsaasti aseita.

  Samaan ajankohtaan ajoittuu myös kauempana, Kansanopistonmäellä sijaitseva Fieandtin sotatalli. Tallin seinällä oleva kartta esittää Karstulan Enojoella 21.8.1808 käydyn taistelun kulkua, joka oli yksi sodan ratkaisevista taisteluista. Karstulan taistelusta muistuttaa myös Otto von Fieandtin kivet -muistomerkki Kokkolantien varrella, Enojoen rannassa.

Kruukkilan kokoelma kertoo lottien elämästä

  Laajan kokoelman omaava Lotta- ja Suojeluskuntamuseo toimii Kruukkilan kotiseututalossa Karstulan keskustassa. Kokoelman lahjoittivat Karstulan kunnalle Sirkka ja Ukko Karstu vuonna 1990. Historiallinen tila oli vuodesta 1723 käytössä Krookin suvulla, johon Ukko Karstu myös itse kuului. Nykyään rakennuksen omistaa Karstulan kunta. Kotiseututalon yläkerrassa sijaitsevassa museossa on näytteillä lottapukuja, astiastoja, valokuvia sekä monenlaista muuta lottien työssään käyttämää esineistöä, mutta myös kunniamerkkejä.

  Museon ”tutkijan kammiossa” on runsaasti lottia ja suojeluskuntaa koskevaa kirjallisuutta, vuosikertomuksia ja pöytäkirjoja. Mielenkiintoinen harvinaisuus on ns. Amerikan kirja, joka koostuu suomen- ja englanninkielisistä sodanaikaisista lehtiteksteistä. Kirjan kokosi Ellen Korpi Amerikassa ollessaan ja museolle sen on lahjoittanut Eva Roivas.

Kiinnostavat Wanhat Wehkeet

  Karstulan suurin matkailunähtävyys on automuseotoiminnasta alkunsa saanut Wanhat Wehkeet, joka nykyään käsittää myös 200 hengen tilausravintolan juhlatiloineen, Hotelli Wanhan Kammarin, pienoiskylpylän, keilahallin sekä ulkoareenan.

  Automuseon näyttely johdattaa vierailijat todelliselle aikamatkalle menneiden vuosikymmenten halki. Esillä on yli 100 ajoneuvoa, joista jokainen on upeasti entisöity alkuperäiseen loistoonsa. Seikkailu alkaa 1920-luvulta, jolta museon vanhimmat autot ovat peräisin. Harvinaisuuksista voisi mainita mm. Morris Oxford Bullnose Touverin sekä T-Ford Touringin vuodelta 1926. Moottoripyöriäkin löytyy: Harley Davidson jo vuodelta 1917 ja Punainen Lokakuu vuodelta 1930.

  Oheisnäyttelyissä pääsee puolestaan tutustumaan vanhanaikaiseen hammaslääkärin vastaanottoon tai vanhan ajan koululuokkaan, mikä voi olla hauska kokemus esim. perheille. Kannattaa pistäytyä myös hirsitalovalmistaja Honkarakenteen juhlavuosinäyttelyssä, jossa pääsee kurkistamaan hirsirakentamisen salaisuuksiin.

  Museovierailun kruunaa kupillinen kahvia nostalgisessa Wanhan Ajan Kahvilassa.

Kesäteatterin mukana Karjalan kannakselle

  Wanhojen Wehkeiden ulkoilmanäyttämöllä nähdään kesäisin paikallisen kesäteatterin esityksiä. Katettuun katsomoon mahtuu 400 henkeä. Kesällä 2013 esitettävä Rakas Karjala on jatkoa viime kesänä nähdylle Heikki Luoman käsikirjoittamalle ja Veli-Pekka Halmilan ohjaamalle Pienet kukkivat kummut -näytelmälle. Näytelmä kertoo nimensä mukaisesti Karjalan evakkojen palaamisesta kotikonnuilleen kannakselle kesällä 1944.

Luvassa on riipaisevia tunteita ja koskettavia ihmiskohtaloita – karjalaista, lämmintä huumoria unohtamatta.

Aktiivista järjestötoimintaa

  – Karstulassa on aina jotakin uutta meneillään ja tekemisen halu on täällä vahva, Jenni Päivinen Karstulan kunnasta toteaa hymyillen.

  – Yksi syy tähän on vilkas järjestötoiminta paikkakunnallamme. Esimerkiksi Karstulan Lions Club on vuonna 2008 rakentanut Karstulan Pääjärvenmäelle kuntalaisten ja matkailijoiden käyttöön tarkoitetun hirsisen näkötornin, jonka juurella on myös kalliolaavu sekä luontokirkko. Tällä hetkellä he ovat suunnittelemassa alueen läheisyyteen ns. Mörkömaata, jolle on myönnetty jo EU-rahoitustakin, Päivinen kertoo tyytyväisenä.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »