Nro 2-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Kyyjärvi, liikunta, Lintulahden taistelu, Kyyjärven kirkko, kotiseutumuseo, Honkalehdon Kievari, Kyyjärvi-viikko, markkinat, pajatso, Nopola News, Kauppakeskus Paletti


Kuusniemeläiset juhlimassa 20 pennin pajatson joukkuekisan voittoa. Kuva: Aaro Toppinen

Kyyjärvi sykkii elämää

Kyyjärvi on Keski-Suomen ja Pohjanmaan rajaseudulla sijaitseva 1500 asukkaan vireä pikkukunta. Kyyjärveläiset ovat liikkuvaista väkeä, mistä kertoo muun muassa paikkakunnan lentopallojoukkueen hyvä menestys.


  – KyKy-Betset on vireä seura ja kolkuttelee liigan ovia. Se on aika kova suoritus näin pienelle paikkakunnalle, toteaa Kyyjärven kunnanjohtaja Eino Nissinen.

  Kyyjärvellä liikunnan harrastamisen mahdollistaa hyvällä mallilla olevat liikuntapalvelut, joita kuntalaisten ohella voivat hyödyntää myös vierailijat.

  – Koulukeskuksen yhteydessä on todella hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa. Siellä on liikuntahalli, urheilukenttä ja tenniskenttä, joka talvisin muuntuu luistelukaukaloksi. Kaksi vuotta sitten valmistui toimintapuisto, jossa voi liikkua ja ulkoilla koko perheen voimin vaikkapa temppuradalla, Nissinen kertoo.

  Kyyjärvi sijaitsee hyvällä paikalla Pohjanmaan ja Keski-Suomen välissä. Kulkeepa matkalainen sitten Suomea poikki tai pitkittäin, Kyyjärvi asettuu helposti reitille. Nissisen mukaan tämä näkyy myös kyyjärveläisissä itsessään.

  – Täällä ollaan aika avoimia, ja vaikutteita on tullut eri suunnista. Kyyjärveläiset ovat myös tottuneet asioimaan moneen suuntaan. Kyyjärveläiset ovat yritteliästä väkeä, ja tulevaisuuteen suhtaudutaan kunnan pienestä koosta huolimatta toiveikkaasti.

Suomen sodan muisto

  Kyyjärvi on Suomen historian tuntijoille tuttu paikka, sillä yksi Suomen sodan merkittävimmistä taisteluista käytiin juuri Kyyjärvellä. Lintulahden taistelussa vuonna 1808 majuri Otto von Fieandtin joukot saivat vallattua venäläisiltä tärkeä Lintulahden tienhaaran. Venäläiset kuitenkin ajoivat majurin joukot pakoon kohti Pohjanmaata hyökkäämällä kaksi kertaa suuremmalla miesvoimalla. Kyyjärvellä taistelun muistoksi on pystytetty muistomerkki, joka sijaitsee aivan kunnan ytimessä terveysasemaa vastapäätä.

Tiekirkko kutsuu

  Kyyjärven kirkko viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlia. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Veikko Larkas, ja se on hänen merkittävimpiä töitään. Kirkko toimii tiekirkkona, eli se on auki kesäisin myös matkailijoille. Kirkon rakennusmateriaaleina on käytetty tiiltä, puuta ja betonia.

  – Kirkko on varsin valoisa ja kaunis, minkä moni matkailijakin on huomannut, Nissinen sanoo.

  Kyyjärvellä kävijän kannattaa tutustua myös kirkon vieressä sijaitsevaan kotiseutumuseoon, jossa pääsee ihmettelemään vanhaa maatalous- ja metsästysesineistöä. Museo on auki sopimuksesta. Samantapaista vanhaa esineistöä on esillä myös Honkalehdon Kievarissa, joka toimi aikoinaan kestikievarina. Esillä on muun muassa vanhoja työvälineitä, käsitöitä ja leluja. Kievarin historiallisissa tiloissa voi myös järjestää kokouksia.

Pajatson SM-kisat markkinoilla

  Heinäkuussa Kyyjärvellä järjestetään kesäisen Kyyjärvi-viikko, jonka huipennus on Kyyjärvi-viikko, jonka huipennus on Kyyjärven markkinat. Yksi suosituista ohjelmanumeroista on 20 pennin pajatson pelaamisen SM-kisat, joissa kisataan sekä henkilökohtainen sarja että joukkuekisa. Kisaamassa on ollut myös joukkue Kyyjärven ystävyyskunnasta ”Kuusniemeltä”.

  – Kerran joukkuekisan voittivat TV:stä tutut kuusniemeläiset, P.A. Turpeinen sekä Paula ja Late Jortikka, kertoo Kyyjärven media- ja markkinointisihteeri Aaro Toppinen, joka tietää kertoa, että kanttori Piiparinenkin on nähty ajelemassa mopollaan paikallisen kauppakeskuksen käytäviä. Syy moisten TV-tähtien saamiseen pienelle paikkakunnalle selviää: Kuusniemi- ja Pirunpelto-sarjojen käsikirjoittaja Heikki Luoma on kotoisin Kyyjärveltä.

  – Kyyjärven tapahtumat ja paljon muuta mielenkiintoista löytyy keskitetysti suomalaisen kansalaismedian pioneerin – Nopola Newsin – sivuilta, vinkkaa Aaro Toppinen.

Kauppakeskus Paletti on sopivan suuri

  Aivan Kyyjärven keskustan lähellä, teiden 13 ja 16 risteyksessä sijaitsee kyyjärveläinen erikoisuus, 4000 neliömetrin kauppakeskus Paletti. Vuonna 1999 aloittanutta kauppakeskusta ihmeteltiin ensin naapurikunnissa, mutta nykyään Paletti on osa koko alueen arkea ja myös matkalaisten suosima pysähdyspaikka.

  – Meille on helppo pysähtyä, kun emme ole liian suuri. Paletin ehtii kiertämään hyvin vajaassa tunnissa, eikä matkanteko siitä juuri viivästy, Iittala Outletin myymäläpäällikkö Jaana Honkanen toteaa.

  Paletissa on neljä tehtaanmyymälää ja kymmenen erikoismyymälää. Uusimpana aloittaa maaliskuussa Pentik.

  – Suomalaiset merkkituotteet ovat hyvin edustettuna, kun Marimekollakin on täällä tehtaanmyymälä, sanoo Honkanen.

  Honkanen kertoo, että Paletti eroaa valtavista ostoskeskuksista myös mukavan tunnelmansa ansiosta. Kun kauppakeskus ei ole liian suuri, jää asiakkaillekin paremmin aikaa.

  – Meillä jutellaan asiakkaan kanssa kuulumiset, eikä vain ”oteta kassalla rahoja pois”. Henkilökunta Paletissa on ystävällistä ja aina valmiina palvelemaan. Täällä on liikkeiden ja työntekijöiden välillä hyvä tunnelma, mikä välittyy varmasti myös asiakkaille, kehuu Honkanen.

  Paletti on täyden palvelun kauppakeskus, josta löytyy liikkeitä melkein jokaiseen makuun ja tarpeeseen.Tekstin kirjoittiTapani Mylly ja Eeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »