Nro 2-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Savo ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, matkailutie, Kyyjärvi, Karstula, Kannonkoski, Viitasaari, Keitele, Pielavesi, Maaninka, Vesanto, Tervo, Karttula

Sininen Tie – historiallisesta vaellusväylästä nykyaikaiseksi matkailureitiksi


Maaningan kirkonkylä sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Maaninkajärven rannalla.

Sininen Tie – osa 2.

Suomen Sininen Tie on yksi Suomen vanhimmista virallisista matkailuteistä. Reitti on merkitty virallisilla ruskeapohjaisilla kilvillä, joissa on selkeästi näkyvillä Sinisen Tien nimi ja oma tunnus.


  Sininen Tie seuraa vesireittiä pitkin tuhansia vuosia vanhaa väylää lännestä itään. Reitti alkaa Atlantin rannalta Norjasta ja jatkuu aina Äänisjärven rannalle Venäjän Karjalaan. Sinisen Tien Suomen osuuden länsipäästä, Vaasasta, pääsee meritse Ruotsin puolelle ja sieltä edelleen Norjan Siniselle Tielle. Idässä Sinistä Tietä voi jatkaa Tohmajärven Niiralan raja-asemalta Venäjän Karjalaan.

Viiden maakunnan reitti

  Suomen Sininen Tie on lähes 550 kilometrin pituinen kulkien peräti viiden maakunnan läpi. Merenkurkun rannikkoalue, Pohjanmaa, Keski-Suomi, Savo ja Karjala tarjoavat mielenkiintoiset puitteet aktiiviseen vapaa-ajan viettoon. Reitin varrella olevat aluekokonaisuudet poikkeavat toisistaan niin maantieteellisesti, luonnonolosuhteiltaan, kulttuuritaustaltaan, nähtävyyksiltään kuin myös palveluyritystoiminnaltaan.

  Sinistä Tietä Suomen halki kulkiessa tarjolla on jatkuvasti uusia, erilaisia elämyksiä. Vaasasta lähtiessä reitti halkoo pohjalaismaisemia, joille lakeudet ja jokivarret ovat leimallista. Keski-Suomea taas sävyttävät järvet ja metsät. Savolainen maisema on pinnanmuodostukseltaan vaihtelevaa, ja vesistöjä on runsaasti. Pohjois-Karjalaan tultaessa vaaramaisemissa näkyy jyhkeitä hirsilinnoja.

  Matkan varrella kielikin vaihtuu rannikkoruotsista pohjalaismurteiksi ja edelleen savolaismurteista karjalaismurteiksi. Jokaisella murrealueella on omia, tyypillisiä mutta ehkä yllättäviäkin sanoja ja sanontoja. Matkalla kannattaa tutustua myös maakuntien perinteisiin arki- ja pitoruokiin.

Kaupungin vilinää ja maaseudun rauhaa

  Sinisellä tiellä voi viettää kaupunkilomaa nauttien vilkkaasta torielämästä, tapahtumista ja nähtävyyksistä. Maaseudulla sen sijaan kiire unohtuu. Retki maalle tarjoaa lepoa ja rauhaa, mutta myös monenlaista toimintaa luonnosta eri tavoin nauttien.

  Kulttuurimatkaajalle Sinisellä Tiellä on tarjolla niin kesällä kuin talvellakin muun muassa suuri valikoima teattereja, kulttuurifestivaaleja, urheilutapahtumia, markkinoita ja kansanjuhlia. Monet tapahtumat järjestetään vuosittain, ja ne voidaan suunnitella etukäteen matkaohjelmaan. Osa voi tulla iloisena yllätyksenä matkan varrella – nehän ne ovat matkan suola!

OSA 2 Kyyjärveltä Maaningalle ja Karttulaan lyhyesti

  Matkamme toinen osio Suomen Sinisellä Tiellä alkaa Kyyjärveltä ja kulkee kohti Kuopiota. Reitti kulkee Kyyjärveltä Karstulan ja Kannonkosken kautta Viitasaarelle, jossa se haarautuu kahdeksi reitiksi. Pohjoinen reitti kulkee kantatie 77:ää pitkin, ja sen varrella sijaitsevat Keitele, Pielavesi ja Maaninka. Eteläinen reitti johtaa Vesannon ja Tervon kautta Kuopion Karttulaan Ja Syvänniemen kyliin. Seuraavassa numerossa jatkamme matkaa Kuopiosta, jossa tiet jälleen yhtyvät.

  Tällä esillä olevalla osuudella tiet kulkevat Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakuntien alueella. Kyyjärven jälkeen maisemat vaihtuvat Pohjanmaan lakeuksista mäki- ja järvimaisemiksi, ja Etelä-Pohjanmaan viljavat tasangot vaihtuvat pitkiin metsätaipaleisiin, joiden seasta siintää lukuisa joukko alueen järviä. Kylät ja kirkonkylät muodostavat tiiviitä taajamia, joiden ulkopuolella ei asutusta ole juurikaan nähtävissä. Monet kunnista ovat pieniä, noin 2000 asukkaan kuntia. Poikkeuksen tekee Viitasaaren kaupunki, jossa asukkaita on noin 7000.

  Matkailullisesti kunnat tarjoavat vierailijalle hämmästyttävän määrän mielenkiintoisia käyntikohteita. Alueella on käyty Suomen sodan taisteluja. Lintulahden taistelusta on muistomerkki Kyyjärven keskustassa, ja Karstulan taistelusta muistuttaa Otto von Fieandtin kivet muistomerkki Kokkolantien varrella, Enonjoen rannassa. Sodanaikaisia aseita on nähtävänä Karstulan kotiseutumuseossa. Samalla voi piipahtaa myös Lotta- ja Suojeluskuntamuseossa, joka toimii Kruukkilan kotiseututalossa, Karstulan keskustassa.

  Syvänniemellä alueen historiasta kertovat Karjalasta tulleiden siirtolaisten rakentama Suomen ensimmäinen ortodoksikirkko sekä hämmästyttävä pienoismalli Syväniemellä olleesta, Herman Saastamoisen omistamasta lankarullatehtaasta. Pielavedellä puolestaan voi tutustua presidentti Urho Kekkosen syntymäkotiin.

  Reitin varrella on niin ostoskeskuksia kuin tehtaanmyymälöitä, joissa voi piipahtaa tekemään todellisia löytöjä. Alueen monet loma- ja kurssikeskukset tarjoavat mahdollisuuden pidempäänkin lomanviettoon. Mielenkiintoisten tapahtumien lisäksi alueen rikas luonto lukuisine järvineen tarjoaa mahdollisuudet monenlaiseen tekemiseen niin maalla kuin vesillä.

  Sinisen Tien monet mielenkiintoiset kohteet yllättävät positiivisesti vaativankin matkailijan.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »