Nro 2-2013
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Päätoimittajalta, pääkirjoitus, Ahti Oksman
Päivien pidentyessä ajatukset karkaavat yhä useammin tulevaan kesään, vaikka ulkona on vielä hanki. Kesäsuunnitelmia tehdään monessa kodissa ja yhdistyksessä täyttä päätä. Tässä numerossa jatkamme tutustumista Suomen Siniseen Tiehen, josta löysimme paljon mielenkiintoista nähtävää.


  Useimmille meistä kesä merkitsee sama kuin loma. On kuitenkin paljon niitä, jotka tekevät kesällä töitä, ja juuri heidän ansioistaan meidän lomamme tuntuu Lomalta. Näitä kesäntekijöitä ovat muun muassa kaikki innokkaat kesäteatterilaiset. Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan Suomessa on noin 400 kesäteatteria tekevää teatteria tai ryhmää. Jokaiseen näytelmään ja näytökseen tarvitaan runsaasti tekijöitä. Lavalle nousee joskus jopa kymmeniä esiintyjiä, ja työtä riittää myös lavan ulkopuolella. Teatterissa voi mennä koko varsinaisesta työstä ansaittu kesäloma. Mikä saa ihmiset antamaan kesästään ison osan kesäteatterille?

  Tätä numeroa tehtäessä olemme tutustuneet eri puolilla Suomea toimiviin kesäteattereihin. Yksi on ollut yhteistä kaikille teatterintekijöille. ”Odotan innolla”, oli tyypillisin kommentti sekä kokeneilta näyttelijöiltä että uusilta harrastajilta. Kesällä tekijöiden palava into välittyy lavalta meille katsojille. Ehkäpä siksi kesäteatteriesitykset ovatkin niin viihdyttäviä.

  Tänä kesänä monessa kesäteattereissa voi siirtyä menneiden vuosikymmenten tunnelmiin. Musiikki vie Samppalinnan Kesäteatterissa Turussa 1950-luvulle. Riihivuoren Aploodi-teatterin näytelmissä nautitaan toukokuussa Paul Ankan 1950–60-luvun musiikista, ja kesää jatketaan Leevi and the Leavingsin ja Rauli Badding Somerjoen tahdissa. Kuopion Uusi Kesäteatteri vie aikamatkalle 1970-luvulle, kun taas Laajavuoren Kesäteatterissa ollaan kasaritunnelmissa.

  Perinteiseen kesäteatteriin luottaa Keravalla toimiva Krapin kesäteatteri, joka on valinnut kesän näytelmäkseen Aleksis Kiven Nummisuutarit. Sen ohjaa Suomen tunnetuin ja arvostetuin Kivi-ohjaaja Juha Hurme.

  Kesäteatterilavoilla loistavat myös tähdet, kuten Eino Grön Valkeakoskella, Krisse Salminen Tampereen Komediateatterissa, Hannele Lauri Keuruulla, Lena Meriläinen ja Oskari Katajisto Mustion Linnan Kesäteatterissa sekä Sami Saari ja muut taitavat muusikot Samppalinnassa.

  Sinisen Tien varrellakin on monia kesäteattereita. Karttulassa Wanhat Wehkeet -kesäteatterissa muistellaan rakasta Karjalaa. Pielavedellä harrastajateatterin ”Viulunsoittaja katolla” -laulunäytelmässä mukana on myös oopperalaulaja Marjatta Airaksen oppilaineen. Syvännimen Teatteri Hermannin ensi kesän laulunäytelmässä palataan ajassa 1950–60-luvuille, jolloin oman pitäjän laulutähti Vieno Kekkonen valloitti suomalaisten sydämiä.

  Minkälaista kesäteatteria mahdamme nähdä 20 vuoden kuluttua? Tämä päivä on huomisen historiaa.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »