Nro 1-2013
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ; 
Avainsanat: Museokeskus Vapriikki, Tampere, Terrakotta-armeija, Kiinan keisari, Qin Shi Huangd, näyttely, Marjo-Riitta Saloniemi

Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarin aarteet -näyttely Tampereella 14.6.-1.12.2013


Ensimmäisen keisarin pronssivaunut. Kuva: Museum of the First Emperor's Terracotta Army

"Maailman kahdeksas ihme" nähtävänä Tampereella

Vapriikissa 14.6.2013 avautuva suurnäyttely esittelee Unescon maailmanperintölistalle kuuluvaa Terrakotta-armeijaa ja muita Kiinan keisarien aarteita. Kyseessä on Vapriikin historian tähän asti mittavin näyttelypanostus.


  Terrakotta-armeijan löytyminen on suhteellisen tuore asia. Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin yli 2000 vuotta vanha hautapaikka paljastui sattumalta vuonna 1974, kun maanviljelijä kaivoa kaivaessaan osui savipatsaan päähän. Löytö sai valtavat mittasuhteet, kun tutkijoiden kaivauksista paljastui yhteensä lähes 8 000 yksilöllisin piirtein tehtyä terrakottasotilasta. Pronssiasein varustetut terrakottasotilaat oli järjestetty tarkasti sodankäyntioppien mukaisiin taistelumuodostelmiin. Lisäksi löytyi satoja savesta tehtyjä hevosia, vaunuja ja paljon muuta keisarin kuolemanjälkeistä elämää turvaamaan tarkoitettua tavaraa. Alueella kaivetaan edelleen, sillä hautapaikasta on avattu vasta murto-osa.

  –Keisarin varsinaiseen hautamausoleumiin ei ole vielä koskettu lainkaan, toteaa näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi.

Näyttely on toiveiden täyttymys

  Terrakotta-armeijan näyttely on ollut museokeskus Vapriikin toivelistalla pitkään, ja sitä on edeltänyt monen vuoden valmistelutyö. Näyttelyn tieteellisenä asiantuntijana on tunnustettu muinaisen kiinalaisen kulttuurin asiantuntija Carol Michaelson Lontoosta, British Museumista. Kiinassa näyttelyjärjestäjinä ovat Shaanxi Cultural Relics Bureau ja Shaanxi Cultural Promotion Center.

  Näyttelyyn on tulossa kymmenkunta alkuperäistä, luonnollista kokoa olevaa haudanvartijaa, ja mukana on myös puolen metrin mittaisia sotureita Qin-dynastian aikaa seuranneen Han-dynastian ajalta. Vapriikkiin tulee myös keisari Qin Shi Huangdin pronssivaunujen luonnollista kokoa oleva jäljennös. Lisäksi näyttelykokonaisuuteen kuuluu alkuperäisiä aseita, koriste-esineitä, pelejä sekä jade-, pronssi- ja kultaesineitä Qin- ja Han-dynastioiden ajalta.

  Kaikilla hautaan mukaan laitetuilla esineillä, patsailla ja muilla oli tärkeä merkitys.

  – Kiinassa uskottiin elämän jatkuvan kuoleman jälkeen niin kuin ennenkin, kertoo Saloniemi. Siksi hautoihin varastoitiin viiniä ja ruokaa, esimerkiksi savesta tehtyjä possuja tai kanoja. Viihtymistä varten haudassa on ollut mm. shakintapainen lautapeli, jota siihen aikaan yleisesti pelattiin. Saloniemen mukaan nyt, jos koskaan, kannattaa lähteä Vapriikkiin.

  – Tämä on sellainen ”Once in a lifetime” -juttu, hän toteaa. Tämän jälkeen sotilaita on lähdettävä katsomaan Kiinaan.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »