Nro 1-2013
Luokittelu: Lappi ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Rovaniemi, Tiedekeskus Pilke, Metsähallitus, näyttely, ekologia, biologia, metsätalous, metsänhoito, metsästäminen, ryhmävierailu, työpajat, myymälä


Pilke-talo on suomalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte ja hyvä esimerkki ekologisen puurakentamisen huippuosaamisesta. Kuva: Tiedekeskus Pilke

Matka metsämiesten ja -naisten maailmaan

Suomalaisille metsä on luonnollinen asia. Kukapa meistä ei olisi kokenut virkistyvänsä kulkiessaan metsässä vaikkapa marja- tai sieniretkellä. Metsät tuottavat iloa ja hyötyä monella tavalla. Mutta mitä itse asiassa tiedämme metsistä?


  Rovaniemellä, Ounasjoen rantamaisemissa kesäkuussa 2011 avattu Pilke-talo pitää sisällään mm. mielenkiintoisen Tiedekeskus Pilkkeen, joka sopii käyntikohteeksi kaikenikäisille. Tiedekeskuksen 650 neliömetrin kokoinen näyttelyalue kertoo pohjoisten metsien kestävästä käytöstä sekä metsien tuotteista ja antimista.

Puurakentamisen huippua


  Pilke-taloa voidaan pitää tiedekeskuksen suurimpana näyttelyesineenä. Talo on suomalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte ja hyvä esimerkki ekologisen puurakentamisen huippuosaamisesta. Puurakenteisen talon hiilijalanjälki on vain kolmasosa vastaavan betonirakenteisen talon hiilijalanjäljestä. Tiedekeskuksen lisäksi talo on 135 ihmisen työpaikka, sillä siellä sijaitsee myös Metsähallituksen toimitalo.

Itse kokeillen


  Tiedekeskus Pilkkeen vuorovaikutteinen näyttely herättää älyllistä uteliaisuutta, sillä se välittää tietoa tekemisen ja tutkimisen kautta: näyttelyssä näkemisen ja kuulemisen lisäksi haistellaan, maistellaan ja kosketellaan. Ymmärryksen lisääntymisen myötä selviää, että luonnonvarojen kestävällä käytöllä on oikeasti merkitystä maailmalle.

  Näyttelyssä tutustutaan metsän ekologiaan ja biologiaan sekä metsänhoitoon ja metsätalouteen. Mitä tapahtuu puulle kaatamisen jälkeen? Se selviää seuratessa puun matkaa metsästä jatkojalostuskohteisiin. Kaikki puusta -teemaosio esittelee puun moninaisia käyttömuotoja alkaen rakentamisesta ja paperista aina lääkkeisiin ja terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin asti. Paikallishistoria on esillä Tervetuloa Sahanperälle -osiossa, joka muistuttaa alueen pahamaineisesta menneisyydestä.

  Pilkkeen tapa tuoda asioita esille on hauska, oivaltava ja innoittava. Tiedekeskuksessa saa muun muassa kiivetä oikean Ponsse Ergo -metsäkoneen ohjaamoon. Biojalostamo taas pyörähtää käyntiin polkemalla. Eksymissimulaattorin pimeässä huoneessa voi eksyä turvallisesti, vaikka sen pimeässä metsässä vähän rasahteleekin. Metsäaiheiset laulut taas innoittavat kokeilemaan karaokelaulua.

  Monet kohteista ovat parhaimmillaan kaksin tai pienen ryhmän kanssa tehtyinä. Esimerkiksi iso tasapainopeli vaatii hyvää yhteistyötä, jotta kestävän käytön neljää eri osa-aluetta kuvaavat puiset pallot saadaan tasapainotettua laakealle alustalle.

Minustako metsästäjä?


  Yksi Pilkkeen vetonauloista on Suomen ensimmäinen eräsimulaattori, jossa valkokankaan metsämaisemassa liikkuvia riekkoja, karhuja ja hirviä ammutaan kiväärillä tai haulikolla. Lapsetkin selviävät tehtävästä isän tai äidin avustuksella. Metsästysseikkailua voi jatkaa kokeilemalla saalishirven siirtämistä. Sitä varten Pilkkeessä on 200-kiloinen pehmohirvi, jonka metallirunko on peitetty toppauksin ja verhoiluin. Toden tuntua lisää se, että hirven vatsassa olevan tarranauhan alta paljastuu suolisto.

Työpajoja ryhmille

  Ryhmävierailun alkuun tarkoitetut Pilkevartit tutustuttavat Pilke-taloon ja näyttelyyn, ja ne toimivat hyvänä johdantona omatoimiselle näyttelyyn tutustumiselle. Näyttelyvierailun lisäksi ryhmät voivat varata ohjelmaansa Pilkeen erilaisia työpajoja. Koululaisille tarkoitetut työpajat on suunniteltu ikäryhmän ja oppiaineen mukaan. Myös muille ryhmille, kuten työyhteisöille, työpajat ovat mielekäs ja toiminnallinen tapa oppia uutta ja vahvistaa ryhmähenkeä.

Metsäisiä matkamuistoja

  Vierailun päätteeksi on mukava piipahtaa Pilke-myymälässä, jonka kaikki tuotteet liittyvät myös tavalla tai toisella suomalaiseen metsään. Tarjolla on suomalaista metsää monessa muodossa herkullisista makuelämyksistä hauskoihin arjen ja juhlan tuotteisiin.

Pilke on

osa Rovaniemen museo- ja tiedekeskuskeskittymää Ounasjoen rannalla.

Pilke on palkittu vuoden 2011 metsätekona, se sai Puupalkinnon v. 2011, Metsäyhdistyksen Pro Silvis -ansiomitalin huomattavista ansioista Suomen metsäalan hyväksi v. 2011 sekä Einari Vidgrénin Säätiön Einarin tunnustuspalkinnon keväällä 2012.

Ensimmäisen toimintavuotensa aika Pilkkeessä vieraili n. 53 000 kävijää.

Pilke = 25–50 cm pitkä, halosta tai rangasta pilkottu polttopuu (käytetään myös nimitystä klapi), myös valon tuikahdus tai ”pilke” silmäkulmassa; leikkisyys ja leikkimielisyysTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »