Nro 1-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Alvar Aalto, Alvar Aalto -museo, Muuratsalon koetalo, Riihitien talo, Alvar Aallon ateljee, AALTOsites

Sukellus arkkitehtuuriin, muotoiluun ja henkilöhistoriaan


Alvar Aallon vuonna 1955 rakennettu ateljee Helsingissä. Kuva: Rauno Träskelin, Alvar Aalto -museo.

Nimikkomuseo vaalii
Alvar Aallon
perinnettä

Alvar Aalto (1898–1976) on modernin arkkitehtuurin ja muotoilun edelläkävijä ja yksi Suomen tunnetuimmista arkkitehdeistä. Aallon arkkitehtuuria voi nähdä eri puolella Suomea, mikä käy ilmi tätäkin lehteä lukiessa.


  Aallon arkkitehtuurille tunnusomaisia piirteitä ovat materiaalien nerokas hyödyntäminen, luonnonvalon kokonaisvaltainen käyttö ja maiseman ottaminen osaksi rakennuskokonaisuutta. Hän huomioi myös, että sisustus oli sopusoinnussa rakennuksen arkkitehtonisen tyylin kanssa.

Museo ja koetalo Jyväskylässä

  Jo vuonna 1966 perustettu Alvar Aalto -museo suojelee Aallon elämäntyötä sekä huolehtii hänen aineellisen ja henkisen perintönsä jatkumisesta. Museon toiminta on keskittynyt Jyväskylään ja Helsinkiin, joissa kummassakin on kaksi museokohdetta.

  Jyväskylässä sijaitseva Alvar Aalto -museo on valmistunut vuonna 1973, ja se edustaa Aallon myöhäistä valkoista kautta. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Galleria-tilassa järjestetään vaihtuvia arkkitehtuurin, muotoilun ja nykytaiteen näyttelyitä. Museon yhteydessä toimivat museokauppa ja kahvila Cafe Alvar. Museoon voi tutustua joko itsenäisesti tai oppaan johdolla.

  1950-luvulla rakennettu Muuratsalon koetalo sijaitsee viidentoista kilometrin päässä Jyväskylän kaupungin keskustasta. Luonnonhelmassa sijaitseva paikka oli Aallolle paitsi kesäasunto myös kokeilukeskus, jossa luonto antoi impulsseja sekä muotoihin että rakenteisiin. Koetalo toimi vuoteen 1994 asti Aallon perheen kesähuvilana. Nykyään sinne pääsee tutustumaan kesäaikaan muutaman kerran viikossa järjestettävillä opastetuilla kiertokäynneillä.

Helsingissä kotitalo ja ateljee

  Alvar Aallon kotitalo sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä. Aalto itse asui elämänsä loppuun saakka tässä vuonna 1936 valmistuneessa talossa, jonka hän suunnitteli sekä nelihenkisen perheensä kodiksi että arkkitehtitoimistoksi. Yleisölle Riihitien talo avattiin vuonna 2002, ja kotimuseossa käy vierailijoita eri puolilta maailmaa. Erilaisten materiaalien ja luonnonvalon taidokas käyttö sekä kauniit ja funktionaaliset yksityiskohdat luovat vierailusta unohtumattoman. Kotitaloon järjestetään sekä avoimia että tilattuja opastuksia, ja kävijöitä palvelee myös pieni museokauppa.

  Kävelymatkan päässä kotitalosta on Alvar Aallon ateljee, joka valmistui Helsingin Munkkiniemeen 1955 arkkitehtitoimiston tarvitessa lisää työtilaa. Ateljee kuuluu Aallon 1950-luvun rakennusten parhaimmistoon. Valkoiseksi slammatun, suljetun rakennuksen päätila on kaareva ateljee, josta avautuu näkymä sisäpihalle. Toisesta kerroksesta löytyy myös kapearunkoinen piirustussali. Luonnonvalo kiertää salissa kauniisti korkeiden ikkunanauhojen kautta. Ateljeehen järjestetään niin ikään sekä avoimia että tilattuja opastuksia. Tarkemmat tiedot kunkin kohteen aukioloajoista kannattaa tarkistaa museon internet-sivuilta.

Aaltoa puhelimeen

  Alvar Aalto -museo on lanseerannut viime syksynä AALTOsites-mobiilioppaan Aallon Helsingin kohteisiin, mutta valikoima on laajenemassa myös Jyväskylän seudun rakennuksiin vuoden 2013 aikana. Tavoitteena on laajentaa AALTOsites kattamaan Alvar Aallon arkkitehtuuri maailmanlaajuisesti. Sovellus toimii suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja espanjaksi.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »