Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Alajärvi, Alvar Aalto, Tero Kankaanpää, Nelimarkka-museo, Tulivuorikeskus, Rokulipäivät, Superpesis, Alajärven Ankkurit


Yksi Alajärven yhdeksästä Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta on kaupungintalo, jossa jopa ovenkahvat, eteisaulan istuimet, valtuustosalin kalusteet ja rakennuksen valaisimet ovat Aallon käsialaa.

Yhdentoista Aallon Alajärvi

Etelä-Pohjanmaalla, Sinisen Tien varrella sijaitseva Alajärven kaupunki on vilkas vapaa-ajanviettopaikka. Sen upeiden järvimaisemien keskeltä löytyy yhteensä 1 400 kesämökkiä. Paikkakunta on tunnettu myös yrittäjyydestä, pesäpallosta ja vanhoista kulttuuriperinteistään.


Alvar Aallon askelissa

  Monelle voi olla yllätys, miten kiinteästi Alajärvi liittyy arkkitehti Alvar Aallon varhaisiin vuosiin. Aalto vietti useita lapsuuskesiään perheensä kanssa Kurejoen kylällä sijainneessa Rottalan talossa. Myöhemmin perhe osti Alajärven keskustasta talon ja asettui asumaan paikkakunnalle. Alvar Aalto rakensi sittemmin Pynttärin rantaan Aino Aallon suunnitteleman Villa Floran, jossa aviopari vietti kesiään 1920-luvun puolivälistä lähtien parinkymmenen vuoden ajan.

  Alajärvellä vierailevalla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Alvar Aallon tuotannon läpileikkaukseen nuoren arkkitehtiopiskelijan ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta aina maailmankuulun mestarin perustaman arkkitehtitoimiston viimeiseen suunnittelutyöhön. Alajärveä kutsutaankin yhdentoista Aallon kaupungiksi hänen tänne suunnittelemiensa julkisten töiden mukaan. Rakennuksissa on havaittavissa arkkitehdin suunnittelutyön koko kehityskaari Nuorisoseurantalon klassismin rakennustyylistä ns. valkoiselle kaudelle.

Vahvat perinteet rakentamiseen


  Rakentaminen on yhä keskeisellä sijalla paikkakunnan elinkeinoelämässä ja on siksi myös merkittävä työllistäjä. Kaupungista löytyy vahvaa rakennustuoteteollisuutta. Alajärvellä tuotetaan mm. hirsitaloja niin kotimaan markkinoille kuin ulkomaan vientiinkin. Siellä toimii myös alumiinin jalostusteollisuutta, ja valmistetaan teräsjulkisivutuotteita sekä hiekkatekonurmea.

Alajärvellä panostetaan tulevaisuuteen

  – Vaikka elämmekin taloudellisesti haasteellista aikaa, olemme Alajärvellä uskaltaneet satsata asukkaiden viihtyvyyteen, Alajärven kaupungin hallintojohtaja Tero Kankaanpää toteaa. Tämän vuoden aikana 10 000 asukkaan kaupunkiin valmistuu lähes 7 miljoonaa euroa maksanut uimahalli. Se tulee palvelemaan kaikkia kaupunkilaisia, lähikuntien asukkaita sekä matkailijoita.

  – Kaupunki on mukana myös yksityisessä jäähallihankkeessa, Kankaanpää kertoo.

  Kulttuurisektorilla on paraikaa menossa Nelimarkka-museon laajennustyöt. Kaupunkiomisteinen museo saa laajennuksen valmistuttua tauluilleen arvoisensa säilytystilat. Taiteilija Eero Nelimarkan aiemmin rakennuttama museo, joka avattiin vuonna 1964, on Alajärven kaupungin tärkeä matkailukohde. Kokoelmat ovat Nelimarkka-säätiön ja yksityisten tahojen museolle tallettamia.

Nähtävää moneen makuun

  Alajärvellä sijaitsee Tulivuorikeskus, jonka Matkailutoimittajien kilta nimesi Vuoden kotimaan matkakohteeksi vuonna 2010. Se on Suomessa ainoa laatuaan oleva paikka, jossa voi kokea, miltä tulivuorenpurkaus tai maanjäristys tuntuu ja ihailla geysirien toimintaa.  Alajärveltä löytyy myös Punaisen Tuvan Viinitila, jonka viinejä on palkittu useilla alan palkinnoilla. Yrityksen kaikki tuotteet on valmistettu kotimaisista marjoista.

Kesällä vietetään Rokulipäiviä

Alajärven kesä huipentuu aina Rokulipäiviin, jotka muuttuvat ensi vuonna rokuliviikoksi. Tänä vuonna niitä vietetään 3.–7.7.2013. Vaikka kyseessä on perinteinen toritapahtuma, siinä on mukana keskieurooppalaisia vaikutteita. Tapahtuman ympärille on rakentunut lisäksi paljon monenlaista ohjelmaa, viime vuonna järjestettiin mm. Hirrenheiton avoimet SM-kisat sekä Rokuli Rolling -skeittitapahtuma.

Superpesis kiinnostaa

  Alajärvellä Miesten Superpesiksen ottelut ovat kesäisin suosittuja tapahtumia. Viime vuonna 90-vuotisjuhlaansa viettänyt laji on kasvattanut suosiotaan paikkakunnalla. Innostus näkyy oman joukkueen Alajärven Ankkurien uutena nousuna Superpesiksessä. Junioritoimintaan panostetaan vankasti.

Palvelut saatavissa läheltä


  – Alajärvi on edelleen vahvasti kuntakartalla, Tero Kankaanpää toteaa. Hän huomauttaa, että vaikka matkaa maakuntakeskus Seinäjoelle on 70 km, se on Alajärven kaupungille pikemminkin etu. Tämä on mahdollistanut vahvat kauppapalvelut sekä kuntasektorin ja valtionhallinnon palveluiden säilyttämisen. Kankaanpää kertoo Alajärven tekevän myös hyvää kuntayhteistyötä Järvi-Pohjanmaalla Vimpelin ja Soinin kanssa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »