Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Lapua, Vanha Paukku, Lapuan Patruunatehtaan museo, Lapuanliike, Lapuan taidemuseo, Patruunagalleria, Pohjanmaan valokuvakeskus, Pyhälahden valokuvaamomuseo, M7S Koivunlehti, jokiristeily, Iso Pröässi, Lapuan Kankurit, Patalaukku, AnnaStiina, TaitoPaukku, Alajoki-sali

Ammustehtaasta kaupunkilaisten olohuoneeksiKulttuuri asuu
Vanhassa Paukussa

Historiallinen vanha patruunatehdas Lapuanjoen rannalla on saanut uuden elämän kulttuurikeskuksena.


  Vanha Paukku on historialtaan ja ympäristöltään ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa vanhan tehtaan muistot, nykykulttuuri ja yrityselämä elävät sulassa sopusoinnussa. Vanhojen tehdasrakennusten suojissa toimii mm. elokuvateatteri, museoita, teatteri, kirjasto sekä musiikki- ja kansalaisopistot.

  Siihen aikaan kun patruunatehdas toimi Lapualla, tehtaalla oli lapualaisille elintärkeä merkitys. Tehtaan kukoistus ajoittuu talvisodan aikaan, jolloin tehdas työllisti noin tuhat ihmistä .

  Nykyisinkin tehdas on olennainen osa Lapuaa: se on monipuolinen kulttuurikeskus, joka toimii kaupunkilaisten olohuoneena ja tarjoaa myös satunnaiselle kävijälle nähtävää ja koettavaa kulttuurin eri alueilta.

Museoita moneen makuun


  Vanhassa Paukussa on helppo lähteä museokäynnille, sillä saman katon alta löytyy museoita moneen lähtöön.

  Lapuan Patruunatehtaan museo esittelee patruunatehtaan historiaa ja siihen liittyviä ilmiöitä. Tehtaalla oli aikoinaan suuri merkitys suomalaiselle maanpuolustukselle ja ampumaharrastukselle, mutta se on myös keskeinen osa lähiympäristön yhteisöllisyyttä. Museo kertoo myös teollisen ajan historiasta. Patruunatehtaan museon kokoelmassa on tehtaan alkuperäisiä koneita, työkaluja, tuotteita ja valokuvia sekä muuta sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti merkittävän tehtaan arkiseen elämänmenoon liittyvää aineistoa.

  Lapuanliikkeestä kertova pienoisnäyttely ’Viimeistä piirtoa myöten’ esittelee Lapuanliikettä ja kommunisminvastaista liikehdintää, joka sai alkusysäyksensä Lapualla marraskuussa 1929 tapahtuneesta kommunistinuorten kokouksen hajottamisesta. Näyttely perustuu valokuviin sekä alkuperäiseen esineistöön ja ajallisesti se kattaa vuodet 1929–1944, eli Lapuanliikkeen koko ajan sen alusta Isänmaallisen Kansanliikkeen (IKL) toiminnan lopettamiseen saakka. Harvinaiset valokuvat sekä selostukset liikkeen ja sen johtohahmojen käänteistä vievät mielenkiintoiselle matkalle maamme lähihistoriaan.

  Vanhassa Paukussa toimivat myös Lapuan taidemuseo, taidegalleria Patruunagalleria, Pohjanmaan valokuvakeskus ja Pyhälahden valokuvaamomuseo.

Opastettuna eniten irti

  Ryhmille Vanha Paukku on kohde, joka kutkuttelee aisteja ja avaa silmiä. Kulttuurikeskuksen kohteiden lisäksi ryhmien on mahdollista saada opastettuja kierroksia, jotka johdattavat alueen mielenkiintoiseen ja vaiherikkaaseen historiaan ja valottavat sen nykypäivää. Tiedätkö, mitä yhteistä on Helsingissä sijaitsevalla Kansallisteatterilla ja Lapuan Patruunatehtaalla? Entä tiesitkö, että talvisodan aikana patruunatehtaassa valmistettiin yli 10 miljoonaa patruunaa rintamalle? Näitä ja monia muita mielenkiintoisia yksityiskohtia on mahdollista kuulla vain opastetuilla kierroksilla.

  Toinen hyvä kohde ryhmämatkalaisille on Vanhan Paukun laiturista starttaava jokilaiva M/s Koivunlehti, joka tekee noin tunnin mittaisia risteilyjä Lapuanjoella. Matkan aikana opas kertoo paikkakunnan vahvasta historiasta ja menneitten aikojen elämänmenosta sillä aikaa kun silmä lepää jokivarren hyvin hoidetuissa puutarhoissa, ”kaksfooninkisissa” ja muissa perinteisissä pohjalaistaloissa.

Palaveria ja palveluita


  Kulttuurikeskus toimii loistavasti myös kokouspaikkana: komeaan Alajoki-saliin mahtuu yli 200 henkeä, ja kokousvieraiden käytettävissä on nykyaikainen kokousvälineistö. Kokouspäivään voidaan oheisohjelmana liittää mm. opastettu kierros alueella, käynti Taidemuseossa tai jokilaivaristeily.

  Kulttuurikeskusvierailun päätteeksi kävijä voi piipahtaa Vanhan Paukun myymälöissä, joista kotiinviemisiksi voi ostaa käsitöitä, sisustustuotteita tai vaikkapa laukkuja. Pesäänsä Vanhan Paukun suojissa pitävät mm. Lapuan Kankurit, Patalaukku, sisustusliike AnnaStiina ja TaitoPaukku -museokauppa. Nälän tai janon yllättäessä kulttuurivieras voi suunnata Ison Prässin lounaskahvilaan, jossa tarjotaan lounasta ja itse tehtyjä leivonnaisia. Isosta Prässistä saa tilattua myös tilaisuuksien kahvitukset ja ruokailut.

Historia elää tulevaisuuteen

  Vanha Paukku on aktiivinen ja elävä alue, joka houkuttelee niin matkailijoita kuin kaupunkilaisiakin. Aluetta kehitetään koko ajan ja vielä entisöimättömiä rakennuksia laitetaan vähitellen kuntoon erilaisia käyttötarkoituksia varten. Alkuperäiset Patruunatehtaan rakennukset ovat suojeltuja kohteita ja huokuvat edelleen tehdasaikojen vanhaa tunnelmaa ja "Paukun henkeä".

  Kulttuurikeskuksen tapahtumat, yritykset ja myymälät muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kokonaisuuden kulttuuria ja kädentaitoja, elämyksiä ja elämää.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »