Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Lapua, Jokolaakson matkailupuutarha, risteily, Simspiö, Rytilammen kierros, Tohninpolku, Vanha Paukku


Jokilaakson matkailupuutarhassa vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Kuva: Lapuan kaupunki

Komia Lapua

Pysyvää asutusta Lapualla on ollut jo 1300-luvulta lähtien, ja omaksi kirkkopitäjäkseen se irrottautui vuonna 1581. 1800-luvulla Lapua oli Suomen vauraimpia kuntia, jossa yritteliäisyys ja kotiseutu-uskollisuus kukoistivat.


  Myös nykypäivän matkailijan Lapua ammentaa pitkälti samasta yritteliäisyyden perinteestä. Lapualla on paljon pieniä matkailuyrittäjiä, joiden työteliäisyys ja toimiva yhteistyö tekevät Lapuasta kiinnostavan matkailukohteen. Oman matkailutarjonnan lisäksi Lapua toimii myös hyvin muualle Pohjanmaalle suuntautuvien päivämatkojen tukikohtana.

Tuhansien kasvien Jokilaakso

  Lapuan tuomiokirkon kupeessa sijaitseva Jokilaakson matkailupuutarha on suosittu puutarhamatkailukohde aivan Lapuan ”ytimessä”. Nurmojoen rannalla, entisen emäntäkoulun puistoalueella sijaitseva puutarha muodostaa vihreän keitaan, joka on avoinna ympäri vuoden. Puiston pinta-ala on yli kaksi hehtaaria, ja siellä on yli 10 000 kasvia, satoja eri lajikkeita. Silmänilon lisäksi Jokilaaksosta saa hyviä vinkkejä oman kotipuutarhan istutuksiin.

  Hyötypuutarhassa on noin 200 lajia kattava yrtti-, rohdos- ja hyötykasvien muotopuutarha, jossa pääsee tutustumaan mielen, rakkauden ja terveyden kasveihin. Alueella on myös kymmeniä erilaisia havupuiden erikoismuotoja, kukkivia pikkupuita, runsaasti perinteisiä, vanhan ajan pensasruusuja ja upea runsaslajinen kivikkoryhmä. Jokilaaksosta löytyy myös laaja hedelmä- ja marjatarha, jossa on runsaasti eri lajeja ja lajikkeita. Oman värikkään lisänsä alueelle tuovat lajirunsaat perenna- ja kesäkukkaistutukset, jotka kukoistavat läpi kesän. Kasvit on varustettu nimilapuilla. Lasten puutarhassa on eläinpiha sekä herne- ja mansikkamaa.

  Viherpeukaloille ja muille kauniiden kasvien ja luonnon ystäville mieleenpainuvan elämyksen tarjoaa Lapuanjoki kukkii ja soi -risteily, joka sisältää opastetun kierroksen Jokilaakson puutarhassa sekä risteilyn vehreää Lapuanjokea pitkin.

Simpsiön luonto kutsuu

  Simpsiön alue on ainutlaatuinen luontoalue koko Etelä-Pohjanmaan mittakaavassa, ja aluetta kehitetään jatkuvasti monipuoliseen liikunta- ja virkistyskäyttöön. Simpsiön ulkoilureitit -hankkeissa on kunnostettu luontopolkureittejä niin, että luonnossa liikkuminen on helppoa ja turvallista: reitit on merkitty opasviitoin ja reittimerkein ja kulkemista on helpotettu mm. rakentamalla pitkospuita, siltoja sekä maastoportaita. Helppokulkuiset reitit palvelevat niin päiväkotiryhmiä, koululaisia, perheitä, matkailijoita kuin luontoharrastajia. Reittejä on erimittaisia, vaihdellen vain reilun kilometrin mittaisesta Rytilammen kierroksesta reilun kuuden kilometrin mittaiseen Tohninpolkuun. Reittien varrella on erilaisia luontokohteita, laavuja ja näköalapaikkoja, joissa voi levähtää ihailemassa kaunista pohjalaista luontoa.

Ryhmäretkelle historiaan ja kulttuuriin

  Opastetut ryhmäretket ovat helppo ja hyvä tapa päästä sisään Lapuan nähtävyyksiin. Kulttuurikierros Lapualla esittelee historiaa, perinteitä ja kädentaitoja pohjalaiseen tapaan: valittavana on kulttuurikohteita laidasta laitaan: körttimuseota, kellovalimoa, tuomiokirkkoa, kulttuurikeskusta ja savipajaa. Käyntikohteista voi valita mieltymystensä mukaan vain osan – tai käydä kaikissa ja viipyä toisenkin päivän.

  Päiväretki kulttuurikeskus Vanhaan Paukkuun tarjoaa tekemistä ja näkemistä koko päiväksi, ja entisen patruunatehtaan rakennusten henki luo päivälle erityiset puitteet. Opastetun kierroksen aikana kuullaan alueen historiasta ja tutustutaan mm. kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja museoihin. Kulttuurikeskuksen Yrityskorttelin tehtaanmyymälöissä, sisustusliikkeissä ja museokaupoissa aikaa kuluu huomaamatta, ja kotiin viemisiksi tarttuu paikallisten yrittäjien tuotteita. Muun muassa Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälä sijaitsee alueella.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »