Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Laihia, marja-lasi, Marja-Lasi, Marja-Leena Alavainio, Verkkolasi, taidelasi


Marja-Leena Alavainio saa lasin taipumaan tahtoonsa. Kuva: Pohjalainen / Timo Annanpalo

Lasi taipuu moneksi

Marja-Leena Alavainio asettelee suurta lasivatia varovaisesti yli 700-asteiseen uuniin. Valmisteilla on Marja-Lasin ykköstuote, Verkkolasi-vati, jota tilataan ulkomaita myöten. Laihian Marja-Lasin kellarigalleriassa ollaan työn ääressä, vaikka on viikonloppu.


  Apuna häärää 14-vuotias tyttärentytär Teea. Tottuneesti hän nostaa valmiit lasiesineet sivutasolle turvaan. Teea on jo aivan pienestä oppinut touhuamaan isoäitinsä tukena ja kasvanut samalla sisään perheen liiketoimintaan. Nykyisin Teea auttelee Marja-Leenaa mm. tulkkina messumatkoilla, tai kuten nyt, toisena käsiparina lasituotteiden polttoprosessin aikana.

Uniikkia taidetta

  Marja-Lasi on jo vuonna 1998 aloittanut perheyritys, joka valmistaa taidelasia sulattamalla. Lasiesineitä valmistuu niin lahjatavaroiksi, liikelahjoiksi kuin käyttöesineiksikin. Pääasiassa tuotanto käsittää erikokoisia ja -mallisia lasivateja ja ikkunakoristeita. Lisäksi valmistetaan jonkin verran tilaustuotteita asiakkaiden toivomusten pohjalta. Marja-Leena suunnittelee myös lasivalaisimia. Siinä hänellä on apuna pojanpoika Toni, jolla on sähköalan koulutus. Jokainen lasituote on uniikki, ja tie raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi vaatii monta vaihetta.

Lasimuotoilu on jatkuvaa luovaa prosessia

  Ideoita Marja-Leena ammentaa luonnosta. Hänen suunnittelemansa lasimaisemat ovat kauniita, kolmiulotteisia kokonaisuuksia. Ideat pulpahtelevat pintaan omia aikojaan milloin sattuu. Joskus Marja-Leena voi herätä yöllä mielessään selkeä kuva uudesta aiheesta, jonka hän piirtää paperille. Sitten hän valitsee sopivan lasin ja leikkaa sen oikeaan muotoonsa.

  Seuraavaksi lasi täytyy sulattaa ensimmäisen kerran tasaisella alustalla yli 700-asteisessa uunissa. Kestää vuorokauden, ennen kuin lasia voi työstää uudelleen. Seuraavassa vaiheessa lasi sulatetaan muotissa oikeaan malliinsa. Lasin sulatuslämpötila vaihtelee aina lasityypin mukaan.

Tilateoksia seinille

  Marja-Leena harmittelee, ettei isoja teoksia ole juuri mahdollista ottaa mukaan messuille. Kuljetus vaatisi todella onnistuneen pakkauksen, ja toiseksi messuosaston koko on suhteellisen pieni. Taidelasi vaatii yleensä riittävästi tilaa ympärilleen.

  – Jos otetaan vaikka esimerkiksi tämä Verkkolasi. Sehän on näyttävä, suurehkon kokoinen lasivati. Se ei näytä tavallisella keittiönpöydällä paljon miltään, sillä se vaatii oman tilansa, hän väittää.

  – Olen nähnyt näistä rakennettuja tauluasetelmia. Siinä näitä laakeita Verkkolasi-vateja on käytetty valojen kanssa tilateoksina seinillä, hän kertoo.

  Marja-Leena kuvailee, miten spottivalojen avulla lasin hienot ominaispiirteet silloin korostuvat, ja valon ja varjo leikki luo oman jännitteensä kokonaisuuteen. Niille taidelasin ystäville, joilla ei ole suurta tilaa käytössään, Marja-Leena kertoo kuitenkin suunnitelleensa malleja, jotka soveltuvat myös pienempään tilaan.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »