Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Mustasaari, Merenkurkku, Raippaluodon silta, ravintola, Berny's, ravintola, lounaskahvila, saunaosasto, Merten talo, info-piste, Mikael ja Sofia Erkas

Taatusti tuoretta maailmanperinnön vierelläBerny's panostaa lähiruokaan

Olet sitten matkalla autolla Merenkurkun maailmanperintökohteeseen, lähdössä veneellä Vaasasta viikonloppureissulle tai järjestämässä yrityksellesi illanviettoa, Raippaluodon sillan kupeessa sijaitseva Berny's täyttää ruokailutoiveesi.


  Berny's sijaitsee aivan Merenkurkun maailmanperintökohteen reunalla. Loistava sijainti meren rannalla on innostanut yrittäjäpariskunta Sofia ja Mikael Erkasta kehittämään ravintolan toimintaa kohtia laajempaa kokouskeskusta.

  – Panostamme nykyään entistä enemmän yritysten kokousvieraisiin. Saunaosastollamme on kabinetti, johon mahtuu noin 20 ihmistä, ja isommille joukoille käytössä on ravintolatilamme, Mikael Erkas kertoo.

  Erkakset tekevät myös yhteistyötä erilaista ohjelmaa järjestävien paikallisten yritysten kanssa, joten yritykset voivat tulla viettämään Berny'siin vaikka tyky-päivää.

  – Meiltä saa kokonaisia paketteja saunoineen, ruokineen ja kokouspaikkoineen. Päivällä voi käydä vaikka lumikengillä meren jäällä ja pilkkimässä. Kesällä satamastamme voi lähteä saaristoristeilylle, kertoo Erkas.

Useamman osan summa

  Berny's aloitti toimintansa vuonna 1973 lossirannan kioskina. Nykyään moderni saunaosasto, lounaskahvila, à la carte -ravintola, vierasvenesatama ja Mustasaaren kunnan Merten Talo -infopiste muodostavat laajan kokonaisuuden.

  – Nyt kun pyöritämme koko toimintaa, voimme tarjota helpommin ravintolassa valmistettua lounasta kahvilan puolella. Arkisin tarjolla on kalapöytä ja viikonloppuisin erittäin suosittu saaristolaispöytä.

  Berny'sin à la carte -ravintola on auki talvisin vain tilauksesta, mutta palvelee paikalle tulijoita kesäkaudella iltaisin. Mikael Erkas kertoo, että ravintolassa ruuanlaiton filosofiana on maukas ja kaunis yksinkertaisuus.

  – Vähemmän on meidän mielestämme enemmän ruuanlaitossa. Kun raaka-aineet ovat tuoreita ja hyviä, pääsee pitkälle. Käytämme lähiruokaa aina, kun mahdollista, esimerkiksi 90 prosenttia ravintolan porsaanlihasta tulee Kruunupyystä Björkens-tilalta.

Kesähäitä luvassa

  Kesällä Raippaluodon sillan kupeessa vietetään juhlia. 160-paikkainen ravintolasali sopii isompienkin häiden viettämiseen, varsinkin kun kaikki vieraat sopivat samaa saliin. Erkasin mukaan Berny'sissä järjestetäänkin yleensä perinteisen kaavan mukaisia isoja häitä.

  – Usein vieraita on 80–120. Tällöin jää tilaa vielä tanssilattiallekin.

  Iloisten hääjuhlien järjestämisessä Berny's toimii tarvittaessa vaikka lähes avaimet käteen -periaatteella, sillä hääpari saa halutessaan ravintolasta niin tarjoilun kuin sisustuksenkin suunnittelun ja toteutuksen.

  Kesällä paikalle voi saapua veneellä. Berny's on virallinen vierassatama, joten veneilijöiden palvelut ovat kunnossa. Viisitoistapaikkaiseen satamaan pääsee helposti myös purjeveneellä, kolmen poijun lisäksi kiinnittyä voi suoraan laituriin. Vaasasta matkaansa aloittavalle venekunnalle Berny's sijaitsee mukavan matkan päässä.

Merenkurkun kylpy


  Berny'sin saunaosasto hohtaa uutuuttaan, vuonna 2011 rakennetun laajennusosan löylyhuone lämpiää puulämmitteisesti, ja lauteille mahtuu kerralla reilu kymmenen saunojaa. Kuumasta saunasta voi pulahtaa joko lämmitettyyn paljuun tai suoraan merestä pumpatulla vedellä täytettyyn merivesialtaaseen. Talvella kokemus on tietysti ainakin ulkomaisille vieraille aivan erityinen.

  Aivan erityistä on myös olla näin kauniilla paikalla toimivan yrityksen vetäjänä. Vaikka kausiluonteisuus tarkoittaa haasteita talvelle, Mikael Erkas ei vaihtaisi työtään pois mistään hinnasta.

  – Paikkanahan tämä on aivan loistava, eikä hienompaa näkymää voisi olla, hehkuttaa Erkas.Tekstin kirjoittiTapani Mylly


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »