Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Mustasaari, Raippaluodon silta, Postisoutu, Korsholman musiikkijuhlat, Stundars, maankohoaiminen, Merenkurkun saaristo, maailmanperintökohde

Kunnan pinta-ala kasvaa joka vuosi


Vuonna 1997 valmistunut Raippaluodon silta on edelleen Suomen pisin silta, 1045 metriä. Kuva: Mustasaaren kunta

Saaristo on Mustasaaren sydän

Mustasaari on Suomen suurin saaristokunta. Saaristo on myös elinvoimainen, sillä siellä asuu vakituisesti yli 2000 mustasaarelaista. Merenkurkun upea saaristo maailmanperintökohteineen onkin hyvin tärkeä Mustasaarelle ja sen asukkaille.


  Mustasaaren Svedjehamnin uudesta näköalatornista avautuvat upeat maisemat. Koko merenkurkun saaristo tuntuu olevan silmien ulottuvissa. Matalat karit ja luodot täplittävät maisemaa.

  – Täällä sanotaan, ettei saaristoon kannata veneellä lähteä, ellei ole käynyt paikalla aikaisemmin. Ja jos viime käynnistä on kymmenen vuotta, samalla paikalla voi nyt olla kuivaa maata. Mustasaaren pinta-ala kasvaa joka vuosi maan kohoamisen seurauksena noin 20 hehtaaria, Mustasaaren elinkeinosihteeri Matias Båsk sanoo.

  Haasteellisesta veneilystä huolimatta Mustasaaren kuvankaunis saaristo houkuttelee sekä veneilijöitä että varsinkin kalastajia. Saaliina kalastajilla voi olla varsinkin siikaa ja silakkaa, mutta tietysti myös haukea ja muita kotimaisia herkkuja.

  – Mustasaaressa on paljon yrittäjiä, jotka järjestävät venematkoja saaristoon, ja tietysti hyville apajille pääsee myös autolla. Esimerkiksi Raippaluodon silta on erittäin suosittu kalastuspaikka, paljastaa Båsk.

  Veneilijöille Mustasaarella on tarjota useita satamia. Raippaluodossa on vierasvenesatama, samoin Raippaluodon sillan kupeessa ravintola Berny'sillä. Kunnan alueella on yhteensä seitsemän satamaa veneilijöiden käytössä.

  Mielenkiintoinen veneilytapahtuma on myös kesäinen Postisoutu, jossa perinneveneet matkaavat Ruotsin Holmön ja Björköbyn Svedjehamnin välillä.

  – Tapahtuma on todella suosittu, ja katsojia tulee aina paljon. Venekuntiakin on ollut parhaimmillaan jopa 50, kertoo Båsk.

Monenlaisia nähtävyyksiä


  Kalastajien suosima Raippaluodon silta on nähtävyys itsessäänkin. Vuonna 1997 valmistunut vinoköysisilta on edelleen Suomen pisin silta, 1045 metriä. Sen vihkivät käyttöön presidentti Martti Ahtisaari ja Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grimsson.

  Hiukan toisenlainen silta löytyy Tuovilasta, jossa jo vuonna 1781 valmistunut kivisilta on edelleen aktiivisessa maantiekäytössä. Sillan rakentamisessa käytettiin työvoimana elinkautisvankeja, joille luvattiin armahdus, mikäli silta pysyisi pystyssä rakennustelineiden irrottamisen jälkeenkin. Vangit olivat ilmeisen hyviä rakentajia ja telineiden purkajia. Tuovilan silta on Suomen toiseksi vanhin edelleen käytössä oleva kivisilta.

  Mustasaari on kuuluisa myös vireästä kulttuurielämästään. Korsholman musiikkijuhlat tuovat joka kesä kuntaan suuren määrän kamarimusiikin ystäviä, ja Stundarsin museo ja kulttuurikeskus houkuttelee turisteja.

Onnellisuutta yhteisöllisyydestä


  Mustasaari on ollut monena vuonna kärjessä tutkimuksissa, joissa on etsitty Suomen onnellisinta asuinkuntaa. Matias Båsk paljastaa Mustasaaren salaisuuden olevan yhteisöllisyydessä.

  – Täällä on paljon yhdistyksiä, joissa ihmiset toimivat aktiivisesti. Yhteisöllisyys taas luo onnellisuutta ja myös pitkää elämää. Joskus aikaisemmin arveltiin kyseessä olevan ruotsinkielisten yhteisöjen piirre, mutta tämä koskee täällä kaikkia, kertoo Båsk.

  Aktiivisuus näkyy myös yrittämisessä. Mustasaaressa on asukkaita noin 19 000, ja yrityksiä on 1100. Suurin osa yrityksistä on pieniä työpajoja ja yhden tai kahden hengen alihankintayrityksiä Vaasan suurille energiaklusterin yrityksille. 1980-luvulla Mustasaaressa tehtiin päätös panostaa yrityskeskuksiin, joita onkin synnytetty kuntaan viiteen paikkaan.

  – Uusille yrityksille ja myös asukkaille on hyvin tilaa kunnassa. Keskustaan on juuri rakennettu uusia kerrostaloja, ja monet lapsiperheet ovat löytäneet talon itselleen vanhoista omakotitaloista, kertoo Båsk.

Mustasaari lyhyesti


Asukkaita noin 19 000.

Pinta-ala yhteensä noin 3600 neliökilometriä.

Pinta ala kasvaa joka vuosi noin 20 hehtaaria.

Rantaviivaa merellisyyden ja saarien takia peräti noin 1600 kilometriä.

69,6 prosenttia kunnan asukkaista on äidinkieleltään ruotsinkielisiä.

Suomenkieliset ovat pääosin asettuneen kunnan keskustaan ja eteläiseen Tuovilaan.

Nykyinen kunta muodostettiin vuonna 1973 yhdistämällä Mustasaareen Koivulahti, Raippaluoto, Björköby ja Sulva.Tekstin kirjoittiTapani Mylly


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »