Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Vaasa, Kuntsi, modenin taiteen museo, Simo Kuntsi, Johanna Hackman, Kaisu Koivisto, Paul Osipow, Pauliina Pääkkönen, työpaja, tullipakkahuone


Kuntsin modernin taiteen museo toimii entisessä tullipakkahuoneessa, Vaasan sisäsatamassa. Kuva: Sofia Björklund

Modeni taide puhuttaa Vaasassa

Simo Kuntsin (1913–1984) perustaman säätiön taidekokoelmaa pidetään yhtenä merkittävimmistä suomalaisista modernin ja nykytaiteen kokoelmista Sara Hildénin, Maire Gullichsenin ja Wihurin säätiön kokoelmien ohella. Kokoelman koti on Kuntsin modernin taiteen museo Vaasassa.


  Museoon on helppo tulla niin julkisilla kulkuvälineillä kuin omallakin autolla. Kohde sopii erinomaisesti erilaisille ryhmille viihtyisän kahvilan ja muiden museopalveluiden ansiosta. Museo toimii Vanhassa tullipakkahuoneessa aivan Vaasan keskustan tuntumassa, kauniilla paikalla meren rannalla. Rakennus kunnostettiin museokäyttöön vuosina 2004–2005 vastaamaan museon tarpeita. Tällöin toteutui myös Kuntsin säätiön ja Vaasan kaupungin vuonna 1970 solmima sopimus taidekokoelman pysyvästä esittelystä Vaasassa.

  Kuudennelle vuodelleen käynnistyvä museo avattiin yleisölle helmikuussa 2007. Tammikuun loppuun asti taidemuseossa on nähtävillä Johanna Hackmannin Näen sinut vierelläni -näyttely sekä Kasvokkain-näyttely, jossa on esillä teoksia sekä Kuntsin säätiön omista että säätiön kokoelmiin liitetystä Swanljungin nykytaiteen kokoelmasta.

Äänekäs hiljaisuus valtaa talon

  Museon kevätkauden avaa Äänekäs hiljaisuus -näyttely. Helmikuun 16. päivä alkava näyttely esittelee kuvataiteilija Kaisu Koiviston (s. 1962) tuotantoa. Siinä nähdään sekä hänen uusimpia teoksiaan että aiempaa tuotantoaan 2000-luvun alusta. Näyttely on ollut esillä jo Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa ja Etelä-Karjalan taidemuseossa Lappeenrannassa, mutta Vaasassa se nähdään laajempana kokonaisuutena. Museon molemmat kerrokset on varattu näyttelylle.

  Tuore näkökulma Koiviston uusimmassa tuotannossa on Baltian maiden entisissä neuvostoaikaisissa ydinohjustukikohdissa kuvattu materiaali. Kaisu Koiviston matkoillaan keräämät tuokiokuvat avautuvat kontrastisina vaikutelmina hänen viimeisimmissä teoksissaan, joita pääsee ihailemaan sekä valokuvina, videoina että installaatioina. Näyttely on tuotettu yhdessä taiteilija Kaisu Koiviston ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon kanssa.

  Kaisu Koivisto on tullut tunnetuksi aiemmasta tuotannostaan, jossa hän on käyttänyt ennakkoluulottomasti erilaisia eläinperäisiä kierrätysmateriaaleja nahoista sarviin. Äänekäs hiljaisuus jatkuu kesäkuun 2013 alkupäiville.

Osipowin hernekeitto ja muita teoksia

  Simo Kuntsi oli modernin taiteen tukijana edelläkävijöitä maassamme. Hänen lapsuudenperheessään kuvataiteella oli vahva sija, ja lapsia kannustettiin kuvataideharrastukseen. Simo itsekin haaveili nuorena valmistuvansa taiteilijaksi, mutta päätyi liikemiesuralle osittain vanhempiensa toiveesta. Taideharrastus säilyi silti lähellä hänen sydäntään. Hän keräsi myöhemmin merkittävän modernin taiteen kokoelman, jonka hän lahjoitti perustamalleen säätiölle. Kokoelma päätyi 1970-luvulla esille Vaasan kauppaoppilaitoksen tiloihin, sillä tuolloin ei maassamme ollut vielä ensimmäistäkään nykytaiteen museota. Kokoelma oli esillä oppilaitoksen tiloissa vuoteen 1997 saakka. Oppilaitoksen opiskelijat ottivat taiteen omakseen, ja saattoivat nimetä teoksia uudelleen. Lempinimistä tunnetuin lienee ”Osipowin hernekeitto”, jonka nimen opiskelijat antoivat Paul Osipowin teokselle Viivaduuni.

  – Uusi nimi kuvastaa varsin osuvasti teoksen vihertävänkeltaista värimaailmaa, tiedottaja Pauliina Pääkkönen Kuntsin modernin taiteen museosta myöntää hymyillen. Teoksen mukaan on myös nimetty Kuntsin modernin taiteen museon tulevan kesäkauden näyttely. Näyttelyä alettiin valmistella jo vuotta aiemmin, ja sen pohjaksi on kerätty mm. haastatteluja sekä sen aikaisten opiskelijoiden kokemuksia, kommentteja ja muistoja Kauppaoppilaitoksessa näytteillä olleesta taiteesta. Näyttelyn aikaperspektiivi on siten 1970-luvulta tähän päivään.

Avainsanana vuorovaikutus

  Kuntsin modernin taiteen museossa voi taidetta lähestyä tuoreella tavalla. Työpajat ja erilaiset toimintamuodot mahdollistavat vuorovaikutteisen osallistumisen näyttelyihin kaiken ikäisille kävijöille. Esim. koululaisille ja muille lapsiryhmille on järjestetty veistos- tai akvarellityöpajoja sen mukaan mikä kunkin näyttelyn teemaan parhaiten sopii. Myös eläkeläisryhmät ovat tehneet toiminnallisia retkiä museoon. Ensin on tutustuttu näyttelyyn, jonka jälkeen on voitu ruokailla yhdessä ja siirtyä sitten työpajoihin kokeilemaan, mitä ajatusvirtaa uusi näyttely on kävijöissä synnyttänyt.

  – Onpa jokin polttariryhmäkin tilannut oman ohjelmansa museon työpajaan, museopedagogi Johanna Kull kertoo. – Nykyisin on suosittua järjestää taidemuseossa jopa lasten syntymäpäiväjuhlia, hän toteaa.



Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »