Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Varalan Urheiluopisto, Tampere, Perhesportti, Gymstick, kahvakuula, Flexibar, kuntokurssi, lajikokeilu, kuntonyrkkeily


Hiihtoloma Perhesportilla liikutaan myös sisällä. Tässä näyte pyramidista. Kuva: Varalan Urheiluopisto

Urheiluopistolta virtaa arjen keskelle

Ei tarvitse olla kilpaurheilija viihtyäkseen urheiluopistolla. Varalan Urheiluopisto Tampereella tarjoaa tavallisille perheille vaihtoehtoisen tavan lähteä lomalle yhdessä. Myös aloittelijoille ja senioreille on tarjolla omat pakettinsa.


  Pääkaupunkiseudun hiihtoloman aikoihin, viikolla 8, moni perhe suuntaa Pyynikinharjun upeisiin maisemiin, Pyhäjärven rannalle, viettämään yhdessä aktiivista talvilomaa.

Perhesportilla koko perhe liikkeelle

  Liikuntapalvelupäällikkö Marko Arvosen mukaan Perhesportti on talon ylivoimaisesti suosituin kurssi. Koko urheiluopisto on valjastettu silloin perhelomalaisten käyttöön. Sunnuntaista keskiviikkoon tai vaihtoehtoisesti perjantaihin asti pääsee harrastamaan monipuolista liikuntaa sekä yhdessä perheen kanssa että erikseen. Esim. vanhempien harjoitellessa omia lajejaan voivat lapset osallistua omien ikäryhmiensä ohjelmaan. Tarjolla voi lisäksi olla ohjelmaa äideille ja tyttärille, isille ja pojille samoin kuin pariskunnille yhdessä. Lasten ikäryhmiä on yleensä neljä.

Kotiruokaa opiston omasta keittiöstä


  Liikkuessa kuluu energiaa ja ruokapuoleen on siksi panostettu huolella. Pakettiin sisältyy aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Kaikki ateriat ovat kotiruokaa urheiluopiston omasta keittiöstä, joka on saanut Arvosen mukaan paljon kiitosta. Ruokalista on suunniteltu tasapainoiseksi, terveelliseksi ja ravitsevaksi.

Laskettelemaan tai kylpylään samalla reissulla


  Loman pituudesta riippuen Perhesporttiin sisältyy yksi tai kaksi puolipäiväretkeä. Tiistain retkellä voi valita lähteäkö laskettelemaan läheiseen Sappeen hiihtokeskukseen vai uimaan tai keilaamaan. Torstain retkellä voi valita joko laskettelun tai kylpyläreissun Rantasipi Edenin lämpöisiin vesiin. Puolipäiväretket sisältävät myös opetusta mm. lasketteluun ja syvän veden jumppaan.

Perhesportissa parasta rento ilmapiiri

  Liikuntalajeissa on vahvasti mukana opetuksellinen näkökulma, sillä ohjaajat ovat alan ammattilaisia. Lapset saavat erinomaista lajiohjausta eri lajeissa ja aikuiset kuulevat vinkkejä mm. hiihtotekniikasta, oppivat kahvakuulaharjoittelun oikeita liikeratoja jne. Perinteisesti viikon aikana ratkaistaan myös Perhesportin pilkkimestari. Jo kuusitoista vuotta talossa työskennellyt Arvonen kertoo, että hienointa Perhesportissa on kuitenkin yhdessäolo ja mukava ilmapiiri, joista he ovat saaneet runsaasti palautetta.

Mielenkiintoisia välinelajeja

  Normaalisti urheiluopisto palvelee kaikkia asiakasryhmiä. Opistolla saa ohjausta lukuisista välinelajeista, joista monet soveltuvat myös senioreille ja aloittelijoille. Gymstick kehittää tehokkaasti koko kehoa. Se on ihanteellinen parantamaan hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, lihaskuntoa ja -voimaa, tasapainoa ja kehon hallintaa.

  Tämän hetken hittilaji kahvakuula soveltuu niin ikääntyvien kuin aloittelijoidenkin kuntoliikuntaan. Se parantaa lihaskuntoa, tasapainoa, kehonhallintaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Tunnilla opitaan oikeat otteet, jotta kuulaharjoittelu tuottaa toivotun tuloksen.

  Yksi uudemmista lajeista on Flexibar. Siinä noin 1,5 metrin mittaista joustavaa metallitankoa pidellään keskiosasta. Harjoittelu perustuu värähtelyyn, joka aktivoi syvät lihakset lantionpohjasta kallonpohjaan ja kehittää koordinaatiota ja ryhtiä. Laitteen käytön oppiminen vaatii kuitenkin useamman oppitunnin.

Perinteiset lajit senioreiden suosiossa

  – Eniten ikäihmiset kaipaavat kuitenkin konstailematonta, perinteistä liikuntaa, Arvonen toteaa. Varalan Urheiluopistolta löytyy uudistuneita ja uusia varttuneempien kuntokursseja: Elämäniloa 55+, Elämäniloa 60+, Leidit liikkeelle 60+ ja Helposti liikkeelle 55+. Arvosen mukaan seniorit arvostavat matalan kynnyksen lajeja, jotka ovat helposti opittavissa ja alkuun ehkä myös hieman keveämpiä. Suosikkilajeja ovat venyttely ja rentoutus, tasapainojumpat, vesiliikuntalajit sekä ohjatusti myös kuntosaliharjoittelu.

  Kursseilla kokeillaan useita eri lajeja. Lajikokeilussa on hyvä huomioida, voiko sitä mahdollisesti jatkaa omassa kotikunnassaan. Useimmilla paikkakunnilla on tarjolla esim. vesijumppaa ja kuntosali, jolloin sellaisen liikuntaharrastuksen jatkaminen käy luontevasti, ja vertaisryhmiäkin löytyy. Ulkoliikuntalajeista kirkkovenesoutu on senioreiden mieleen. Se on miellyttävää, vakaata menoa, jossa on tilaa sosiaaliselle kanssakäymiselle.

Niska vetreäksi kuntonyrkkeilyllä


  Paljon työkseen istuvien kannattaa kokeilla kuntonyrkkeilyä. Etenkin tietokoneella tai auton ratissa runsaasti aikaansa viettävillä niska-hartiaseudun lihakset voivat jumiutua, jos laiminlyö kunnostaan huolehtimisen. Kuntonyrkkeilyssä kuntoilija antaa tavallaan omatoimista hierontaa niskalihaksilleen, ja niska-hartiaseutu vetristyy. Toinen varteenotettava vaihtoehto on tutulta kuulostava sulkapallo, joka on todella mukava kuntoliikuntalaji, kunhan vain oppii oikeat tekniikat. Varalan Urheiluopisto tarjoaa siinäkin opetusta.

Monipuolisuus tärkeää

  Arvonen kehottaa kokeilemaan eri lajeja jo senkin tähden, että yksipuolinen liikunta on puuduttavaa pidemmän päälle, ja liikuntaharrastus voi jopa lopahtaa kesken. Esim. steppilautaharjoittelu yksinään on varsin korkeasykkeistä liikuntaa ja vaatisi vastapainokseen myös kevyempää toimintaa, kuten venyttelyä ja rentoutusta. Liikunnan tehtävänä on ennen kaikkea tuottaa vaihtelua ja mielenvirkistystä koko olemukselle. Urheiluopisto onkin Arvosen mielestä oiva paikka tutustua eri lajeihin turvallisesti ohjauksessa ja löytää siten oma lajinsa.Tekstin kirjoittiIrmeli KojonenNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »