Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Hattula, Inkalan kartano, majoitus, tilausravintola, savusauna, Pikku Puoti



Inkalan kartano

Kaunis keltainen päärakennus ja upea puistomainen piha ottavat vieraan vastaan Inkalan kartanossa Hattulassa.


  Alajärven rannalla sijaitseva Inkalan kartano on erityisesti yritysasiakkaiden suosiossa, mutta myös ryhmämatkailijoille kartano maukkaine ruokineen on oiva vierailukohde. Kartano on helposti saavutettavissa Helsinki–Tampere-moottoritieltä, ja historiallinen Härkätie kulkee alle kilometrin päässä Inkalasta.

  Inkalan paikalla tiedetään olleen Uotila-niminen rälssitila jo 1500-luvulla, ja se on ollut useiden eri sukujen omistuksessa. Nykyinen kartanon empire-tyylinen päärakennus on peräisin 1800-luvulta: kaksikerroksinen hirsirakennus rakennettiin vuosina 1805–1810, ja sen koristeellinen lautavuoraus ja pitsiset kuistit valmistuivat 1800-luvun lopulla.

Kokous- ja juhlatoimintaa Karhunpesässä

  Inkalan kartanon kokonaisuuteen kuuluu päärakennuksen lisäksi kokous- ja majoitustilana toimiva Karhunpesä, joka kokoustilojen lisäksi sisältää täysin varustellun keittiön, saunan ja takkahuoneen sekä neljä huonetta majoittumiseen. Karhunpesää vuokrataan myös omana kokonaisuutenaan kokous- ja juhlakäyttöön.

  Majoitustilaa on lisää pihapiirissä sijaitsevissa Omenankukassa, joka on viehättävä kahden huoneen majoitusrakennus sekä Merikarhussa, merihenkisessä luhtitalossa.

Kaiken maailman vieraita

  Inkalalla on pitkä historia vieraiden majoittamisessa. Vuonna 1931 Inkalan osti merikapteeni Juho Aksel Lahtinen, ja jo tuolloin isännän kapteenituttavat perheineen viettivät Inkalassa jopa kokonaisia kesiä. Sota-aikana Inkala majoitti perheitä, jotka tulivat sotaa pakoon maalle. 1950–1970-luvuilla kesävierasperinne eli vahvana ja osa vieraista oli vuokrannut mökin tai aitan. Savusaunan valmistuttua 1970-luvulla alkoi herätä kiinnostusta myös saunan vuokraukseen ryhmille.

  Nykyinen toiminta on virinnyt hiljalleen 1980-luvulta lähtien, kun yritysasiakkaat ovat ottaneet Inkalan kokous- ja edustuspaikakseen. Yritykset pitävät Inkalassa esimerkiksi kokouksia, virkistyspäiviä ja pikkujouluja, ja tuovat usein myös ulkomaisia vieraita nauttimaan suomalaisesta kartanoperinteestä.

  Ja hyvät puitteet Inkala kokouksille tarjoaakin. Kartanon neuvottelutilat niin päärakennuksessa kuin pihapiirissä sijaitsevassa Karhunpesässä ovat hyvin varustellut, ja kokouspakettiin kuuluu aina kahvit ja omassa keittiössä valmistettavat maittavat ruuat. Kokouspäivä päättyy mukavasti Inkalan savusaunan lempeisiin löylyihin.

Juhlasi arvoinen

  Yritystilaisuuksien lisäksi Inkalaa vuokrataan paljon yksityistilaisuuksiin. Kartanossa on tanssittu häitä, laulettu syntymäpäiviä, pidetty muistotilaisuuksia ja juhlittu nimen saaneita lapsukaisia. Myös Hämeenlinnassa ja lähikaupungeissa teatterimatkalla olevat ryhmät poikkeavat usein Inkalaan päivälliselle.

  Vuoden mittaan Inkalan kartanossa katetaan ruokapöydät erilaisin teemoin. Inkalan äitienpäivälounaat ja joulupäivälliset ovat suosittuja, ja talon aikaisemman isännän, merikapteeni Lahtisen mukaan nimetty merihenkinen kattaus, Merikapteenin päivällinen, on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen elämys.

  Kartanovierailuun kannattaa varata aikaa, sillä upean miljöön lisäksi kävijää koukuttaa kartanon Pikku Puoti, jossa myydään muun muassa kynttilöitä, tinakoruja, villa-asusteita ja muita suomalaisia käsitöitä.



Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen



Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »