Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Hämeen Keskiaikamarkkinat, Hämeenlinna, keskiaika, vaatetus, keskiaikavaatetus


Kuva: Ulla Seppälä

Pukuloistoa Hämeen Keskiaikamarkkinoilla

Keskiajalla Hämeen Härkätie toimi tärkeänä kulkureittinä Turusta Hämeenlinnaan. Myös kulttuurivaikutteet ja sen ajan muoti kulkeutuivat tätä reittiä pitkin muualle maahan. Elokuussa järjestettävillä Hämeen Keskiaikamarkkinoilla voi tehdä aikamatkan keskiajan maailmaan ja ihailla tuon ajan värikästä pukeutumista.


  Ensi vuonna järjestettävät Hämeen Keskiaikamarkkinat ovat järjestyksessään viidennettoista. Silloin Hämeen linnan linnanpuisto täyttyy jälleen ylhäisöstä ja rahvaasta. Upean ohjelman ohella oman tunnelmansa tapahtumaan tuo siellä nähtävä aikalaisvaatetus, josta yhä useammalle on tullut jopa harrastus.

Kalliit kankaat


  Keskiajalla vaatteet olivat arvokkaita. Kangas oli erittäin kallista, olipa se sitten omatekoista tai ostettua tuontikangasta. Langat kehrättiin värttinällä ja kankaat kudottiin käsin. Kankaan piti olla tiivistä ja kestävää. Se hyödynnettiin tarkoin ja vaatteet käytettiin kirjaimellisesti loppuun asti. Niitä parsittiin ja paikattiin, ja loppuun kuluneesta vaatteestakin käytettiin hyväkuntoiset osat uudestaan. Usein vaatteet periytyivät sukupolvelta toiselle, etenkin rahvaan parissa.

Värejä vallasväelle

  Ylhäisö pukeutui silkkiin, villaan ja turkiksiin, kun taas rahvas käytti kotikutoista pellavaa ja villaa. Voimakkaat värit kuten punainen ja sininen olivat vaikeasti saatavia.

  Suomessa sinistä sai lähinnä morsingosta, ja väri oli varattu vallasväen käyttöön. Kotimaisesta villasta valmistettiin erivahvuista sarkaa, joka oli kestävää, huovutettua ja karstattua kangasta. Kalliimpi ja hienompi verka oli tuon ajan tärkeä kauppatavara ja sitä tuotiin Saksasta ja jopa Englannista saakka.

Kisällilaitos taidon vaalijana

  Aatelistolla oli räätälinsä, jotka olivat perillä sen ajan muodista. Kisällilaitos valvoi tiukasti perinteitä ja ammattitaitoa. Päästäkseen räätäliksi tuli ensin olla oppipoikana mestarilla ja sitten anoa lupaa näyttötyön tekoa varten. Räätälinopissa opittiin ammattikunnan tarkoin varjellut niksit ja hienoudet. Rahvas ompeli vaatteensa itse omasta, kotikutoisesta kankaasta. Pukujen leikkaukset olivat samantapaisia ja pukeutumisen eroavaisuudet yhteiskuntaluokkien välillä näkyivätkin lähinnä väreissä ja materiaaleissa. Vain aatelistolla ja porvareilla oli mahdollisuus ostaa arvokkaita tuontikankaita.

Ajan muoti

  Varsinkin varakkailla ihmisillä puvut olivat pitkiä ja laahasivat maata. Hihat olivat pitkät, ja naisilla käsivarsien tuli olla peitossa ranteita myöten. Puvun alla oli yksi tai useampi aluspuku, joka saattoi näkyä päällyspuvun eli surcotten alta.

  – Pukeutumisella ilmaistiin asemaa ja säätyä. Esimerkiksi naimisissa olevat naiset ja lesket peittivät hiuksensa hunnulla, Hämeen Keskiaikamarkkinoiden toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaara kuvailee.

  Pukuja koristeltiin kirjailuin, nauhoin, nyörein ja soljin. Koruina saattoi olla myös käätyjä, ja vöiden helat voivat olla näyttäviä. Tarvekaluja kannettiin vyöllä, ja vaikkapa rahamassia voitiin varjella kätkemällä se vaatekerrosten väliin.

Keskiaikavaatetus harrasteena


  Keskiaika on nykyään muodissa, mikä näkyy mm. filmi- ja peliteollisuudessa. Keskiajan historia sekoittuu kiehtovalla tavalla fantasiamaailmaan, ja trendi on havaittavissa myös Hämeen Keskiaikamarkkinoilla.

  – Monet kiinnostuvat keskiaikaisesta vaatetuksesta siinä määrin, että haluavat tehdä itse pukunsa, ainakin osittain, Hallanvaara sanoo. Eri tahot, mm. työväenopistot, järjestävät teemaan liittyviä ompelukursseja.

Pukukilpailu

  Hämeen Keskiaikamarkkinoilla valitaan ensi vuonnakin sekä miesten että naisten Vuoden paras puku. Kilpailuun voi ilmoittautua paikan päällä ja kuvauttaa itsensä keskiaikaisessa asussa. Kilpailukuvat on yleensä otettu lauantaipäivän aikana ja voittajat julkistettu sunnuntaina.

Puvustuspalvelu

  Tunnelmaan päästäkseen ei tarvitse itse omistaa keskiaikapukua. Puvun voi vuokrata paikan päältä Hämeen linnan keskiaikayhdistyksen puvustosta, josta löytyy monenlaisia asuja vallasväestä renkipahasiin ja sotilaista pappissäätyyn. Valikoimassa on myös lasten vaatteita. Puvustuspalvelusta voi vuokrata puvun myös muihin keskiaikateemaisiin juhlatilaisuuksiin.

Iltajuhlat huipennuksena

  Elokuun puolivälissä järjestettävät Hämeen Keskiaikamarkkinat tarjoavat jokaiselle jotakin. On turnajaisia, tanssia, käsityönäytöksiä, musiikkia ja silmänkääntäjiä. Siellä tapaa hovinarreja ja ylhäistä väkeä. Lapsille on myös omaa ohjelmaa sekä hauskoja työpajoja. Toritullilippuun sisältyy kaikki ohjelma iltapitoja lukuun ottamatta. Perjantai-iltana on kaikille säädyille avoin Säädyttömien yö, ja lauantai-iltana järjestetään Keskiaikaiset pidot, joissa saa nauttia monipuolisesta ohjelmasta ja keskiaikaisen keittiön antimista.Tekstin kirjoittiIrmeli KojonenNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »