Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Hämeenlinna, Hämeen linna, Aulanko, Vanajanlinna, Lepaan viinitila


Komea Vanajanlinna sijaitsee Hämeenlinnan Katumajärven rannalla. Kuva: Kehittämiskeskus Oy Hämeen kuvapankki

Hämeenlinnan seutu – eilen, tänään, huomenna

Härkätien pääte- tai alkupiste, matkasuunnasta riippuen, sijaitsi Hämeen linnan kivisten muurien suojissa.


  Keskiajalta asti jykevästi paikallaan seisonut linna on todistanut Hämeenlinnan kaupungin kehittymistä vilkkaasta keskiaikaisesta markkinapaikasta Suomen ensimmäiseksi sisämaakaupungiksi ja edelleen moderniksi ja aktiiviseksi kaupungiksi, jossa monikerroksinen historia ja nykypäivä kohtaavat ainutlaatuisella tavalla.

  Kaupungin ikoni on vuosisatojen aikana nähnyt monenlaista: kuninkaiden hovit, useat sodat ja yli satavuotinen vankilahistoria ovat kaivertaneet linnan kivisiin lattiohin tuhansia kertomuksia ja kohtaloita. Linnan käytävillä ja saleissa kierrellessään voi päästää mielikuvituksensa valloilleen ja kuulla korvissaan hevosten kavioiden kopseen, vartijoiden määrätietoiset käskyt tai keskiaikaisten pitojen iloisen musiikin.

  Parhaiten linnan tunnelmaan pääsee eläytymään opastetuilla kierroksilla, joita talviaikanakin järjestetään päivittäin. Tilauksesta linnassa järjestetään teemaopastuksia kuten Satukierroksia päiväkotiryhmille sekä 1700-luvun lopun seuraelämään johdattavia Kustavilaisia elämyskierroksia. Itsenäisesti linnaan tutustuville on avoinna Hämeen esihistoriasta kertova näyttely Terra Tavestorum sekä muut pysytyvät näyttelyt Tiilen historia, Pielaveden Vaaraslahden raha-aarre, Keskiaikaista kirkkotaidetta sekä Restaurointinäyttely. Lähtipä linnaan sitten oppaan kanssa tai itsenäisesti ihmetellen, käynti ei taatusti jätä kylmäksi.

Ainutlaatuinen Aulanko

  Vastapäätä Hämeen linnaa, Vanajaveden toisella rannalla sijaitsee Suomen vanhin matkailukeskus Aulanko. Eversti Hugo Standertskjöldin jo vuonna 1883 perustama Aulangon puisto- ja kartanokokonaisuus on ollut kansainvälisten ja suomalaisten matkailijoiden sekä kaupunkilaisten suuressa suosiossa aina perustamisestaan saakka, ja nykyisin Aulangolla vierailee vuositasolla yli miljoona asiakasta. Eikä ihme: kansallismaisemaksikin tituleerattu upea luonto puistoineen ja vesistöineen hemmottelee rauhaa rakastavaa matkailjaa, mutta toisaalta myös Aulangon lukuisat aktiviteetit ja Hämeenlinnan kaupungin riennot ovat aivan käden ulottuvilla.

  Kuluvana vuonna Aulangolla vietettiin Olympialaisten 60-vuotisjuhlavuotta, sillä Aulanko toimi kisakylänä vuoden 1952 Helsingin Olympialaisten urheilijoille. Ensi vuonna Aulangon pitkää historiaa juhlistetaan Karlberg Aulanko 130 vuotta -juhlavuodella. Teeman ympärille rakentuu uusia tuotteita puutarhajuhlista teemaopastuksiin.

Vanajanlinna – luksuksesta lumoutuville


  Hämeenlinnan Katumajärven rannalla sijaitseva Vanajanlinna tunnetaan nykyisin ympäri Suomen korkeatasoisena majoitus- ja juhlapaikkana, jossa omia tilaisuuksiaan järjestämässä on nähty iso joukko suomalaisia julkisuuden henkilöitä. Vanajanlinna tarkoittaa luksusta, joka näkyy niin majoituksessa, ruokailuissa kuin oheispalveluissakin. Vanajanlinnan alueella sijaitseva Linna Golf mainitaan usein yhtenä Suomen eturivin glof-kentistä, eikä syyttä. Puistomaisen kaunis kenttä kulkee vaihtelevassa maastossa linnan pihapiirissä, ja maisemoinnissa on hyödynnetty alueen vanhaa ja näyttävää puustoa. Viime vuosisadan alun talousrakennus on saneerattu klubirakennukseksi, jossa sijaitsevat mm. ravintola, saunat, pukutilat, myymälä sekä toimistotilat.

Suomalaisen viinintuotannon juurilla


  Kivenheiton päässä Hämeenlinnasta sijaitsevaa Lepaan viinitila ylläpitää pitkiä viininvalmistuksen perinteitä ja tarjoaa samalla myös tilaviinialan koulutusta ja tutkimusta. Marja- ja hedelmäviinien valmistuksella on lepaalaisittain pitkät perinteet, sillä suomalaisia kirkkoviinejä valmistettiin Lepaalla jo 1900-luvun alkuvuosina. Viinin valmistuksen lisäksi Lepaan viinitilalla toimii puutarha- ja viinimyymälä, josta mukaan voi ostaa mm. tilan viinejä, siideriä ja virvoitusjuomia, tilan omia hedelmiä, kasviksia ja leivonnaisia sekä lahjatavaroita ja puutarhatarvikkeita.

  Ryhmille Lepaalla on tarjolla myös majoitusta ympäri vuoden, ja kartanon kaunis ja rauhallinen ympäristö tarjoaa upean miljöön erilaisiin juhliin. Tilauksesta tilalla saa myös viinimaistajaiset tai puutarhakierroksia.Tekstin kirjoittiMatleena IkonenNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »