Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Hämeen Härkätie, Loppi, Marskin Maja, Lopen Enduro, malonta, Jalolautta, Lukkarin puustelli, Loppi-Seura, Lopen naisen kansallispuku


Jalolautta saunoineen ja kokoustiloineen kelluu erämaajärvessä Lopella. Kuva: Lopen kunta

Lopen pitäjässä, Hämeen Härkätien tuntumassa

Lopen kunta perustettiin jo vuonna 1632. Härkätie kulkee kunnan alueella pienen matkan Tervalammin kylän läpi. Monien tarinoiden kylästä kannattaa poiketa tutustumaan myös Lopen muihin nähtävyyksiin.


  Historiallisia tarinoita Härkätien varrelta voi lukea Pirjo Poutasen toimittamasta Hämeen Härkätiellä -kirjasta. Muun muassa Lopella asunut tarinankertoja Eero on aikanaan kertonut nälän vierailusta näin: ”Turusta tuli erääseen Härkätien varren taloon iso herra, joka meni pöytään syömään kutsumatta. Isäntä yritti saada vierasta lähtemään pois, että olisi päässyt itse ruokailemaan, mutta mikään ei auttanut. Lopulta isäntä keksi konstin: hän laski tervansauhua miehen naamalle, ja silloin mies lähti. Seuraavana vuonna vieras tuli uudelleen, sama toistui, ja taas isäntä laski tervaa miehen naamalle. Silloin tuntematon sanoi: – Terva onkin nyt Turussa kalliimpaa. Tieto lohdutti isäntää, sillä hän poltti tervaa ja vei sitä Turkuun myytäväksi. Sillä tavalla isäntä sai nälän taas lähtemään, sillä vieras mies oli nälkä itse.” (Lainaus kirjasta Hämeen Härkätiellä, toim. Pirjo Poutanen, julk. Otava, 2002)

Poikkea Marskin Majalla


  Yksi Lopen suosituimmista nähtävyyksistä on Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja. Majan rakensivat vuonna 1942 korpisoturit marsalkalleen 75-vuotispäivälahjaksi. Alun perin maja sijaitsi Lieksajärven rannalla, mutta sodan käänteissä se purettiin ja siirrettiin koti-Suomen puolelle. Arvoisensa uuden paikan maja sai Punelia-järven rannalta Lopelta vuonna 1945. Marskin Majassa pääsee tutustumaan sota-ajan kenttävartio-oloihin. Läheinen kelohonkahuvila palvelee ryhmien majoitus- ja kokoustarpeita.

Jylhiä harjuja ja kirkasvetisiä järviä

  Lopen upealla järviylänköseudulla voi retkeillä monella tapaa. Vaelluspolkuja löytyy sadan kilometrin verran, joten reitin voi valita oman aikataulun ja jaksamisensa mukaan. Matkan varrella on mukava levähtää laavulla ja aistia koskemattoman luonnon rauhaa. Kaartjärven ja Puneliajärven alueilla on melontareittejä, joista löytyy sopivia osuuksia niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin melojille.

Vinhaa vauhtia ja lepoa laineilla

  Lopen Enduron safareilla luvassa on vauhdikasta menoa, jossa 1.300 hehtaarin laajuisen alueen erämaamaisemista nautitaan enduron selästä käsin. Maastoreitin ja vauhdin määrää kuitenkin aina kuskien kokemus ja taidot, joten menosta voivat nauttia niin ensikertalaiset kuin kokeneet vauhtihirmut. Yhteisen kokemuksen jälkeen iltaa voi jatkaa erämaajärvellä kelluvalla Jalolautalla, jonka tilavassa saunassa voi saunoa ja saunan päälle istua iltaa kannella tai nauttia herkullista ruokaa ruokailutilassa.

Aktiivinen Loppi-Seura


  Lopen alueen historiaan voi tutustua kotiseutumuseo Lukkarin puustellissa, joka palvelee matkailijoita kesäisin. Museon toiminnasta vastaa kotiseutuyhdistys Loppi-Seura, jonka merkittävimpiä hankkeita on ollut Lopen naisen kansallispuku.


– Lopen naisen kansallispuku julkistettiin elokuussa 2002 Syrjässä, josta puvun merkittävimmät osat on tallennettu Tampereen Vapriikkiin ja kansallismuseoon, kertoo kotiseutuyhdistyksen sihteeri ja Lopen kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen. Pukuun kuuluva pitkä takki on ensimmäinen toisinto lajissaan ja kansallispukuneuvosto suosittelee sitä käytettäväksi kaikkien länsisuomalaisten pukujen kanssa.Tekstin kirjoittiIrmeli KojonenNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »