Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tammela, Vekkilä, Kristiina Liinaharja, museotila, aamiaismajoitus, retkikohde, luomutila, maatiaisrodut, eläinavusteinen kuntoutus, ECEATVekkilän museotila kutsuu 1700-luvulle

Kristiina Liinaharja emännöi Vekkilän sukutilaa, joka on ollut saman perheen hallussa jo 500 vuoden ajan. Se on kunnioitettava ikä tilalle ja kertoo jotakin suvun sitkeäluonteisuudesta. Kun katsoo Kristiinan toimeliasta olemusta, oivaltaa pian, että hänet on veistetty samasta puusta.


  Vekkilän museotila 1700-luvun pihapiireineen on kuin sukellus elävään historiaan. Se tuo mieleen entisajan mummolan, jossa pääsee emännän mukana aamulypsylle tai seuraamaan lampaan kerintää. Kyse on osin katoavasta kulttuurista: tilan eläimet, kuten karjapihalla viipottavat kanat, sulassa naapurisovussa märehtivät pari lehmää, pieni kirjava lammaskatras ja työvaljaissakin toimivat hevoset ovat sekä perheenjäseniä että työtovereita. Uutta ajattelua puolestaan edustavat eläinten lajinmukaiset vapaudet. Lehmät eivät ole kytkyessä talvellakaan, vaan viettävät yönsä tilavissa karsinoissa ja pääsevät päivittäin reippailemaan lumiselle pihalle. Ne imettävät itse vasikkansa ja tulevat mielellään tervehtimään vieraita. Muut eläimet asuttavat pihattoja tilavine aitauksineen.

  Idyllin takana on Kristiinan tarmokas luonne ja vahva näkemys siitä, että maatilaa voi johtaa muullakin tapaa kuin nopean tehokkuusajattelun keinoin. Arvaan, että tätä työmäärää ei voi koskaan laskea tunneissa.

Idyllinen maalaisympäristö


  Tammelassa sijaitseva Vekkilän tila on rantasaunoineen ja mataline hiekkarantoineen kuin luotu lapsiperheiden lomailuun. Tila tarjoaa kesäkaudella aamiaismajoitusta ja retkipäiviä. Vekkilä on oiva taukopaikka vaikkapa Muumimaahan suuntaaville.

  Hämeen Härkätien tuntumassa sijaitsevalla tilalla toimii kotimuseo, joka samoin kuin kahvila on kesäsunnuntaisin auki klo 12–18. Neljän hehtaarin kokoinen tilakeskus on suojeltu museokaavalla. Viehättävässä puutarhassa kasvaa marjapensaita, omenapuita ja runsaasti vanhoja perinnekasveja. Erityisryhmien palveluihin ja esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota, esimerkiksi rantasaunaan pääsee myös pyörätuolilla.

  – Rantasaunassa ei ole käytössä juoksevaa vettä vaan pesuvadit, kuten perinnetilalle sopii, Kristiina kertoo. Majoitustilat sijaitsevat rantamökissä ja piha-aitassa idyllisissä, mutta vaatimattomissa huoneissa. Lisäksi löytyy 10 hengen leirivintti.

Onnellisen kyyttöhärän lihaa ja tinkimaitoa maatiaislehmistä


  Aamiaismajoituksen ohella tilalla tuotetaan onnellisena kasvanutta lihaa: luomuruokittuja karitsoita ja härkiä eli kastroituja sonneja. Maatilalla pääsee ihastelemaan maamme vanhoja alkuperäisrotuja eli suomenlampaita sekä maatiaisnautoja eli itäsuomalaisia kyyttöjä, länsisuomenkarjaa sekä lapinlehmiä. Tilan kahden maatiaislypsikin maitoa myydään suoraan kuluttajille. Maatiaiskanat tepastelevat vapaina, ja kesällä isossa pihattokarsinassa tonkii pari possua. Maatiaiskissat pitävät hiiret kurissa ja porokoirat paimentavat sekä karjaa että lapsiryhmiä ystävälliseen tyyliinsä.

Luomutilan pilottihankkeet


  Kristiina toimii ECEAT Suomi ry:n puheenjohtajana ja tila on pilotoinut myös useissa ympäristöhankkeissa. ECEAT (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism) haluaa tukea perinteisiä pienviljelijöitä ja ekologisia matkailupalveluja. Sen kantavana ajatuksena on kannustaa heitä jatkamaan ammattiaan sekä suojelemaan samalla ympäristöä ja arvokasta kulttuurimaisemaa. Vekkilä on ollut mukana myös EcoLearn ja Maalle oppimaan -ympäristökasvatushankkeissa. Uusimman ympäristötiedon, luomutuotannon ja perinneyrittäjyyden kannattava yhdistäminen ei ole aina aivan helppoa. Valmiita malleja ei vielä ole ja eri viranomaistahojen vaatimukset sulkevat toisiaan pois. Kristiina pitää hankkeita kuitenkin tärkeinä ja toivoo toimintaympäristön kehittyvän ja kannattavuuden tulevaisuudessa paranevan.

Eläinavusteista kuntoutusta


  Vekkilän kaksi islanninhevosta on koulutettu kuntoutustehtäviin kuten vammaisratsastukseen. Kaikkien tilan eläinten avulla harjoitetaan sosiaalipedagogista toimintaa. Eläimet on valittu ja yksilöinä totutettu ja koulittu siten, että niitä voi turvallisesti lähestyä yhdessä henkilökunnan kanssa ja päästä silittelemään ja hoitamaan. Erityislupia ja tarkkaa valvontaa mm. verikokein tarvitaan varmistamaan, että lihan- ja maidontuotantohygienia ei vaarannu. Siksikin yhä harvemmalla ihmisellä on mahdollisuus nykyään päästä seuraamaan maatilojen eläimiä niiden arjessa. Kohtaaminen ja ohjattu vuorovaikutus nelijalkaisen terapeutin kanssa on tutkitusti erittäin tuloksellista ja iloista apua monenlaisissa elämäntilanteissa ja haasteissa. Kristiinalla on monivuotinen hahmoterapeuttinen koulutus ja sosiaalialan työkokemus, jotka nyt ovat hyvässä käytössä maatilalla.

Puutarhasta lisämakua yritykseen

  Kristiina kouluttautuu paraikaa puutarhuriksi. Suunnitelmissa on puutarhaelämyksiä ja -kuntoutusta sekä luomuomenoita ja -marjoja myytäväksi asti. Vekkilästä voi tilata luomuruokatarjoilun yli 14 hengen ryhmille. Tila on omavarainen kasvisten, lihan, kananmunien ja maidon suhteen, ja lähituottajilta löytyvät viljatuotteet.

  – Niinpä aamiaispöydässä tai saunaillassa voi olla varma, että saa luomua syödäkseen, Kristiina Liinaharja kertoo. Museotilan erikoisuuksia ovat oman perheen taikinajuureen tehty luomuruisleipä, lammaskaalipiirakka sekä hillot, joita pääsee maistelemaan, kun poikkeaa matkan varrella yöksi Vekkilään.

Mikä ECEAT?

ECEAT tulee sanoista European Centre for Ecological and Agricultural Tourism.
Suomessa on tällä hetkellä yhteensä 18 matkailutilaa, jotka toimivat ECEAT:n
lisenssillä. ECEAT:lla on tiukat lisenssikriteerit, joissa on määritelty tarkkaan
mm. seuraavat asiat:
- vesien suojelu
- rakennusmateriaalien kierrätys
- ekologinen liikkuminen
- yhteiskunnallinen osallistuminen
- jätehuolto
- luomuruokaTekstin kirjoittiIrmeli KojonenNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »