Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Lounais-Hämeen Pirtti, Saaren kansanpuisto, hämäläinen juhlapöytä, tammelalainen talonpoikastyyli, tilausravintola, kesäravintolaLämmintä tunnelmaa Lounais-Hämeen Pirtissä

Tammelassa Saaren kansanpuiston kupeessa seisova Lounais-Hämeen Pirtti tarjoaa tunnelmaa ja maukkaita makuja historiallisen harjumaiseman syleilyssä.


  Pirtti on ainutlaatuinen kokemus ryhmämatkailijoille, perhejuhliin, yritysten tilaisuuksiin tai kokouspaikaksi. Kesäaikaan Pirtti on avoinna päivittäin, ja toukokuusta elokuuhun katetaan komea suosittu hämäläinen juhlapöytä.

  Pirtin kodikkaaseen saliin mahtuu noin 100 henkilöä, ja se on helposti muunneltavissa erilaisiin tilanteisiin. Salin toista päätyä hallitsee pitopöytä, joka juhlan tullen katetaan täyteen perinteisiä hämäläisiä herkkuja. Aulassa sijaitseva Pirtin baari palvelee A-oikeuksin, ja baarin yläpuolella sijaitsevalle vintille voidaan tarvittaessa kattaa lisää asiakaspaikkoja.

  Myös isolle terassille mahtuu ruokailemaan noin 100 henkilöä. Ja mikä olisikaan parempi ympäristö nauttia herkullisesta ruuasta kuin kauniille Suujärvelle avautuva järvimaisema, jota ihaillessa ruoka sulaa kuin itsestään! Terassi on täysin katettu, joten ruokailu terassilla onnistuu sateen sattuessakin.

Hakkapeliittoja kunnioittaen

  Tammelassa kun ollaan, Pirtissä kunnioitetaan pitäjän entisiä suurmiehiä, 30-vuotisen sodan hakkapeliittoja. Pohjakerroksen itäpäädyssä nimittäin on näiden urheiden sotureiden inspiroima hakkapeliittakellari – aiheen mukaisesti sisustettu ravintola-kabinetti, jossa on oivalliset, tavanomaisuudesta poikkeavat kokous- ja ruokailumahdollisuudet pienryhmille.

  Kellarissa pääsee helposti paneutumaan hakkapeliittojen historiaan, sillä sen seiniä koristavat hakkapeliittoja kuvaavat seinämaalaukset ja varusteet, jotka ovat kuuluneet hakkapeliittataistelijoille. Lasivitriineissä sijaitsee sotureiden aseita, joista osa aseista on löydetty Pirtin vieressä sijaitsevasta Suujärvestä.

Talonpoikaishenkeä


  Lounais-Hämeen Pirtti edustaa arkkitehtuuriltaan kahta perusmuotoista tammelalaista talonpoikaismuotoista taloa. Ensimmäinen osa on ns. savupirtin eli lakeispirtin osa, joka yhdistetään ns. salahinkalolla uloslämpiäväksi tasakattoiseksi laeksi, jota kannattavat ns. orjan- eli orsihirret.

  Pirtin rakentaminen aloitettiin syksyllä 1946 arkkitehti V. Kyanderin suunnittelemana, käyttöön Pirtti vihittiin vuonna 1948. Pirtin sisustus noudattelee uskollisesti tammelalaista talonpoikaishenkeä, sillä huonekalut ja tekstiilit edustavat 1800-luvun tammelalaista pirttikalustoa.

  Pirtti on jo itsessään matkailukohde, mutta kun ruokailun yhteydessä ottaa aikaa Saaren kansanpuistoon tutustumiseen, saa elämyksiä sekä keholle että mielelle. Pirttiin voi tulla tilauksesta suurella ryhmällä tai kesäisin ohikulkumatkalla syömään ja tutustumaan Pirttiin sekä sitä ympäröivään kauniiseen Tammelan luontoon, herkulliseen hämäläiseen ruokaan ja idylliseen tunnelmaan.Tekstin kirjoittiMatleena IkonenNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »