Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Hämeen Härkätie, Letku, Letkun Puoti, Letkun PihaKukka, Asko Koivu, lammastuotteet, Patamon savipaja, Niina Syrjälä, Härkätien Teatteri

Letkun historia kuljettaa vetelästä alusta vireään aikaan.Letku – iloisten ihmisten kylä

Vielä runsaat 10 000 vuotta sitten lainehti nykyisen Letkun kylän paikalla Yoldianmereksi kutsuttu valtava järvi, jonka pinta oli 140 metriä nykyistä merenpintaa ylempänä.


  Kun Suomen ensimmäinen maantie, Hämeen Härkätie, kulki Tammelan ylängön moreenimailta tälle alueelle, hyllyvä tieosuus tunnettiin letkuna kohtana. Sen mukaisesti myös sinne muodostunutta kylää on alettu nimittää Letkun kyläksi. Toisen selityksen mukaan kylä olisi saanut nimensä härkien Turkuun vetämien raskaiden lautakuormien epätasaisella tiellä pitämästä litkun-latkun-letkun-äänestä.

  Hämeen Härkätien reitti lienee ollut käytössä jo esihistoriallisella ajalla. Esko H. Koskisen toimittaman Letkun lukukirjan tietojen mukaan kyläalue oli silloin rantamaata, jonne etelämpää Euroopasta ilmaantui riistanpyytäjiä, ehkä kalastajiakin. Letkun alueelta on löydetty niin kivikautisen, pronssikautisen kuin rautakautisenkin ihmisen käyttämiä esineitä, joten ainakin 4500 vuotta seudulla on ollut toimeliaisuutta. Letku on mainittu ensi kerran asiakirjassa vuonna 1470, jolloin Letkun Matti maksoi isänsä hautausmaksun Tammelan kirkolle.

Letkun kylä tänään


  Letkun kylä on rauhallinen ja viihtyisä, ja se on tunnettu iloisista ja aktiivisista asukkaistaan. Vuosien 2005 ja 2012 hämäläiseksi kyläksi valittu Letku sai jopa valtakunnallisessa Vuoden Kylä 2012 -kilpailussa kunniamaininnan.

  – Matkailijoille voimme varauksetta sanoa, että Letkun kylä on paikka mihin kannattaa poiketa, sanovat kyläyhdistyksen aktiivit Eija Laine ja Tuula Kauppi.

  Poikkeuksellisella aktiivisuudellaan 380 asukkaan kylä on pystynyt säilyttämään kylässään peruskoulun sekä kunnostamaan ja modernisoimaan perinteikkään kylätalo Letkun pirtin. Yhteishengestä kertoo myös kyläkauppa Letkun Puoti, jonka toiminnasta vastaa noin 90 jäsenen muodostama osuuskunta.

Palveluja ja lähituotteita

  Tarmo-lähikauppa Letkun Puoti on aito kyläkauppa, joita ei enää juurikaan löydy Suomesta. Se on paljon enemmän kuin vain kauppa. Päivittäistavaroiden lisäksi myynnissä on lähiseudun taitajien tuotteita, ja Puodin yhteydessä on pieni kahvio sekä vesipiste matkailijoille. Puodista saa myös bensaa ja jopa hieronta- ja parturikampaamopalveluja. Voidaan sanoa, että mitä Puodista ei saa, sitä ei tarvitakaan. Kesäisin kaupan luona järjestetään Rompetori auto- ja vanhan tavaran harrastajille.

  Letkun PihaKukan yrittäjän Mirja Salmisen käsissä taipuvat luonnosta saadut materiaalit upeiksi koriste-esineiksi. Materiaaleina hän käyttää mm pajua, käpyjä, olkea ja viljaa. Jotkut ideat tulevat alan kirjallisuudesta ja lehdistä, mutta useimmiten omien ajatusten innoittamina. Sidontakursseja Salminen järjestää Letkulla tai asiakkaiden luona, kunhan riittävän suuri ja aktiivinen joukko saadaan liikkeelle. Myös pihoille sijoitettavat suuret pajutyöt voi tilata Mirja Salmiselta.

  Asko Koivu aloitti lampaanlihan tuotannon jo vuonna 2006. Nyt Koivu jalostaa lammasta lihaksi, taljoiksi, langoiksi ja säilykkeiksi. Kaikkia näitä tuotteita on myytävänä Letkun Puodissa, mutta myytävä liha menee suoraan yhteystietonsa antaneille halukkaille ostajille.

  Niina Syrjälä on koulutukseltaan artesaani. Keramiikkatyönsä hän aloitti vuonna 2008. Aiheet tuotteisiinsa hän saa luonnosta ja eläimistä. Runsaasta tuotannosta esiin nousevat mm. keraamiset lampaat ja koivunrunkoa oksantynkineen muistuttavat kupit ja muut käyttöesineet. Niina Syrjälän valmistamia tuotteita on Letkun Puodin lisäksi saatavana useista Härkätien matkailukohteista sekä Satatraden verkkokaupasta.

Härkätien Teatteri


  Hämeen Härkätie on pitkällä historiallaan innoittanut myös teatterin perustamiseen. Härkätien Teatteri synnytettiin helmikuussa 2004 Letkun kyläläisten kipinästä, joka sytytti myös torrolaiset ja portaalaiset.

Kaikenikäisille sopiva harrastus on myös sukellus omaan historiaan ja on omalta osaltaan pitämässä kyläkulttuuria elävänä. Samalla on syntynyt matkailijoille ja muille kiinnostuneille ohjelmaa, johon voi tutustua Härkätien teatterin sivuilla www.harkatienteatteri.net.Tekstin kirjoittiAhti OksmanNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »