Nro 4-2012
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Reissun päällä, kolumni, Anne Pentti, raatajat

Reissun päällä

Raatajat

  Suomalaiset alkavat laskea päiviä kesään heti kun uudenvuoden raketit on ammuttu. Juhannuskokko on tuskin ehtinyt hiipua hiillokseksi, kun jo aletaan surra sitä, että kesä on pian ohi. Ja mihin se lyhyt, mutta vähäluminen Suomen kesä sitten käytetään? No raatamiseen!

  Harvalla suomalaisella on kesähuvila. Mökki sen sijaan on melkein jokaisella ja mökkielämästä on usein kesähuvi kaukana. Laiturin on talvi rikkonut, terassin kaide repsottaa, kattohuopa pitäisi vaihtaa ja huussi pitäisi tyhjentää. Lämpöä tuhlaava avotakka pitäisi purkaa ja tilalle muurata takkasydän. Kolmea hellepäivää varten pitäisi asentaa viilennin. Kunpa saataisiin sähköt vedettyä saunalle saakka ja olisi rahaa tilata kaivonporaaja.

  Ennen kuin yhtäkään päivää on ehditty lekotella rantakallioilla tai lukea ainuttakaan romaania riippukeinussa, on mökki laitettava talviteloille. Takkareunukselle jää muistilappu kaikista niistä kunnostustöistä, jotka pitäisi hoitaa ensi kesänä. Tämäkö on suomalainen kesäunelma?

  Suomi on täynnä hyvin varustettuja vuokramökkejä ja ylellisiä lomaosakkeita, joissa kesästä pääsee nauttimaan. Viikkohinnat jäävät alle oman mökin korkokustannusten ja kunnossapitokulujen. Palveluja saa sen verran kuin haluaa. Lakanoita ei välttämättä tarvitse pestä itse ja saunaklapit on pilkottu sytytysvalmiiksi.

  Suuri osa vuokramökeistä on varustettu riittävän hyvin viileää syksyn sienestys- ja ruskakautta varten. Tarvittaessa varustus riittää talviseksi hiihtoviikoksikin. Ja jos maisema alkaa kyllästyttää, voi seuraavaksi lomaksi varata majapaikan toisenlaisesta ympäristöstä.

  Netin varauspalvelujen hyvien kuvien, varustelistojen ja lähiseudun aktiviteettiluettelojen perusteella lomalaiset voivat varata mieleisensä tukikohdan.

  Kannattaisikos välillä muuttaa mökkiläisasennetta ja ryhtyä raatajasta lomalaiseksi?Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »