Nro 4-2012
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Syksy ; 
Avainsanat: Vaasan kaupunginteatteri, Puntilan isäntä ja hänen renkinsä Matti, Yhtä juhlaa, Mielensäpahoittaja, Luolamies, Oliver Twist, Iloinen leski

Vaasan teatterisyksy:


Puntilan isäntä ja hänen renkinsä Matti. Kuva: Jyrki Tervo

Yleisön pyynnöstä kevyttä, mutta asiapitoista

Vaasan kaupunginteatterin syksy koostuu asiapitoisesta komediasta.


  Vaasassa syksyn näytäntökauden avaa Puntilan isäntä ja hänen renkinsä Matti, jonka on kirjoittanut Bertolt Brecht. Ohjaaja Juha Hurmeen sanoin kyseessä on ”rehevä ja viisas komedia”.

  Puntilan isäntä kertoo tarinan ison talon isännästä, jolla on varovaisesti ilmaistuna hieman hankala luonne: humalassa Puntila on suuri humanisti ja ihmiskunnan ymmärtäjä, mutta selvin päin raaka liikemies ja tyranni, jota alaiset kammoavat – syystäkin. Puntilan renkinä työskentelee täysjärkinen autonkuljettaja Matti, joka saa osansa isännän oikuista seuratessaan hänen tempauksiaan kotona, kapakoissa ja kylillä.

  Taloudellisten etujen vuoksi Puntila aikoo pakottaa tyttärensä Eevan hyviin naimisiin lähetystösihteeri Silakan kanssa, joka kuitenkaan ei ole päättäväisen Eevan mieleen. Riemukkaan tarinan pyörteissä saa itse isäntäkin lemmekästä kyytiä – onhan hän kännipäissään luvannut kihlata niin farmaseutin, karjakon kuin pari muutakin akkaa... Kaiken kohelluksen keskellä Matin ällille, pokerinaamalle ja oikeudentunnolle löytyy todella tarvetta.

Luolamies murisee jo neljättä kautta

  Vaasan toinen ensi-ilta tänä syksynä on hulvaton englantilaiskomedia Yhtä juhlaa, jonka ensimmäiset esitykset nähdään marraskuussa. Yhtä juhlaa vie katsojan tunnelmalliseen joulun viettoon päähenkilöiden Nevillen ja Belindan luo. Pöytä on katettu ja kuusi koristeltu, mutta harmonisen joulutunnelman sijaan näyttämön valtaavatkin pienet ja suuret perhesalaisuudet, särkyvät lelut, epäonniset lemmenleikit ja muut kommellukset.

  Keväältä ohjelmistossa jatkaa huippusuosion saavuttanut Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja, jolle kelpaa vain mennyt maailma. Lavalla nuriseva, Ilkka Aron ja Allu Tuppuraisen esittämä mielensäpahoittaja tarjoaa yleisölle selvityksen nykymenon nurinkurisuudesta höystettynä lausahduksella: ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin”.

  Vaasan kestosuosikki on sukupuolirooleja hauskasti ja hellyttävästi avaava Luolamies, joka jatkaa Vaasan kaupunginteatterin ohjelmistossa jo neljättä kautta. San Franciscossa vuonna 1991ensi-iltansa saanut ja Broadwayn ja maailman valloittanut Luolamies on stand up -komedialla höystetty tutkimusmatka miehen ja naisen sielunmaailmaan. Luolamies on naurattanut ja itkettänyt jo ympäri Suomea, eikä menestykselle näy loppua Vaasassakaan, jossa luolamiehen sielun syövereihin johdattaa Ilkka Aro.

Musiikkipainotteinen kevät


  Jos syksy mennään Vaasassa asiapitoisella linjalla, keväällä kaupunginteatterissa raikuu musiikki. Työn alla on Charles Dickensin Oliver Twist -tarinaan perustuva suurmusikaali Oliver, joka kertoo englantilaisen orpopojan jännittävän kasvutarinan. Koskettavassa tarinassa vuorottelevat ahneus ja häikäilemättömyys, rohkeus, lähimmäisenrakkaus ja inhimillinen lämpö. Musiikkipitoista kevätohjelmistoa täydentää Lehárin maailmankuulu operetti Iloinen leski, jonka pääosissa nähdään Mari Palo ja Olli Tuovinen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »