Nro 4-2012
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Syksy ; 
Avainsanat: Jyväskylän kaupunginteatteri, Jouni Huhtaniemi, Myrskyluodon Maija, Savirannan talossa, Kaipuun karuselli, Kuumia aaltoja ja kylmiä väreitä

Ei kaikkea kaikille, mutta jokaiselle jotain


Myrskyluodon Janne ja Maija (Henri Halkola ja Maiju Saarinen). Kuva: Sami Heiskanen

Jyväskylän kaupunginteatterin syksy

Jyväskylässä luotetaan tänä syksynä vahvasti kotimaiseen teatteriin.


  Markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi kertoo, että Jyväskylässä periaatteena on tarjota mahdollisimman laaja-alaisesti mahdollisimman monenlaiselle yleisölle.

  – Meidän näkemyksemme mukaan teatteri on kuin kirjasto: tehtävämme on tarjota ensisijaisesti monipuolisia teatterielämyksiä. Tänä syksynä meidän ohjelmistolla on yksi yhteinen nimittäjä ja se on kotimaisuus.

  Kotimaista teatteria nähdään syksyn mittaan sekä suurella että pienellä näyttämöllä ja ohjelmistossa on niin musiikkia, komediaa kuin draamaakin. Omaa tarjontaa täydentävät monipuoliset vierailuesitykset.

Suurten tunteiden Myrskyluoto


  Kukapa ei tuntisi Myrskyluodon Maijaa, nuorta naista, joka naitettiin vastoin omaa tahtoaan kalastajalle ja laitettiin asumaan karulle luodolle, armottoman meren äärelle? Suomalaisten suursuosikki herää jälleen kerran eloon, tällä kertaa jyväskyläläisenä musikaalisovituksena suositusta romaanisarjasta.

  Myrskyluodon Maija on riipaisevan kaunis musikaali selviytymisestä ja luonnon voimasta. Se on kuvaus yhteisöstä, jossa välitetään ja pidetään omista huolta. Se on kertomus rakkaudesta, joka saa ihmiset selviytymään ja uskomaan parempaan huomiseen.

  Vaikka tarina on tuttu, Jyväskylän sovitus siitä on omannäköisensä. Jouni Huhtaniemi myöntää, että niin moneen jäljen jättäneen teoksen muuttaminen voi olla riski, mutta toisaalta:

  – Teatterissa klassikko ei välttämättä ole niin pyhä asia. Uskon, että teatterissa halutaankin nähdä teoksista erilaisia versioita, Huhtaniemi sanoo.

  – Meillä ohjaaja ja koreografi ovat tehneet Myrskyluodosta täysin omannäköisensä esityksen, joka varmasti herättää katsojissa voimakkaita tunteita.

Potut pottuina


  Savirannan talossa, suomalaisen maaseudun sydämessä, traktorissa on huonot jarrut, perheen peräkammarin poika matkii tanssija Reijo Kelaa, puhutaan toisten yli, ali tai ohi mutta ei koskaan kohti – ja ilmassa väreilee outo odotus, haikea rakkauden nälkä ja perhesuhteiden hullunmylly.

  Näistä lähtökohdista päästään sukeltamaan suomalaiseen ”pottukomediaan”, joka on kunnianosoitus elävälle maaseudulle, yhdessä tekemiselle, tavallisille ihmisille ja ennen kaikkea rakkaudelle. Savirannan talossa on uusi komedia, joka johdattaa katsojan suomalaiseen perheyhteisöön maalaismaisemassa.

  – Vaikka näytelmä on komedia, siinä käsitellään hyvin ajankohtaisia teemoja suomalaisesta maaseudusta ja nyky-yhteiskunnan tilasta, paljastaa Jouni Huhtaniemi.

  – Tarkoituksena ei missään nimessä ole halveerata maaseutua vaan kohdella sitä lempeästi ja rakkaudella.

Improvisaatiota ja Kaipuun karusellia


  Pienellä näyttämöllä marraskuussa ensi-iltansa saa uusi kotimainen esityskokonaisuus Kaipuun karuselli, jossa tarinaa ja tunteita kuljetetaan puheen, laulun ja tanssin keinoin. Esityksen tekstit on koottu monista lähteistä dokumenteista taiteeseen, ja lauluina kuullaan niin tuttuja kuin uusiakin sävellyksiä. Esityksessä kuullaan mm. Chisun, Ismo Alangon, Jenni Vartiaisen, Pauli Hanhiniemen ja Tuure Kilpeläisen kappaleita uudelleen sovitettuina.

  Kaipuun karuselli
tuo näyttämölle koko tunteiden kirjon yksinäisyydestä ja kaipuusta riemuun ja rakkauteen. Näytelmä toteutetaan yhteistyössä Tanssiryhmä Off/Balance:n kanssa.

  Kaikkialla Suomessa suureen suosioon nousseet improvisaatioillat ovat kotiutuneet myös Jyväskylään. Kuumia aaltoja ja kylmiä väreitä laittaa jyväskyläläiset näyttelijät likoon, ja luvassa on irrottelua, yllätyksiä, mokia ja musiikkia – sekä kuumia aaltoja ja kylmiä väreitä niin lavalla kuin katsomossakin.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »