Nro 4-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Syksy ; 
Avainsanat: Forssan Teatteri, Punainen viiva, Keijo Koskimies, Kolme iloista rosvoa


Punaisessa viivassa nähdään mm. Tanja Thomsson ja Jukka Sippola. Kuva: Risto Seppälä

Taidetta tiukalla tinkimättömyydellä Forssassa

Forssan teatteri toimii harrastajavoimin, mutta ei tingi tarjoamansa teatterin tasosta.


  Forssan teatteri on hyvä esimerkki siitä, että korkeatasoisen taiteen tekemiseen ei tarvita ammattilaisten armeijaa vaan sykähdyttäviä teatterielämyksiä syntyy myös osaavien harrastajien tekemänä. Forssan Teatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja Keijo Koskimies kertoo, että Forssan teatteri on ammattijohtoinen, mutta muuten esitykset valmistetaan vapaaehtoisin harrastajavoimin.

  – Teatterin ydinryhmässä toimii noin 40 aktiivia, jotka ovat mukana lähes jokaisessa tuotannossa. Heidän lisäkseen on toinen noin 40 henkilön joukko, joka on mukana harvemmin, yhdessä tai kahdessa tuotannossa vuosittain.

Kolme kappaletta kaudessa

  Forssan teatteri toteuttaa kolme ensi-iltaa kaudessa. Syksyt on omistettu aikuisille suunnatuille, suurta yleisöä puhutteleville näytelmille, vuodenvaihteen jälkeen toteutetaan lasten ja nuorten näytelmä, ja myöhemmin keväällä estradille tuodaan uusia, kokeilevampia tuotantoja.

  Keijo Koskimies sanoo, että tinkimätön ote taiteen tekemiseen on poikinut teatterille hyvän maineen niin omassa kunnassa kuin sen ulkopuolella. Koskimiehen mukaan osoitus siitä on se, että Forssaan on saatu uusia tekstejä jopa ennen monia ammattiteattereita.

  – Nämä ovat aina suuria voittoja harrastajateatterille. Se kasvattaa meidän imagoa ja luo intoa porukkaan, Koskimies sanoo.

Ajankohtainen Punainen viiva

  Tänä syksynä Forssan teatteri toteuttaa ajankohtaan sopivan klassikon, Ilmari Kiannon Punaisen viivan. Äänioikeuden ja demokratian synnystä kertova näytelmä istuu hyvin kunnallisvaalisyksyyn – punaisen viivan nykyversioita kun piirretään lipukkeisiin tänä syksynä ympäri Suomen.

  Punaisessa viivassa
seurataan ensimmäisten eduskuntavaalien lähestymistä ja köyhän kansan agiteerausta Romppasen perheen kautta. Romppasen Topi ja Riikka sekä lapset ja russakat elävät Suomussalmen Korpiloukossa seuranaan nälkä, taudit, kurjuus ja kylmyys. Agitaattorit lupaavat muutosta ja herrainvallan loppua, kunhan vain jokaisen töllin ukko ja akka vetää punaisen viivan oikeaan kohtaan äänestyslippuun. Ilmassa on uskoa huomiseen, toivoa paremmasta ja lopulta pettymyksen katkeraa kalkkiakin – kaikkea niitä suuria tunteita, jotka nykyajankin Romppaset hyvin tuntevat.

Hiljaa, hiljaa hiivitään…


  Vuodenvaihteen lasten- ja nuortennäytelmänä Forssassa nähdään ikisuosikki Kolme iloista rosvoa. Kasper, Jesper ja Joonatan ovat kolmikko, jonka tuntevat kaikki: laeista ja säännöistä piittaamattomat reilut ja rehdit rosvot, jotka rikkovat Kardemumman kaupungin rauhaa ja kauhistuttavat sen asukkaita tempauksillaan.

  Kolme iloista rosvoa
on hyväntuulinen ja lempeä kertomus siitä, mitä yksinäisyys saa aikaan ja mitä ystävyydellä voidaan pelastaa. Thorbjǿrn Egner kirjoitti, sävelsi ja kuvitti rosvoteoksensa jo 1950-luvulla, ja on sen jälkeen ihastuttanut lapsia ja vähän vanhempiakin jo monen sukupolven ajan.

  Keijo Koskimies uskoo, että alkava kausi on Forssassa jälleen menestyksekäs. Katsojia odotetaan tuttuun tapaan paitsi Forssasta, myös muualta Suomesta.

  – Meillä käy hyvin vakiintunut piiri teatterin ystäviä myös muualta kuin Forssasta. Esimerkiksi Turusta, Tampereelta ja Hämeenlinna-Riihimäki -seudulta tulevat vakiporukat, Koskimies sanoo.

  – Olemme todella iloisia siitä, että olemme saaneet katsojia myös muualta. Pyrimme edelleen vahvistamaan mainettamme Forssan ulkopuolella ja saamaan asiakaskuntaamme laajennettua. Jokainen teatterissa mukana oleva tekee tätä täydellä sydämellä, ja on myös tekijöille kiva kun kävijöinä on muitakin kuin omat naapurit, Koskimies naurahtaa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »