Nro 4-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Syksy ; 
Avainsanat: Riihimäen Teatteri, Pian koittaa aika, Juoppohullun päiväkirja, Matkalaukkunäyttämö, Mielensäpahoittaja, Hanhiemon satusukat


Pian koittaa aika, kuva: Uupi Tirronen

Aika koittaa
Riihimäen Teatterissa

Riihimäen Teatterin syksyssä seikkaillaan ajassa, ryypiskellään ja eletään matkalaukkuelämää.


  Riihimäen Teatterin syksyä leimaa tanskalainen nykyteatteri. Ensi-iltansa jo saanut Pian koittaa aika vie katsojan keskelle ajan kulun sekamelskaa ja erilaisten parisuhteiden kiemuroita. Tanskalaisen Line Knutzin kirjoittama Pian koittaa aika on kertomus keski-ikäisestä ystäväporukasta, joka elää levotonta elämäänsä tasapainoa etsien.

  Näytelmässä liikutaan sujuvasti ajasta toiseen: ensin ollaan nuoria ja elinvoimaisia, ja yhtäkkiä samat ihmiset köpöttelevät näyttämöllä vanhuksina. Aika on suhteellista: välillä mennään viisi päivää taaksepäin, sitten 50 vuotta eteenpäin – päähenkilöiden elämänvaiheita käydään läpi niin menneisyydessä kuin tulevaisuudessa.

  Näytelmä on rakennettu yhden päähenkilön, Rebekan, takaumien ja muistojen kautta. Rebekka on siinä iässä, että on kohdattava tosiasiat: unelmat ovat haihtuneet, vaikka paljon on toteutunutkin. Kaikella on kuitenkin ollut hintansa: suhde Hilbertiin on kuralla eivätkä muutkaan ihmissuhteet ole ihan sitä miltä näyttää. Ja piilossa kaiken yllä leijuu kullanhohtoinen synkkä salaisuus.

  Pian koittaa aika ei ole mikään helppo näytelmä. Se kuvastaa monia eri asioita eikä kaikkea kerrota yksioikoisesti, vaan jätetään tilaa katsojan omalle ajattelulle.

Juopon tuurilla


  Juha Vuorisen huippusuosittu kirjasarja Juoppohullun päiväkirja on ollut Suomen myydyimpiä pokkareita jo lähes kymmenen vuotta. Kirjojen pohjalta on tehty myös elokuva ja näytelmä, joka nähdään Riihimäellä tänä syksynä.

  Juoppohullun päiväkirjaa kirjoittaa ”Pikku-Juha”, lähiössä asuva Juha Berg. Näytelmässä seurataan Pikku-Juhan ja hänen ystäviensä viinanhuuruista elämää ja heidän kommelluksiaan. Päähenkilö kokee alkoholihuuruisessa lähiöelämässään mitä absurdeimpia tapahtumia ja tapaa kyseenalaisia henkilöitä. Näytelmässä käsitellään suomalaista alkoholinkäyttöä lämmöllä ja ymmärtävästi, mutta ei ihannoiden. Luvassa on raikuvaa naurua niille, jotka eivät suhtaudu elämään turhan ryppyotsaisesti.

Matkalaukkuteatteri tulee ihmisten luo

  Riihimäen Teatterin uutuus tänä syksynä on Matkalaukkunäyttämö – kiertävä teatteri, jossa näyttelijät tuovat esitykset kirjaimellisesti katsojien luokse, sinne, missä katsojat ovat. Ideana on, että kuka tahansa voi tilata esityksen melkein mihin tahansa: palvelutaloon, työpaikan kahvihuoneeseen tai koulun liikuntasaliin. Matkalaukkunäyttämö esittää syksyn aikana kahta näytelmää, Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa ja Anne Hyvärisen Hanhiemon satusukat -lastennäytelmää. Helpompaa ei teatterissa käyminen enää voi olla!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »