Nro 4-2012
Luokittelu: Savo ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ; 
Avainsanat: Savonlinnan Teatteri, Eeva Tenhunen, Mustat kalat, Olavinlinna, teemakierros


Näytelmä sijoittuu Olavinlinnaan. Kuva: Museovirasto, Soile Tirilä

Mustat kalat dekkarista näytelmäksi

Savonlinnan Teatterin näytäntökauden aloitti Eeva Tenhusen vuonna 1964 ilmestyneeseen dekkariin pohjautuva Mustat kalat. Dekkari sai kantaesityksensä 15.9.2012. Näytelmän on ohjannut ja dramatisoinut Aila Lavaste.


  Ohjaaja-dramaturgi Aila Lavaste pitää produktiota yhtenä jännittävimmistä urallaan kohtaamista. – Dekkarina tämä on ensimmäinen dramatisointini, Lavaste kertoo.

  – Tätä tyylilajia lähimpänä lienee ollut Charles Dickensin Oliver Twist, jonka dramatisoin Kajaanin Kaupunginteatterille 90-luvun lopulla, mutta se oli lähinnä seikkailukertomus. Dekkarin tekeminen teatteriksi on oma lukunsa Lavaste toteaa, että dekkarin dramatisointi teatteriin on oma haasteensa.

  – Teatterin näyttämöllä juonta kuljettaa eteenpäin henkilöiden välinen vuorovaikutus. Juuri se tekee dekkarin ohjauksesta antoisan, hän painottaa. Hän kertoo nauraen myös siitä miten yhdessä kokeneen näyttelijäkaartin kanssa on ollut suorastaan riemukasta etsiä niitä ilmaisun keinoja, joilla Tenhusen huumorin sävyttämä dekkari saadaan estradilla elämään.

  – Ja sitähän tämä teatterin tekeminen on mitä suurimmassa määrin: yhdessä tekemistä ja yhdessä oivaltamista, hän tilittää.

Tiivistä työskentelyä

  Produktion harjoitteluun käytettiin aikaa yhteensä kuutisen viikkoa. Harjoitteluaika oli suhteellisen lyhyt, ja siksi työskentely sitäkin tiiviimpää. Pohjavalmistelut tämän kaltaisella produktiolla on aloitettava kuitenkin jo paljoa aiemmin. Lavaste aloitti pohjatyönsä jo maaliskuussa 2011, ja lavastaja sekä pukusuunnittelija ryhtyivät töihin viime vuoden joulukuussa. Näyttelijät perehtyivät itse tarinaan jo talvella, ja maaliskuussa saatiin roolijaot lyötyä lukkoon.

Olavinlinnan tummia varjoja

  Mustat kalat sijoittuu 60-luvun alun kesäiseen Savonlinnaan. Tarinan päähenkilö Liisa Rautasalo on nuori historian opiskelija, joka on löytänyt ihanimman mahdollisen kesäduunin oppaana Olavinlinnassa. Jyhkeä linnamiljöö täynnä historian havinaa kiehtoo Liisaa, ja työkin on hauskaa. Pikkuhiljaa tummat pilvet alkavat kuitenkin kerääntyä kesätaivaalle, kun oudot onnettomuudet seuraavat toinen toistaan. Eräällä opastuskierroksellaan Liisa löytää nuoren kollegansa Kirstin ruumiin, ja valoisasti alkanut kesäloma muuttuu painostavaksi painajaiseksi. Pian löytyy myös toinen ruumis. Kaiken yllä leijuu vanha taru onnettomuutta ennustavasta soittajasta, ja Olavinlinnan edessä virtaa tumma, synkkä vesi.

Mittava produktio

  Aila Lavaste on säilyttänyt dramatisoinnissaan kirjan tunnelman: Mustissa kaloissa 60-luvun alun maailma näkyy esityksen musiikissa, lavastuksessa ja puvustuksessa. Henkilöhahmojen välinen kemia tuo oman mausteensa näytelmään. Tämä on tarina nuoruudesta, rakkaudesta ja ihmissuhteiden mutkikkuudesta: kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Mittavassa produktiossa esiintyy 16 näyttelijää, joista puolet on talon ulkopuolisia. Lavastus, samoin kuin valot ja äänet näyttelevät suurta roolia, onhan kyse dekkarista, jonka tapahtumat sijoittuvat Olavinlinnan jyhkeisiin puitteisiin.

Teemakierrokselle Olavinlinnaan

  Näytelmä on historiallinen siinä mielessä, että Savonlinnan Teatteri tekee uudenlaista yhteistyötä myös museoviraston kanssa. 25.8.2012 järjestettiin Olavinlinnan Linnapäivä, jossa yleisö sai nähdä maistiaisia syksyn kantaesityksestä. Näytäntökauden aikana 13.10.2012 – 20.3.2013 Museovirasto järjestää Olavinlinnassa Mustat kalat -teemakierroksia ennakkovarauksesta ryhmille. Kierrokselle osallistujat pääsevät vierailemaan dekkarin autenttisilla tapahtumapaikoilla. Teemaopastuskierros järjestetään linnan sulkeuduttua muulta yleisöltä eli aikaisintaan klo 16:00. Opastuksen aikana käytetään pienimuotoisesti valo- ja äänitehosteita. Kierroksen sisällössä huomioidaan se, onko ryhmä jo nähnyt näytelmän vai ei. Oman osansa tunnelmaan luo oppaiden vaatetus. Se on vanhahtava ja heijastelee dekkarin 60-lukulaista henkeä. Itse kierros noudattaa dekkarissa kuvailtua silloisten oppaiden käyttämää reittiä ja alkaa Tallisaaresta, kuten kirjassa. Muuten kierroksen sisällöstä ollaan vaitonaisia.
  – Jännitystä on luvassa, Museoviraston Anne Paulasuo hymyilee arvoituksellisesti. Minimiryhmäkoko on 20 henkilöä, ja alle 18-vuotiaat voivat osallistua kierrokselle huoltajan seurassa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »