Nro 4-2012
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Syksy ; 
Avainsanat: Kajaanin kaupunginteatteri, Havukka-ahon ajattelija, Palopukki ja tähdenlento, Juha Häkkänen, Karkkipäivä


Kuva: Irja Samoil, graafinen muotoilu Teemu Sirviö

Havukka-ahon ajatelmat taipuvat musiikiksi Kajaanissa

Kajaanin kaupunginteatterin kausi koostuu kiinnostavista uutuuksista ja yleisölle jo tutummista teoksista.


  Tuttuihin teoksiin lukeutuu Veikko Huovisen romaaniin perustuva Havukka-ahon ajattelija, joka saa ensi-iltansa Kajaanissa 21.9.2012. Vaikka teksti ja tarina on tuttu, Kajaanin versio poikkeaa totutusta: Riku Innamaa ja Miko Jaakkola ovat dramatisoineet kainuulaisten rakastamasta tarinasta uudenlaisen version, joka kuitenkin kunnioittaa Huovisen alkuperäisteosta. Kyseessä on musiikkiteos, joka on kuin päähenkilönsä Konsta Pylkkänen: hulvaton, räväkkä ja leikkisä. Musiikin Kajaanin Havukka-ahoon on säveltänyt Juhani Valkama.

  Tiedottaja Pirjo Palo-Tiikkaja sanoo, että ensi-illan alla hieman jännittää se, miten toisenlainen versio tutusta teoksesta otetaan vastaan.

  – Kainuulaiset rakastavat Veikko Huovista, joten hieman jännittää, minkälaisen vastaanoton meidän uudenlainen versio saa. Toisaalta ei ole mitään järkeä tarjota yleisölle sellaista, joka on nähty jo moneen kertaan, Palo-Tiikkaja sanoo.

  – Huovisen tuttu tarina ja ihana kieli ovat kuitenkin esityksen pohjana, joten uskon, että yleisö pitää.

Sukellus äidin päiväkirjoihin


  Viime keväältä Kajaanissa jatkaa koskettava ja liikuttava Palopukki ja tähdenlento. Näytelmä pohjautuu Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijä Juha Häkkäsen äidin päiväkirjamateriaaliin, jonka Häkkänen löysi äitinsä kuoleman jälkeen. Anna Krogeruksen ohjaama Palopukki ja tähdenlento on pohjimmiltaan onnettoman avioliiton kuvaus ja Juha Häkkäsen matka omaan itseensä ja lapsuutensa kokemuksiin. Se on myös yritys tehdä sovinto menneisyyden ja tähän asti eletyn elämän kanssa.

  – Näytelmä käsittelee vakavaa asiaa, mutta siinä on paljon myös hurttia huumoria, Pirjo Palo-Tiikkaja kertoo.

  – Anna Krogeruksella on erinomainen kyky tarkastella ihmisiä lämmöllä, ja se lämpö paistaa tästä esityksestä läpi.

  Palopukki ja tähdenlento on myös Juha Häkkäsen viimeinen työ Kajaanin kaupunginteatteriin kiinnitettynä näyttelijänä. Häkkänen jää eläkkeelle tämän esityksen myötä työskenneltyään Kajaanin kaupunginteatterissa 38 vuotta.

Joulukuussa on Karkkipäivä

  Joulukuun puolivälissä ensi-iltansa saa Markus Nummen romaaniin pohjautuva näytelmä Karkkipäivä – järkyttävän hauska, tosi, ironinen tragikomedia suomalaisesta perhe-elämästä ja olosuhteista joiden toivoisi olevan enemmänkin satua kuin totta.

  Karkkipäivä kertoo suomalaisista perheistä ja niiden haasteista: tarinan keskiössä on näkymätön lapsi, jonka avuntarvetta kukaan ei huomaa – teema, joka on suomalaisessa yhteiskunnassa riipaisevan ajankohtainen.

  Näytelmän ohjaa Hanna Kirjavainen, joka vuonna 2010 sai teatterin tiedotuskeskuksen Silmänkääntäjä-palkinnon työstään palkitun Rospuutto-ryhmän perustajana, johtajana, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Karkkipäivä on ensimmäinen Kirjavaisen monista tulevista ohjauksista, sillä hän aloittaa Kajaanin Kaupunginteatterin vakinaisena ohjaajana vuoden 2013 alussa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »