Nro 4-2012
Luokittelu: Lappi ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Syksy ; 
Avainsanat: Rovaniemen kaupunginteatteri, Lapin Alueteatteri, Maaninkavaara, Miika Nousiainen, Kaarlo Maaninka, Markku Köngäs, Marko Syysmaa, Paula Miettinen


Isä-Martti (Marko Syysmaa) ja Heidi-tytär (Paula Miettinen) lenkillä. Kuva: Jouni Porsanger

Kaarlo Maaningan jalanjäljissä

Lapin Alueteatterin ohjelmistoon on otettu sinne todella hyvin sopiva näytelmä, Miika Nousiaisen Maaninkavaara. Näytelmän ensi-ilta oli syyskuun 15. päivä Rovaniemen Teatterissa, mutta Alueteatterin kierros alkaa lokakuun puolivälissä osuvasti Posiolta, jossa alle sadan asukkaan Maaninkavaaran kylä sijaitsee.


  Maaninkavaara-näytelmä kertoo suomalaisille tyypillisestä intohimoisesta suhtautumisesta urheiluun ja varsinkin menestykseen. Tragikoomisessa tarinassa on kaksi unelmaa, isän ja tyttären. Näytelmän Martti-isä ihailee viime vuosisadan suomalaisia kestävyysjuoksua ja erityisesti Maaninkavaaralta kotoisin olevaa Kaarlo Maaninkaa. Hän haluaa palavasti palauttaa kestävyysjuoksun entiseen kukoistukseensa. Isä on valmentanut Jarkko-poikaansa, joka ei ilmeisesti kestänyt menestyspaineita ja katosi kisamatkan aikana Ruotsinlaivalta. Tällöin isä romahtaa. Elämä saa kuitenkin uuden merkityksen, kun pelastajaksi ryhtyy teini-ikäinen Heidi-tytär. Äidin vastustelusta huolimatta Heidi tarjoutuu isän valmennettavaksi, vaikka todellisuudessa tytön omat kiinnostuksen kohteet ovatkin muualla kuin urheilussa. Alkaa kova, epäinhimillisyyteen nouseva rääkki, sillä isän asettamat tavoitteet ovat korkealla. Kuinka kauan tytär jaksaa venyä täyttääkseen isänsä unelman?

  Miika Nousiaisen suomalaismiehen fanaattisesta, hieman vinksahtaneesta urheiluhulluudesta kertova Maaninkavaara sekä naurattaa että itkettää. Onhan se niin totta, niin hassua ja niin tuttua! Näytelmän ohjaa Rovaniemen Teatterin näyttelijä Markku Köngäs, joka tekee näiden lisäksi käsikirjoituksiakin. Maaninkavaara on erittäin näyttelijäkeskeinen näytelmä. Köngäs arvelee, että näyttelijäkokemuksesta johtuen hänen on ohjaajana helppo ajatella teosta näyttelijän perspektiivistä.

  – Maaninkavaara on erityisen mieluinen työ sekä minulle että näyttelijöille, toteaa Köngäs.

  Isä-Martin roolissa nähdään Marko Syysmaa, joka itsekin on harrastanut kestävyysjuoksua 15-vuotiaaksi asti. Häntäkin on oma isä ollut valmentamassa. Siitä huolimatta Syysmaata viehättää enemmän tarinan kuvaama elämä tragedioineen ja mutkikkaine ihmissuhteineen – muoto, jolla tarina on kerrottu.

  – Tämä on suuria suomalaisia tarinoita, joka pistää pohtimaan muun muassa elämän merkitystä, Syysmaa miettii.

  Heidi-tytärtä esittävä 35-vuotias Paula Miettinen sanoo pystyvänsä hyvin palaamaan omaan elämäänsä 15-vuotiaana ja tunnistaa tekstistä piirteitä omasta isästänsä. Hänen mukaansa tekstin ajatukset ovat hyvin realistisia.

Miika Nousiaisen tekstit teatterien suosiossa

  Miika Nousiainen on helsinkiläinen kirjailija-toimittaja. Nelosen Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmasta tuttu humoristi on intohimoinen urheilija, joka on harrastanut yleisurheilua ja jalkapalloa. Lisäksi hän sanoo harrastavansa kalastusta ja muutosvastarintaa. Nousiainen toimi MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimittajana, kunnes siirtyi vapaan kirjoittajan tehtäviin. Tähän mennessä hän on julkaissut kolme romaania: Vadelmavenepakolainen (2007), Maaninkavaara (2009) ja Metsäjätti (2011).

  Sekä Vadelmavenepakolainen että Maaninkavaara ovat tragikoomisuudessaan otollista näytelmäainesta. Vadelmavenepakolainen on huvittanut katsojia ympäri Suomea KOM-teatterin esityksenä viime syksystä lähtien. Tänä syksynä sen on ottanut ohjelmistoonsa mm. Tampereen Teatteri ja Joensuun kaupunginteatteri. Maaninkavaaran kantaesitys taas oli syksyllä 2011 Kansallisteatterissa ja nyt seuraavaksi nimipaikkakuntansa maakuntateatterissa.

  Maaninkavaara-romaani sai Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon 2009 ja teokselle myönnettiin raadin kunniamaininta Vuoden urheilukirjakilpailussa 2010.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »