Nro 4-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Koskenkartano, Koski TL, Jutta Kivikallio, juhlapalvelu, majoitus, hunajakylpyKolmen aatelissuvun kartano

Hämeen Härkätien varrella sijaitsee empiretyylinen Koskenkartano. Jutta ja Tuomo Kivikallio ihastuivat sen ainutlaatuiseen miljööseen ja ostivat sittemmin kartanorakennuksen Jutan yrityksen käyttöön. Alkoi harras ja vanhaa kunnioittava remontti, jonka lopputulos ilahduttaa silmää.


  Kosken kartanon perusti vuonna 1628 liivinmaalainen Hennig Grass. Hänen poikansa, Vapaaherra Gustaf Grassin kuoleman jälkeen kartanon hallinta päätyi Kihlakunnan tuomari Johan Wallenstenille, joka oli Grassin vävy. Vuonna 1728 kartano siirtyi Armfeltien suvulle, joka piti sitä aina vuoteen 1837 saakka. Runsas sata vuotta myöhemmin aatelismies Claes de Pontista tuli kartanon seuraava omistaja. Hänen jälkeensä perikunta hoiti kartanoa. Heihin päättyi aatelishallinta Kosken kartanossa.

Alkuperäinen ilme ja tunnelma – mukavuuksista tinkimättä

  Kartanon uusklassinen päärakennus on rakennettu vuonna 1867, edellinen tuhoutui tulipalossa. Tilaa päärakennuksessa on 400 neliötä ja rakennus on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Keittiö- ja saniteettitilat on remontoitu nykytarpeita vastaaviksi, muissa tiloissa vanhoja pintoja vain ehostettiin ja saleihin ja salonkeihin palautettiin 1800-luvun loppupuolen tapettikuosit.

Majoitusta ja juhlapalveluita

  Kartanon oma juhlapalvelu järjestää räätälöityjä tilaisuuksia alle 100 henkilön ryhmille. Kartanon keittiö tarjoaa tilauksesta myös pikkulämmintä ja runsaita juhla-aterioita asiakkaiden toiveiden mukaan. Ateriat tehdään omassa keittiössä alusta loppuun hyödyntäen lähialueella tuotettuja raaka-aineita. Ateriointiin varataan aina runsaasti aikaa; rauhoittuminen on tärkeää. Juhlavieraat voivat myös yöpyä kartanossa. Majoitus sisältää aina aamiaisen, valmiiksi pedatut vuoteet ja siivouksen. Päärakennuksessa on 5 kpl 2–3 hengen huoneita ja yksi 4 hengen perhehuone. Huoneet on sisustettu yksilöllisesti ja kartanon vanhaa ilmettä vaalien. Kylpyhuoneet ja wc-tilat ovat yhteisiä. Näiden lisäksi on myös sviitti, joka on erityisesti morsiusparien suosiossa. Siihen kuuluu oma, ammeellinen kylpyhuone. Omatoimimatkailijoille on tarjolla tunnelmallinen Tallimestarin huoneisto, joka soveltuu 4–5 hengelle. Majoitustilat ovat Härkätietä matkaavien ahkerassa käytössä, oli matkustuksen syy sitten lomailu, työ tai juhlat lähiympäristössä.

Yrityskoulutusta moneen tarpeeseen

  Koskenkartanon kiireettömään miljööseen tullaan pitämään yritystilaisuuksia kauempaakin Suomesta. Koskenkartanon ajaton tunnelma viehättää, sen aistii erityisesti pieteetillä sisustetuissa asuinhuoneissa sekä taidolla sisustetuissa saleissa. Kartanon viehättävässä pihapiirissä voi ulkoilla tai vaikkapa pelata ulkopelejä historiallisten rakennusten ympäröimänä.

Hunajakylpyä ja saunomista Paimionjoen varrella


  Pihan toisella puolella Väentuvassa vierailijaa hemmotellaan saunalla ja hunajakylvyllä, joka on Koskenkartanon oma erikoisuus. Saunaosaston yhteydestä löytyy myös takkatupa, johon voi halutessaan tilata ryhmille iltapalaa tai pienimuotoisen ruokailun. Paimionjoen rannan uimalaiturilta voi pulahtaa uimaan sanomisen välissä.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »