Nro 4-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Yli-Tuomarila, ruokamatkailutila, juhlapalvelut, Kristiina Laine-Vähätalo, Tarvasjoki


Kristiina Laine-Vähätalo nauttii nykyisestä työstään.

Iloinen hymy hyvän ruoan takana

Kristiina Laine-Vähätalo on valloittava persoona, jolla on tarttuva hymy ja hersyvä huumori. Hän pyörittää Yli-Tuomarilan Juhlapalveluita, joka aloitti aikoinaan ruokamatkailutilana, mutta on laajentunut palvelemaan asiakkaita myös tilauspalveluravintolana asiakkaan valitsemissa tiloissa. Yritys on tullut tunnetuksi myös Gustav Mauritz Armfeltin juhlamenyystä.


  Kristiina syntyi Laineen maanviljelijäperheen ainoaksi lapseksi. Niinpä hänelle kävi jo varhain selväksi, että hän tulisi aikanaan toimimaan kotitilansa Yli-Tuomarilan jatkajana. Vuosisatoja vanha tila sijaitsee Tarvasjoen Tuomarilan kylässä idyllisen maalaismaiseman keskellä. Talo on ollut suvun hallussa jo vuodesta 1917, jolloin Kristiinan isoisä lunasti sen itselleen.

Ulos oravanpyörästä

  Kristiinan tie juhlapalvelun vetäjäksi oli vaiherikas.

  – 1990-luvun alussa huomasin, että silloinen työni myyntipäällikkönä toisen palveluksessa vei kaiken aikani, Kristiina kertoo.

  – Vanhempani hoitivat lapsiamme kokopäivätoimisesti, sillä työpäiväni venyivät usein iltayhdeksään. Mieheni palveli saaristomerellä meripuolustusupseerina ja tuli kotiin kerran, pari viikossa. Ajattelin, että tähän on saatava muutos. Hyppäsin ulos oravanpyörästä, ja jäin kotiin ihmettelemään. Ensimmäiseen vuoteen en tehnyt mitään enkä myöskään tienannut mitään, toteaa Kristiina lakonisesti.

  – Se oli sitä 1990-luvun alkua. Yhtään ei kuitenkaan kaduttanut. Vähän oli vain omituinen olo, kun ei ollut tuloja ja rahaakin olisi tarvinnut, Kristiina naurahtaa.

Uusi ura avautuu

  Kristiina suoritti matkailututkinnon puolivahingossa toisen kurssin ohessa Turun Yliopiston täydennyskoulutuksena. Kurssitoverinsa Kristiina kutsui kurssin lopussa kotitilalleen syömään. Nähtyään Yli-Tuomarilan yksi kurssitovereista ehdotti Kristiinalle, että tämä aloittaisi oman yrityksen, kun kerran puitteetkin olivat jo valmiina. 360 m² laajuinen päärakennus oli kuin luotu ruokamatkailukäyttöön. Kristiina ei kauempaa miettinyt, vaan astui puikkoihin ja niin aukeni nyt jo 17 vuotta kestänyt ura ruuan parissa.

  – Alkuun järjestin tilaisuuksia täällä kotitilalla, mutta sittemmin toiminta on laajentunut muualle. Suurimman tarjoilun olen junaillut 700 henkilölle, Kristiina toteaa. Kristiinalla on seitsemän henkilön reservi yrityksensä käytössä. Hiljaa hyvä tulee Tänä päivänä yritys tarjoaa asiakkaille räätälöityjä tarjoilupaketteja laidasta laitaan. Vuonna 2002 yritys voitti Helsingin Matkamessuilla Helsingissä Katettujen pöytien näyttelyn, mikä oli iloinen yllätys. Sitten tuomaristo halusi yllättäen päästä myös nauttimaan menussa esitellyn päivällisen. Lopputulos sai runsaat kiitokset, ja yritys mainetta ja kunniaa.

  2003 yritykselle myönnettiin Varsinais-Suomessa Maakuntien maut -kilpailussa kunniamaininta, mikä Kristiinan mielestä oli sinänsä hauskaa, olivathan kilpakumppanit tunnettuja ravintoloita. Itseään kun Kristiina on aina pitänyt lähinnä maatalon emäntänä!

  Näiden virstanpylväiden Kristiina arvioi kuitenkin merkinneen yritykselle läpimurtoa. Tänä päivänä hän katsoo luottavaisena tulevaisuuteen, uusin yhteistyökumppani on Alanteen tila Paimion puolella. Yhtenä tärkeimpänä asiana arjessa Kristiina pitää iloa nykyisestä työstään.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »