Nro 4-2012
Luokittelu: Erikoishaastattelut ;  Aina ; 
Avainsanat: erikoishaastattelu, oopperalaulaja, Johanna Rusanen-Kartano, Kullervo-sinfonia, Gårdskullan kastano, Alahovin viinitila, Kuopion tuomiokirkko, Ravintola Sampo


Sateessakin sädehtivä Johanna Rusanen-Kartano. Kuva: Joni Rantasalo

Erikoishaastattelussa oopperalaulaja
Johanna Rusanen-Kartano

Kuka olet ja miten luonnehtisit itseäsi?
  Olen Johanna Rusanen-Kartano, 4-vuotiaan Aleksanterin äiti ja freelancer-oopperalaulaja. Rakastan esiintymistä ja elämän nautintoja, kuten hyvää ruokaa, juomaa ja seurustelua. Toisaalta nautin maalla asumisesta, luonnosta ja omissa oloissa olemisesta. Rakastan sienimetsässä samoilua!

Mikä on ollut tähän mennessä rakkain oopperaroolisi?

  Tšaikovskin Jevgeni Oneginin Tatjana, joka on 15-vuotiaan tytön kasvutarina.

Minkä roolin haluaisit joskus päästä esittämään?
  Puccinin Tosca. Siinä on koko perinteisen oopperan draaman kaari.

Mikä on ollut raskain roolisi?
Keväällä Kansallisoopperassa esitetty Sofi Oksasen kirjoittama ja Jüri Reinveren säveltämä Puhdistus oli rankka sekä laulullisesti, fyysisesti että henkisesti. Minulla oli vanhan Aliiden vaativa rooli, jossa jouduin perehtymään ja asettumaan katkeran naisen nahkoihin. Kuljin kumarassa ja kannoin Aliiden henkistä taakkaa tehden psykopaatin pakkoliikkeitä. Teimme sitä sydänverellä.

Ohjelmistoosi kuuluu myös kevyempää musiikkia. Minkälaista musiikkia esität mieluiten?

Olen sielultani näyttelijä ja omimmillani rooleissa, eli oopperassa ja opereteissa, joissa on tarinoita, satuja ja hahmoja. En kuitenkaan halua laittaa mitään rajoja. Inspiroiva ympäristö saa laittamaan itsensä likoon, ja näin voi löytää äänestään eri sävyjä, mikä on kiehtovaa! Jokaisessa tyylissä on hyviä sävellyksiä.

Mikä on ollut mieleenpainuvin esiintymispaikkasi?


  Niitä on monta. Lämpöputken avajaisissa Helsingissä esiinnyin lämpöputken sisällä jazzbändin kanssa ja lähes itärajalla sijaitsevalla Koitere-järvellä tulin laulaen yleisön luo  veneessä laulaen. Mieleen on jäänyt myös elokuussa 2003 Helsingissä Senaatintorin Global Balalaika Show, jossa esiinnyin Leningrad Cowboysin kanssa. Mieleenpainuvia ovat olleet myös monet intiimit tilaisuudet, kuten viime kesän Tuusulan kirkkokonsertti, jossa väkeä oli tilaan nähden niin paljon, että ovetkin piti jättää auki.

Mikä on kodin lisäksi mielipaikkasi Suomessa?
  Viihdyn Riistavedellä, vanhempieni mökillä Savossa. Olen syntynyt ja käynyt koulut Kuopiossa. Minua miellyttää itäsuomalainen vaaramaisema vesistöineen.

Milloin oopperalaulaja pitää lomaa ja mitä teet vapaa-ajallasi?
  Freelancerina pidän lomaa silloin, kun kalenterissa on tyhjää. Osaan laittaa nopeasti lomavaihteen päälle ja kännykän kiinni. Lepään kotona tai mökillä Savossa. Teen yksinkertaisia asioita perheeni kanssa. Käymme metsäretkillä, paistamme makkaraa nuotiolla ja tapaamme ystäviä. En silloin harrasta kulttuuria, saatan ainoastaan käydä Ville-veljen konserteissa.

Mihin veisit suomalaiset vieraasi Suomessa?
  Vieraat tulevat yleensä mielellään meille kotiin. Voisin käyttää heitä maaseutuajelulla. Kävisimme täällä Siuntiossa Gårdskullan kartanossa ostamassa aivan ihanaa Angus-härkää, lähellä tuotettua pihvilihaa. Sieltä palaisimme meille grillaamaan yhdessä ruokaa. Lähituottajien ruokaa kannattaa ehdottomasti suosia. Elämysjuttuja taas löytyy luonnosta, kuten lähimetsistä.

Entä ulkomaalaiset, ensi kertaa Suomeen saapuvat?

  Ulkomaalaiset vieraat veisin synnyinseudulleni Savoon, sisävesiristeilylle Kallavedelle. Poikkeaisimme Alahovin viinitilalla maistelemaan suomalaisia marjaviinejä ja tilan aivan mainiota omenasiideriä! Sieltä tulisimme Kuopion tuomiokirkkoon, jossa olisi sopivasti meneillään urkutuokio. Sitten jatkaisimme Ravintola Sampoon nauttimaan maailman parhaista muikuista!

Mitä suunnitelmia sinulla on tälle syksylle?
  Etelä-Espanjan esiintymismatkan lisäksi kotimaassa minulla on sekä oma Enkelten matkassa -kirkkokonserttisarja että muiden solistien kanssa yhteinen Helmiä ja timantteja -viihdemusiikkikiertue. Kansallisoopperan kanssa vierailen Oulussa ja Kullervo-sinfoniaa esitetään Lohjan lisäksi Porvoossa ja Kuopiossa. Kaikkein kiireisin on tietysti joulukuu lukuisine joulukonsertteineen.

Lapsuudenkotisi oli hyvin musikaalinen. Veljesi Ville Rusanen on myös oopperalaulaja ja isäsi on kanttori. Onko sinulla usein yhteisesiintymisiä heidän kanssaan?
  Olemme tehneet ”kolmen Rusasen konsertteja”, sekä kirkko- että joulukonsertteja, mutta myös operetteja ja elokuvasävellyksiä sisältäviä viihdekonsertteja. Isän mukana Johannes-passiossa olemme olleet mukana lapsesta asti. Mielelläni tekisin enemmänkin yhteisproduktioita. Nyt syksyllä Villen kanssa osumme onneksi samoihin tilaisuuksiin, kuten nyt Ouluun, viihdekonserttiin ja Kullervo sinfoniaan.

Keille suosittelet Kullervo-sinfonian esityksiänne?
  Kullervo-sinfonia on yli tunnin mittainen sävelruno orkesterille, mieskuorolle ja solisteille. Ihan pienimmät koululaiset eivät välttämättä sitä jaksa vielä kuunnella, ja tarinakin on lapsia ajatellen ihan liian kamala, mutta Kalevalansa jo lukeneet isommat voisi hyvin ottaa mukaan konserttiin. Kullervon musiikki on dramaattista, iskevää ja koskettavaakin, se puhuttelee taatusti myös vähemmän klassisen musiikin konserteissa käyviä ihmisiä.

Mitä koti ja perhe merkitsevät sinulle?

  Ydinperhe, Antti ja Aleksanteri, on minulle kaikki kaikessa. Minulla on kuitenkin kiinteät suhteet myös vanhempiini ja sisaruksiini. Vietämme juhlapyhät yhdessä, jolloin Supermummu laittaa pitopöydän pystyyn!

Miten musiikki vaikuttaa kodissanne?
  Harjoittelen ja työskentelen kotona silloin, kun Antti on töissä ja Aleksanteri perhepäivähoidossa. He ovat mukana keikoilla, myyvät levyjä ja jakavat fanikortteja. Yhdessä kotona kuunnellaan lastenmusiikkia eri vuosikymmeniltä. Koko perheen suosikki on nyt Hevisaurus, jonka live-konsertissakin kävimme. Yhtye tekee työtään todella ammattimaisesti.

Onko viitteitä siihen, että pojastanne Aleksanteristakin voisi tulla laulaja?
  Aleksanterista laulaminen on kivaa. Hänellä on rummut kotona, ja hän käy RytmiOmenan Rokkimuskarissa. Kun kysyin asiaa nyt häneltä, hän sanoi, että hänestä tulee sotilas.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »