Nro 3-2012
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kainuu, Kajaani, Kajaanin Runoviikko, Taisto Reimaluoto, Mirkka Rekola, Barokki Soi, Ballo della Battalia, Barokkia BeibeilleKajaanin kesä on kulttuuria

Kajaanin kesä hemmottelee kulttuurin ystävää. Jo tavaramerkiksi muodostunut Kajaanin Runoviikko ja toista kertaa järjestettävä Barokki Soi -musiikkitapahtuma yhdessä kaupungin monipuolisen museo- ja teatteritarjonnan kanssa profiloivat Kajaanin vahvasti kulttuurikaupungiksi.


  Kajaanin Runoviikko on Suomen vanhin ja laajin runoon, lausuntaan ja pienteatteriin erikoistunut koko perheen festivaali. Nimestään huolimatta Runoviikolla ei kuulla vain runoja, vaan ohjelma koostuu monen taiteenlajin esityksistä, kirjailijatapaamisista ja keskusteluista. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 1977 lähtien heinäkuussa runon ja suven päivän aikoihin. Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto kertoo, että tulevan kesän Runoviikolla nähdään erityisen paljon nuorten ammattilaisten tekemää ohjelmaa.

  – Kesällä nähdään useita nuorten teatteriohjaajien, käsikirjoittajien ja näyttelijöiden esityksiä. Aivan uuden lisän ohjelmistoon tuo esitys, joka koostetaan tapahtumaviikolla. Sen tekee kahdeksan nuorenpolven taiteilijaa, joista kaksi on eturivin improvisoivaa jazzmuusikkoa ja kuusi omaäänistä runoilijaa, Reimaluoto sanoo.

  Nuoren polven taitelijoiden lisäksi ensi kesän Runoviikolle on kutsuttu vahvoja naisia. Tänä vuonna Kajaanissa nauretaan Ulla Tapanisen kanssa ja kuullaan Taina Westin lauluja. Suven runoilijana on Mirkka Rekola, jonka säkeet kaiverretaan runokiveen. Reimaluoto myös valmistaa Rekolan runoista monologiesityksen, joka saa tapahtumassa ensi-iltansa.

  Lisäsi Runoviikon ohjelmistoon sisältyy Veikko Sinisalo -kilpailun finaali, jossa kuusi nuorta lausujaa mittelevät Vuoden nuoren lausuja -tittelistä.

  Runoviikon aikana Kajaanin Kauppakatu muuttuu perinteiseen tapaan markkinakaduksi 4.–7.7. väliseksi ajaksi tuoden kaupunkiin lisää tarjottavaa ja mukavaa kesäistä tunnelmaa.

Barokki soikoon!

  Toista kertaa järjestettävä Barokki Soi -festivaali pidetään Kajaanissa viikkoa ennen juhannusta 14.–17.6.2012. Luvassa on tasokkaita barokkikonsertteja Kajaanin keskustassa ja lähiympäristössä. Vuoden 2012 Barokki Soi -festivaalin esiintyjinä on kansainvälisiä huippuluokan taiteilijoita, ja luvassa on mieleenpainuvia barokkikokemuksia. Yksi festivaalin kohokohdista on festivaalin päättävä Ballo della Battalia -yhtyeen konsertti, jossa yhtye yhdistää rohkeasti uutta ja vanhaa, barokkimusiikista nykypäivään. Festivaalin uusina niminä on Kajaanista kotoisin oleva säveltäjä ja muusikko Mikko Hassinen sekä portugalilainen säveltäjä Cesar Viana, joiden sävellys kuullaan kantaesityksenä festivaaleilla. Ballo della Battalia -yhtyeessä on mukana mm. maailmankuulu englantilainen tanssiva barokkikitaristi Steve Player.

  Festivaali tarjoaa jokaiselle jotakin, ja ohjelmistossa on muutakin kuin musiikkia. Uutuutena ovat Barokkia Beibeille -vauvahierontakonsertit festivaaliviikon perjantaina. Konsertti on tarkoitettu perheille, joilla on muutaman kuukauden ikäisiä vauvoja, ja niissä hyvään musiikkiin yhdistetään vauvan ja vanhemman välistä sidettä vahvistavaa rauhoittavaa hierontaa. Bio Rexissä Kajaanin elokuvakerho esittää festivaalin aikana barokin aikakauteen liittyviä elokuvia. Valkokankaalla nähdään mm. Alain Corneaun kaunis Kaikki elämäni aamut sekä Ranskan hienoimmissa barokkilinnoissa kuvattu, Sofia Coppolan Marie Antoinette.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »