Nro 3-2012
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Iisalmi, kulttuurikeskus, Carmen, Kuhmon Kamarimusiikki, Mansikkkaniemi, kesäteatteri, Syntipukki, Tulitikkuja lainaamassa, Jaakko Teppo goes Mallorca


Jeni Packalén tulkitsee Carmenin nimiosan.

Kiehtova Carmen tähdittää Iisalmen kulttuurikesää

Iisalmen kesässä nautitaan kulttuurista sen eri muodoissa: luvassa on taatusti ”jokaiselle jotain” kun Iisalmessa nähdään kaikkea Jaakko Tepon ja Carmenin väliltä.


  Georges Bizet’n Carmen-oopperan tutut sävelet Habanerasta toreadorin aariaan kajahtavat ilmoille Iisalmen kulttuurikeskuksesta kun sen Eino Säisä -salissa nähdään ja kuullaan konserttiversio maailmankuulusta oopperaklassikosta. Kyseessä on Kuhmon kamarimusiikkifestivaalin vierailuesitys, jolla otetaan varaslähtö varsinaiseen festivaaliin. Carmen saapuu Iisalmeen lauantaina 14.7.2012.

  Kuhmon kamarimusiikkifestivaalin toiminnanjohtaja Sari Rusasen mukaan Carmen on liian hieno teos esitettäväksi vain yhdellä festivaalilla.

  – Kun varmistui, että Carmen esitetään Kuhmossa, meille tuli tunne, että olisi harmi jos niin monet muut eivät pääsisi sitä näkemään, Rusanen kertoo.

  Sekä Iisalmessa että Kuhmossa Carmenista kuullaan oopperan konserttiversio, joka on ”riisuttu malli” ilman oopperaan liittyvää glamouria. Esiintyjät eivät siis ole pukeutuneet oopperapukuihin eikä lavalla liikuta, mutta musiikillisesti esitys tarjoilee kaikki Carmenin parhaat palat. Luvassa on siis suuria tunteita kun epätoivoinen Don José, villi ja viehättävä Carmen, toreadori Escamillo sekä hylätty Micaela selvittelevät välejään.

  Kuhmon Kamarimusiikin tuotannossa Carmenin nimiosan tulkitsee Jeni Packalén. Don Josén roolin laulaa Pascal Marin Kuhmossa, Iisalmen Don José on Joonas Eloranta. Escamillona on Jaakko Kortekangas ja Micaelana Shigeto Hata. Orkesterissa soittaa 16 festivaalin huippumuusikkoa, joita johtaa kapellimestari Dalia Stasevska.

Taattua naurua Mansikkaniemessä


  Mansikkaniemen kesäteatterin tulevan kesän ohjelmisto on yhdistelmä musiikkiteatteria ja kiihkeää farssia. Päätuotantona nähdään Mikko Kivisen modernisoima, Suomen suosituimpiin näytelmiin lukeutuva Syntipukki, Agapetuksen käsikirjoittama koukuttava ja monimutkainen ihmissuhdevyyhti. Syntipukin näyttämönä on Helsingin hienoin tavaratalo, jossa sen uusimmasta työntekijästä leivotaan syntipukki, joka saa vastata kaikkien työtoveriensa tekemistä virheistä. Pääosassa nähdään Vares-elokuvista tuttu Juha Veijonen. Maiju Lassilan klassikko Tulitikkuja lainaamassa vierailee Mansikkaniemessä neljän esityksen verran. Ohjaaja Mikko Kivinen tarjoaa kesäteatteriyleisölle hersyvällä huumorilla ja ajankohtaisilla kommenteilla maustetun romanttisen aikamatkan. Nimekäs näyttelijäkaarti Maria Lund, Janne Raudaskoski, Timo Rautiainen ja Kirsi Ståhlberg yhdessä keskisuomalaisten harrastajanäyttelijöiden kanssa takaavat naurun jälleen raikuvan. Todellista kansanteatteria tarjoilee Jaakko Teppo goes to Mallorca -musikaali. Esitys on jatkoa vuonna 2009 ensi-iltansa saaneelle Onnen Kerjäläiset -musikaalille, ja se kertoo yli kolmekymmentä vuotta sitten alkaneesta maaseudun murroksesta ja sen pienistä ihmisistä konsulttien ja köyhyyden koettelemalla Pörsänmäellä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »