Nro 3-2012
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kovuola, Verlan Aika, keskiaikatapahtuma, Helena Jetsu, viikinkilaiva, Laupuri, intiaani, Slag Ende Stoot, Sandsacks, turnajaiset, Rohan Tallit

Verlan Aika 2012 -keskiaikatapahtuma


Keskiaikaisissa turnajaisissa ritarit ratsuineen mittelevät rohkeudesta ja taitojensa paremmuudesta.

Viikingit valtaavat Vinlandin Kouvolassa

Kouvolassa järjestettävä keskiaikatapahtuma Verlan Aika järjestetään tänä vuonna neljännen kerran. Luvassa on keskiaikaista ilonpitoa musiikkeineen, turnajaisineen ja kaupustelijoineen kun Verlan tehdasmuseon puisto muuntuu keskiaikaiseksi toriksi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.


  Kulttuurituottaja Helena Jetsu kertoo, että tänä vuonna keskiaikatapahtuman ohjelmaa on hieman muutettu aikaisemmasta, ja Verlan Aika on tulevana kesänä suuren draaman näyttämönä: Verlan näyttämökenttä muuttuu viikonlopun draamaesityksessä Vinlandiksi, alueeksi, joka nykyisin tunnetaan New Foundlandina. Eletään vuotta 1000, ja pohjoisten kansojen edustajat päättävät purjehtia Sotka-aluksellaan todella kauas etsimään uusia elämisen mahdollisuuksia.

  – Se harhaluulo, että Kristoffer Kolumbus löysi Ameriikan, tulisi murtaa viimeistään nyt, sanoo Helena Jetsu.

  – Draaman esiintuoma tosiasiahan on, että viikingit purjehtivat Atlantin yli jo 500 vuotta ennen Kolumbusta ja perustivat sinne siirtokunnan.

  Näytelmä havainnollistaa viikinkiajan elämää, ja sitä ovat inspiroineet Huhdasjärveltä tehdyt viikinkiaikaiset löydöt sekä vuonna 1976 Suomenlahdelta löydetty, ainoa Suomessa rakennettu viikinkiajan laiva Lapuri. Sotka on rakennettu Lapurin mallin mukaan, ja kun se seilaa Kampojärveltä kohti Verlan näyttämökenttää, viikinkiajan tunnelmaan on helppo eläytyä.

  Esityksen ytimessä ovat uusia tulokkaita ihmettelevät Amerikan alkuperäiskansat, joiden elämään kävijöitä tutustuttavat elävä intiaanikylä sekä intiaaniasiantuntijat FM Simo Hankaniemi ja FT Riku Hämäläinen.

Musiikki vie tunnelmaan

  Draaman lisäksi Verlan Aika -viikonloppuna tapahtumavieraille tarjotaan elämyksiä kaikille aisteille. Verlan ruukkikylän ihanien puotien ja myymälöiden lisäksi Verlaan saapuu keskiaikakauppiaita ympäri Suomea ja jopa ulkomailta. Keskiaikaista tunnelmaa luovat hollantilainen keskiaikamusiikkiryhmä Slag Ende Stoot ja saksalainen Sandsacks. Ryhmien esiintymiset eivät ole vain musisointia, vaan kokonaisvaltainen keskiaikaelämys, joka puhuttelee monia.

  Musiikilla oli jo keskiajalla keskeinen merkitys sosiaalisessa elämässä. Laulusta, tanssista musiikista ja syömisestä koostuvat juhlat ja pidot kestivät päiväkausia – juhlittiin päivät ja yöt. Musiikki sai seinät tärisemään, ihmiset nauramaan ja itkemään. Joskus musiikki kertoi tarinoita rakkaudesta tai sotakentiltä, joskus se välitti sovintoa tai kertoi juomingeista ja juomatappeluista. Kaikkea tätä elämän iloja, suruja ja kohtaloita huokuvaa tunnelmaa on Verlan puisto täynnä kun eurooppalaiset keskiaikayhtyeet laittavat kaiken peliin. Torilla nähdään myös keskiaikasirkusta.

Ritarit ratsailla


  Monelle keskiaikatapahtuman suurin elämys on keskiaikaiset turnajaiset, joissa ritarit ratsuineen mittelevät rohkeudestaan ja taitojensa paremmuudesta. Verlassa nähdään lähes aidon tuntuiset Turnajaiset Rohan Tallien esittämänä. Hevosturnajaisesitysten tuottamisen lisäksi Rohan Tallit opettaa ainoana tallina Suomessa ryhmille ja yksityisille asiakkaille keskiaikaista ratsastusta, keskiaikaisia taistelutaitoja, jousiammuntaa ja miekkailua ratsain.

  Verlan linnan muurit tarjoavat oivat puitteet keskiaikatapahtumalle. Ne huokuvat keskiaikaista tunnelmaa, vaikka rakennukset ovatkin paljon nuorempia ja ovat aikanaan suojanneet alueella toimivaa pahvitehdasta.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »