Nro 3-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Lahden museot, Lahden historiallinen museo, jugend, näyttely, Kuusenoksa ja lukinlanka, Eliel Saarinen, Lahden kartanoJugendtunnelmaa
kotoa ja kaukaa Lahden historiallisessa museossa

Lahden historiallinen museo on käynyt läpi remontin, ja nyt uudistunut ja raikkaissa väreissä hehkuva museo on valmis ottamaan museovieraat vastaan. Remontin valmistumista juhlistaa suuri Kuusenoksa ja lukinlanka – sata vuotta jugendtunnelmaa -näyttely.


  Historiallisen museon jugend-näyttely johdattaa vuosisadan alun tunnelmiin aistimaan jugendin kansainvälisiä tuulahduksia ja tutustuttaa sen lahtelaisiin piirteisiin.

Kokonaisvaltainen jugend-elämys

  Kuusenoksa ja lukinlanka -näyttely ilmentää jugendin henkeä aina konseptista alkaen, sillä se on toteutettu jugendille ominaisella kokonaistaideteoksen idealla: näyttely koostuu upeista huonekaluista, taidokkaista koruompeleista, kauniista puvuista ja astioista, arkkitehtuurista sekä ajan merkittävistä taideteoksista ja julistegrafiikasta, joista muodostuu aidontuntuinen kokonaisuus.

  Jugendin muotokielen inspiraationa ovat erilaiset luonto- ja kasviaiheet, ja ne ovatkin olleet vahvasti mukana suomalaisessa muotoilussa, jonka tarina alkoi 1900-luvun alkuvuosina. Suomalainen taidekäsityö ja rakennustaide tulivat kansainvälisesti huomatuiksi Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900. Lahden Kuusenoksa ja lukinlanka -näyttelyssä on esillä useiden Pariisissa mukana olleiden suomalaisten suunnittelijoiden ja taiteilijoiden monipuolista tuotantoa. Itseoikeutetusti mukana on Eliel Saarinen, joka aikoinaan suunnitteli kaupungintalon 100-vuotisjuhliaan viettävään Lahteen.

Historiallinen miljöö

  Kansainvälisten vaikutelmien lisäksi Lahden historiallinen museo tuo koettavaksi myös paikallisia jugendtunnelmia. 1900-luvun alun henkeen pääsee eläytymään muun muassa lahtelaista kaupunki- ja huvilaelämää esittelevissä tiloissa sekä paikallisten taidekäsityön edustajien töiden kautta. Näyttelyyn liittyy myös keväällä pyörinyt ja syksyllä jatkuva luentosarja, jossa eri alojen asiantuntijat kertovat näyttelyn aikakauteen liittyvistä ilmiöistä.

  Lahden historiallinen museo sijaitsee 1800-luvulta peräisin olevassa Lahden kartanossa. Tunnelmallinen kartano on aikojen kuluessa palvellut monenlaisessa käytössä: siellä on toiminut mm. kansakoulu, lastentarha ja kouluhammashoitola. Museokäytössä kartano on ollut 1960-luvun puolivälistä lähtien. Rakennuksen helmi on kartanon alakerran huone, jossa on koristeellinen uuni ja joka on sisustettu 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun tyyliin museon kokoelmiin kuuluvilla esineillä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »