Nro 3-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kemiönsaari, Baltic Jazz, Kemiönsaaren Musiikkijuhlat, Rosalan Viikinkipäivät


Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla esiintyy mm. Ensamble Transparent. Kuva: Jari Soini

Kemiönsaarella musisoidaan ja mennään viikinkien vanavedessä

Kemiönsaari Lounais-Suomen saariston sydämessä tarjoaa tänä kesänä musiikki- ja historiaelämyksiä. Tähän kulttuurihistoriallisesti merkittävään saareen pääsee tunnelmallisesti lossikyydillä tai kahta siltareittiä pitkin.


Baltic Jazz 6.–8.7.2012

  Taalintehtaan ruukinmiljöössä on luvassa rentoa menoa heinäkuun alussa järjestettävillä Baltic Jazzin 25-vuotisjuhlafestivaaleilla. Koko kansan tapahtumaksi muotoutunut festivaali yllättää tänä vuonna laajalla tarjonnallaan. Täällä kohtaavat niin swing, blues kuin haitarimusiikkikin. Esiintyjät ovat pohjoismaisia huippuartisteja.

  Edellisvuoden tapaan konserttipaikkoja löytyy useita: jazz-teltta läheltä vanhoja hiiliuuneja, masuunin ja vanhan valimon edestä, sisältä mekaanisesta verstaasta, Bio Ponysta, sekä Amos Andersonin kartanosta. Onpa täällä nimetty aivan oma Jazz-katukin, jossa pääsee nauttimaan jazzin tahdeista vanhojen tallirakennusten vierustalla.

  Luvassa on lisäksi lounas-, iltapäivä- ja iltakonsertteja. Myös ilmaiskonsertteja ja muuta ilmaisohjelmaa on tarjolla sekä luonnollisesti myös musiikkia perheen pienimmille. Lauantain 25-vuotisjuhlakonsertissa on kaikille 25-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy. Sunnuntai-iltana Verstaassa siirrytään vauhdikkaampiin tunnelmiin blues- ja rock-konsertin muodossa.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat 10.–15.7.2012

  Kemiönsaaren kulttuurihistoriallisessa miljöössä on myös ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua niin vanhaan kuin uudempaankin kamarimusiikkiin. Musiikkijuhlien konsepti on rakennettu hienosti. Esitykset järjestetään eri puolilla saarta siten, että yleisö pääsee nauttimaan musiikista milloin kiviseinäisessä holvikirkossa, milloin rustiikissa kartanoympäristössä, paikkoja on useita. Tilan ja musiikin vuorovaikutus luo vaikuttavan tunnelman, jossa jokainen konsertti on oma, uniikki kokonaisuutensa. Mikään äänentoistolaite ei voi tarjota kuulijalle sitä hienovireistä musiikkikokemusta, minkä tällainen elävä musiikki oikeassa tilassa voi antaa. Täällä kuulija voi aistia esim. ison soittimen matalimmatkin äänet koko kehollaan. Kemiönsaaren Musiikkijuhlien anti onkin sananmukaisesti kokonaisvaltainen kulttuurielämys.

  Musiikkijuhlien esiintyjinä nähdään huipputaiteilijoita. Ohjelmassa on luvassa mm. Debussyn musiikkia sekä barokkisoittimia. Tapahtuman taiteellisina johtajina toimivat viulistit Katinka ja Sonja Korkeala. Juho Miettisen säveltämän tilausteoksen tulevat esittämään mezzosopraano Essi Luttinen ja Ensemble Transparent, jossa soittavat huilisti Erica Nygård, alttoviulisti Torsten Tiebout sekä harpisti Päivi Severeide.

  Uutuutena Musiikkijuhlat tarjoavat myös kolme lounaskonserttia, joissa kuulijat pääsevät hemmottelemaan makunystyröitään monella tapaa. Labbnäsin vanhan pappilan keittiö tarjoilee paikallista lähiruokaa Saaristopöydästä, jonka jälkeen Musiikkijuhlien taiteilijat tarjoilevat maistiaisia musiikkijuhlien ohjelmasta.

Rosalan Viikinkipäivät 21.–22.7.2012

  Taatusti erilaista lomaohjelmaa voi kokea Rosalan Viikinkipäivillä. Nyt järjestettävä vuotuinen viikinkitapahtuma on järjestyksessään jo kahdeksas. Viikingit vierailivat todella näillä seuduin rauta-ajan lopulla. Kauppaa käytiin ulkosaaristossa, sillä vieraiden joukkojen päästäminen sisämaahan olisi ollut vaarallista. Turun saaristosta Hiittisistä on löytynyt muinainen kauppapaikka, ja erilaista viikinkiaikaan liittyvää esineistöä mm. naisen viitan solki, korukiviä sekä itämaisen hopearahan puolikas, mikä kertoo siitä miten tavara ja raha vaihtoivat jo tuolloin omistajaa laajalla alueella. Löytöihin voi tutustua Rosalan viikinkimuseossa.

  Tämän kesän tapahtumassa Rosalassa vierailee viikinkiryhmä, joka johdattelee kesävieraat ohjelmallaan viikinkiajan tarunhohteiseen tunnelmaan. Upeassa esihistoriallisessa ympäristössä voi viettää päivän tai kaksi viikinkielämään tutustuen. Autenttisen näköiset rakennukset, puvustus ja jopa oikea viikinkilaiva laiturissa saavat ajan rattaan pyörähtämään tuhannen vuotta taaksepäin. Opastetuilla kierroksilla vieraat voivat tutustua alueeseen ja kuulla eri rakennusten käyttötarkoituksista sekä viikinkien elämästä.

  Käsityönäytöksissä voi nähdä, miten ennen vanhaan valmistettiin jousia ja miekkoja. Vieraat pääsevät myös itse kokeilemaan monenlaisia tuon ajan kädentöitä, mutta myös harrastamaan viikinkihuveja. Halukkaat pääsevät kokeilemaan jousiammuntaa tai kirveenheittoa, tarvittaessa opettajan opastuksella. Raisuimmat ohjelmanumerot hoituvat kuitenkin esittäjien itsensä toimesta.

  Lapsille on tarjolla leivän leivontaa ja paistoa avotulella pitkässä talossa. Myös jousipyssyjä pääsee veistämään opastajan ohjauksella. Monia muitakin ohjelmanumeroita, mm. köydenvetoa ja puujaloilla kävelyä, on luvassa. Viikonlopun ohjelmaan kuuluvat myös viikinkiajan markkinat, joilla voi tutustua monenlaisiin rauta-ajan tuotteisiin sekä ostaa viikinkiajan tekniikalla tehtyjä uusia käsitöitä kuten muinaiskorujen replikoita, erilaisia nahkatuotteita ja jousipyssyjä. Markkinoilla on kaupan myös muita torituotteita.

  Yksi jännittävimmistä ohjelmanumeroista on viikinkilaivalla tehtävä soutu. Kyseessä on 17 metriä pitkä perinteiseen malliin veistetty viikinkialus. Painoa tällä uljaalla aluksella on kunnioitettavat 12.000 kg, mutta soutajiakin mahtuu kyytiin reilusti. Kaikki halukkaat pääsevät toki mukaan, vaikka eivät soutaa jaksaisikaan.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »