Nro 2-2012
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: kesäteatteri, Putkinotko, Savonlinna, Talkootanssit, Tiina Luhtaniemi, Lasse Pajunen, Jari Pylväinen, Päivi Niskanen, Matti Muhonen, Fringe-festivaali, höyrylaiva


Talkootanssien rooleissa nähdään mm. ylh. vas. Ottilia Kavakka ja Laura Vartio; alh. vas. Lasse Pajunen, Jari Pylväinen ja Matti Muhonen. Kuva: Jarmo Hirvonen

Putkinotkossa tanssitaan Talkootanssit

Savonlinnan Teatteri tuottaa kesällä 2012 Putkinotkon idylliseen kesäteatteriin laulunäytelmän Talkootanssit. Esitys on Savonlinnan Teatterin kunnianosoitus 100 vuotta täyttäville Savonlinnan Oopperajuhlille.


  Talkootanssien ohjaaja Tiina Luhtaniemi Savonlinnan Teatterista kertoo, että Talkootanssien valitseminen Oopperajuhlien 100-vuotisjuhlavuoteen ei ollut sattumaa. Näytelmän ja Oopperajuhlien historia nimittäin kietoutuvat tiiviisti yhteen.

  – Talkootanssit esitettiin Oopperajuhlilla jo vuonna 1930. Ilmari Hannikainen sävelsi teoksen juhlien silloisen johtajan Aino Acktén tilauksesta, Luhtaniemi kertoo.

  – Kun pohdimme, minkä kappaleen esittäisimme kesäteatterissa tulevana kesänä, lähtökohta oli se, että mikä tahansa näytelmä ei sovi Putkinotkoon, joka on kirjailija Joel Lehtosen syntymäkoti, ja toimii nykyisin museoalueena. Se on hyvin koskematon, lintukotomainen miljöö, joka asettaa omat haasteensa valittaville näytelmille.

  Luhtaniemen mukaan Talkootanssit sopii hyvin esitettäväksi Putkinotkossa, sillä se on vanhan ajan laulunäytelmä, jossa pääosa on romanttissävyisellä kansanmusiikilla. Kolminäytöksisen näytelmän tutuimpia lauluja ovat tunnelmalliset ja maalaisromantiikka hehkuvat ”Pentin serenadi” sekä ”Juhla ja juhannusilta”. Laulunumeroita Talkootansseissa on kaiken kaikkiaan 25, jotka kuullaan kolmihenkisen orkesterin säestämänä.

Risteillen teatteriin

  Talkootansseja on tekemässä noin kaksikymmenpäinen joukko. Pääosissa nähdään Lasse Pajunen Helsingin kaupunginteatterista, Seinäjoen kaupunginteatterin Jari Pylväinen, Päivi Niskanen Sibelius-Akatemiasta sekä Matti Muhonen, paikkakuntalainen näyttelijä-trubaduuri. Lisäksi mukana on joukko osaavaa harrastajaporukkaa, Tiina Luhtaniemi sanoo.

  Talkootanssit on osa Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä järjestettävää Fringe-festivaalia, joka tarjoaa oopperajuhlavieraille, paikallisille asukkaille ja matkailijoille laajan kirjon kulttuuria: konsertteja, teatteriesityksiä, performansseja, esitelmiä, näyttelyitä ja tapahtumia. Festivaalilla nähdään mm. Munamies.

  Tiina Luhtaniemi kertoo, että kesäteatteri Putkinotkossa on jo puitteiden puolesta elämys: teatteri katsomoineen ja lavoineen sijaitsee hieman kauempana varsinaisesta museoalueesta. Miljöön vuoksi katsomoa ei ole katettu, vaan se on rakennettu luonnonmukaiseen amfiteatteriin nousevaan rinteeseen. Keskiviikon ja torstain esityksiin on järjestetty meno-paluu kyytimahdollisuus linja-autolla.

  – Putkinotkoon pääsee lisäksi perjantaisin ja lauantaisin höyrylaivalla Savonlinnan satamasta. Laiva risteilee vesillä kaksi tuntia, minkä aikana laivalla voi vaikkapa ruokailla, Luhtaniemi kertoo.

  – Laiva saapuu aivan Putkinotkon omaan laituriin, ja paluumatka tehdään linja-autolla. Talkootanssien ensi-ilta nähdään 7.7. ja sitä esitetään kaikkiaan 16 kertaa heinäkuussa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »