Nro 2-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Salo, Vuohensaaren kesäteatteri, Salon Teatteri, Oi ihana toukokuu, Ari Wirta, Marcus LindénOi ihana toukokuu tuo höpsöt
Larkinit
lavalle Salossa

Vuohensaaren kesäteatterissa Salossa eletään koko kesäkausi siinä ihanassa toukokuun tunnelmassa, kun kesä on vasta nupuillaan ja kaikki on mahdollista… Salossa nähdään nimittäin tv:ssä huippusuosion saavuttaneen, H.E. Batesin kirjoittaman Oi ihana toukokuu -näytelmän suomenkielinen kantaesitys.


  Oi ihana toukokuu muuttaa 2000-luvun salolaisen kesäteatterimiljöön 1950-luvun sodanjälkeiseksi englantilaiseksi maalaiskyläksi, jossa hyväsydäminen monitoimimies ’Pop’ Larkin, hänen rouvansa Ma ja heidän sekalainen suurperheensä koittavat tulla toimeen miten parhaaksi näkevät.

  Pop ja Ma eivät suuremmin ota paineita toimeentulostaan, vaan elelevät kotitilallaan boheemisti omintakeisella tyylillään ja välillä lain tiukkaa kirjainta... no, hieman luovasti soveltaen. Pappa Larkin nimittäin ei liiemmin ole piitannut yleisistä velvollisuuksista, kuten nyt esimerkiksi verojen maksamisesta, ja niinpä hän eräänä toukokuun iltapäivänä saa vieraakseen nuoren innokkaan verovirkailijan, herra Charltonin. Luvassa on leppoisa ja rehevä tarina, jossa on lämmintä huumoria ja jos jonkunlaista sotkua ja mutkaa matkassa.

Paikallisin voimin

  Salon Teatterin kesäteatteriin Vuohensaareen Oi ihanan toukokuun ohjaa itsekin alkuperäinen salolainen Ari Wirta. Tuottaja Marcus Lindén kertoo, että tekstivalinta oli alun perin ohjaajan ehdotus. Näytelmän suomenkielinen käännös on valmistunut vasta hiljattain, ja Lindén katsoi, että teksti voisi hyvin sopia Saloon. Tekstin on näyttämölle sovittanut Jussi Tuominen. Suomessa näytelmää ei ole aikaisemmin toteutettu, joten Salossa juhlitaan kesäkuun lopussa paitsi ensi-iltaa myös uutta suomalaista kantaesitystä.

  – Oi ihana toukokuu on totuttu näkemään vain tv-sarjana, joten kukaan ei varmaan ole osannut ajatella, että siitä voisi tehdä näytelmän, Lindén pohtii. Hän uskoo, että näytelmä vetää katsojia Saloon ja uppoaa suomalaiseen kesäteatteriyleisöön.

  – Tarina on ihanan rehevä ja huumoripitoinen ja sen pääpari on ronski, boheemi pari, joka elää hetkessä. Näytelmässä eletään ihanassa kesän odotuksessa ja naureskellaan brittiläiselle aristokraattiselle elämänmenolle.

  – Vaikka tarina tapahtuu toisessa ajassa ja maassa, luulen, että siitä löytyy kosketuspintaa myös suomalaiseen yhteiskuntaan.

  Näytelmä toteutetaan pitkälti paikallisin voimin.

  – Mukana on muutama vahvistus ulkopuolelta, mutta muuten rooleissa nähdään salolaisia harrastajanäyttelijöitä, Lindén kertoo.

  Oi ihana toukokuu on ensi-illassa Vuohensaaren kesäteatterissa 30.6. ja siitä nähdään 18 näytöstä. Viimeinen näytös on 21.7.2012.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »