Nro 2-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Hämeenlinnan kesäteatteri, kesäteatteri, Sakespearen kootut theokset, Teatteri Siperia, Tuukka Huttunen, Mikko Nousiainen, Teemu PalosaariShakespeare kääntyy komediaksi Hämeenlinnassa

Vaikka ei suuri William Shakespearen tuntija tai sukkahousuteatterin ystävä olisikaan, ensi kesänä kannattaa kuitenkin suunnata Hämeenlinnan kesäteatteriin, jossa Shakespearea vedetään ”korkealta ja kovaa” tamperelaisen teatteri Siperian voimin.


  Sakespearen kootut theokset on kesäteatteria isolla T:llä, virkistävä poikkeus alueen muusta kesäteatteritarjonnasta, lupaa näyttelijä ja Siperian teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Tuukka Huttunen. Tavoitteena on, ei enempää eikä vähempää, kuin murtaa yleinen käsitys kesäteatterista, kun lavalle vyörytetään kaikki 37 Shakespearen näytelmää kahdessa tunnissa ja kolmen näyttelijän voimin. Kuullostaa hengästyttävältä – ja onkin sitä, mutta vain näyttelijöille. Huttunen sanookin, että esitys on voimakkaasti ”näyttelijöiden teatteria”.

  – Esitys vaatii näyttelijöiltä tietynlaista virtuositeettia, heittäytymistä, kunnianhimoa ja oikeanlaista otetta tekemiseen, Huttunen sanoo.

  Katsojalta sen sijaan ei vaadita muuta kuin avointa mieltä ja hyvää naurunkestävyyttä, sillä sitä tarvitaan: luvassa on nimittäin valloittava ja vauhdikas esitys, Huttunen lupaa.

Pikakurssi Shakespeareen

  Sakespearen kootut theokset on alun perin amerikkalainen teksti, joka kantaesitettiin 1980-luvulla ja joka sai suuren suosion Yhdysvalloissa ja Shakespearen kotimaassa Iso-Britanniassa. Huttunen uskoo, että teksti on hyvin istutettavissa myös 2000-luvun Hämeenlinnaan.

  – Huumori, joka on toiminut USA:ssa ja Briteissä ei välttämättä toimi Suomessa, koska Shakespeare-tuntemus meillä on aivan toista luokkaa kuin siellä, missä sitä saadaan jo äidinmaidossa. Tekstin on aina oltava sitä esittävän ryhmän näköinen, ja siksi me teemme näytelmän voimakkaasti juuri Hämeenlinnaan ja juuri kesäteatteriin, Tuukka Huttunen sanoo.

  Vaikka ollaankin tekemisissä kirjallisuushistorian kenties suurimman merkkihenkilön teosten kanssa, mitään pölynmakuista Hamlet-kimaraa ei Hämeenlinnassa kuitenkaan nähdä eikä katsojan tarvitse kertailla Romeon ja Julian juonenkäänteitä ja sukulaisuussuhteita etukäteen pysyäkseen näytelmässä kärryillä.

  – Suurimalle osalle suomalaisista joku Macbeth ei varmasti sano yhtään mitään eikä katsojan todellakaan tarvitsekaan tietää mitään Shakespearesta etukäteen, Huttunen lupaa.

  – Suurin osa teoksista ja hahmoista ovat näytelmässä hyvin viitteellisiä ja käsitellään ohuesti. Shakespeare antaa hyvät puitteet tehdä vauhdikas ja hauska esitys, kuitenkin kunnioittaen hänen tuotantoaan niin, että näytelmä antaa katsojalle siitä jonkinlaisen kuvan. Tarkoituksemme onkin vähän sivistää hämeenlinnalaista kesäteatteriyleisöä, Huttunen heittää piloillaan.

  Sakespearen kootut theokset -näytelmän ensi-ilta Hämeenlinnassa on 12.7. Rooleissa nähdään Tuukka Huttusen lisäksi Mikko Nousiainen ja Teemu Palosaari.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »